Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 14. 14:47

Rátett egy lapáttal Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

Befejeződött a németországi Forschungszentrum Jülich intézetben található JuQueen fantázianévre hallgató szuperszámítógép bővítése. Az új rendszer már majdnem 6 petaflops sebességre képes, ezzel továbbra is ötödik a világranglistán.

2012 nyarán szerepelt először a Top500 listán a JuQueen fantázianevű rendszer, amelyet a német Forschungszentrum Jülich intézetben helyeztek üzembe. Az IBM BlueGene/Q architektúrára épülő gép teljesítménye akkor még csak 1,4 petaflops volt, ezt később 4,1 petaflopsra növelték, ahogy fokozatosan újabb és újabb komponenseket adtak hozzá.

A JuQueen eleinte 8 racknyi BlueGene/Q rendszerből állt - az iBM által kifejlesztett, kimondottan mérnöki-tudományos feladatokra szánt architektúra a "sok lúd disznót győz" jegyében született. Processzorai 1,6 GHz-es IBM PowerPC A2 darabok, amelyek 16 magos felépítésűek, hozzájuk egyenként 16 gigabájt operatív tár tartozik. A processzorok egyenként jóval kisebb teljesítményűek mint például a hasonló generációs Intel Xeonok, azonban egyszerű felépítésük miatt keveset fogyasztanak, így nagyon sűrűn építhetők be a rackekbe - a BlueGene/Q gépek rendre a legjobb energiahatékonyságú szuperszámítógépeket rangsoroló Green500 lista élén végeznek.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A JuQueen indulásakor már több mint 131 ezer processzormagot  (összesen 8192 processzort) fogott munkára, tavaly novemberre a magok száma 393 ezer fölé nőtt, ahogy újabb rackszekrényeket kapcsoltak be. Őszre 24-re emelkedett a JuQueen rackjeinek száma, a hatalmas teljesítménynövekedés eredményeképp a gép a Top500 rangsorban a nyolcadik helyről az ötödikre lépett előre.

A Forschungszentrum Jülich tájékoztatása szerint most végre befejeződött a JuQueen üzembe helyezése, amely mára összesen 28 rackszekrényből áll, ebbe 458 ezernél is több processzormag és 448 terabájt memória fért el. A gép becsült csúcsteljesítménye 5,9 petaflops, azaz 5,9 milliószor milliárd lebegőpontos művelet egy másodperc alatt. A közel 50 százalékos teljesítménynövekedés ellenére a JuQueen most sem áll jobban a Top500 listán mint tavaly ősszel, a negyedik helyezett amerikai Mira ugyanis már 8 petaflops feletti sebességű - egyébként ez is BlueGene/Q architektúrára épül, 786 ezer processzormagot fog munkára.

A JuQueen Európa legerősebb gépe, az aktuális Top500 listán csak három amerikai és egy japán rendszer előzi meg.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.