Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Rátett egy lapáttal Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

Bodnár Ádám, 2013. február 14. 14:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Befejeződött a németországi Forschungszentrum Jülich intézetben található JuQueen fantázianévre hallgató szuperszámítógép bővítése. Az új rendszer már majdnem 6 petaflops sebességre képes, ezzel továbbra is ötödik a világranglistán.

2012 nyarán szerepelt először a Top500 listán a JuQueen fantázianevű rendszer, amelyet a német Forschungszentrum Jülich intézetben helyeztek üzembe. Az IBM BlueGene/Q architektúrára épülő gép teljesítménye akkor még csak 1,4 petaflops volt, ezt később 4,1 petaflopsra növelték, ahogy fokozatosan újabb és újabb komponenseket adtak hozzá.

A JuQueen eleinte 8 racknyi BlueGene/Q rendszerből állt - az iBM által kifejlesztett, kimondottan mérnöki-tudományos feladatokra szánt architektúra a "sok lúd disznót győz" jegyében született. Processzorai 1,6 GHz-es IBM PowerPC A2 darabok, amelyek 16 magos felépítésűek, hozzájuk egyenként 16 gigabájt operatív tár tartozik. A processzorok egyenként jóval kisebb teljesítményűek mint például a hasonló generációs Intel Xeonok, azonban egyszerű felépítésük miatt keveset fogyasztanak, így nagyon sűrűn építhetők be a rackekbe - a BlueGene/Q gépek rendre a legjobb energiahatékonyságú szuperszámítógépeket rangsoroló Green500 lista élén végeznek.

A JuQueen indulásakor már több mint 131 ezer processzormagot  (összesen 8192 processzort) fogott munkára, tavaly novemberre a magok száma 393 ezer fölé nőtt, ahogy újabb rackszekrényeket kapcsoltak be. Őszre 24-re emelkedett a JuQueen rackjeinek száma, a hatalmas teljesítménynövekedés eredményeképp a gép a Top500 rangsorban a nyolcadik helyről az ötödikre lépett előre.

A Forschungszentrum Jülich tájékoztatása szerint most végre befejeződött a JuQueen üzembe helyezése, amely mára összesen 28 rackszekrényből áll, ebbe 458 ezernél is több processzormag és 448 terabájt memória fért el. A gép becsült csúcsteljesítménye 5,9 petaflops, azaz 5,9 milliószor milliárd lebegőpontos művelet egy másodperc alatt. A közel 50 százalékos teljesítménynövekedés ellenére a JuQueen most sem áll jobban a Top500 listán mint tavaly ősszel, a negyedik helyezett amerikai Mira ugyanis már 8 petaflops feletti sebességű - egyébként ez is BlueGene/Q architektúrára épül, 786 ezer processzormagot fog munkára.

A JuQueen Európa legerősebb gépe, az aktuális Top500 listán csak három amerikai és egy japán rendszer előzi meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.