Szerző: Folyó Gergely

2013. február 11. 13:23

Látványos eredmények a Take-Twónál és az Activisionnél

Miközben a legtöbb kiadó még a hagyományosan erős karácsonyi negyedévére is panaszkodni kényszerült, addig a Take-Two Interactive és az Activision Blizzard könnyedén boldogult a konzolok generációváltása miatt ínséges hónapokban. Problémák azért akadnak.

Továbbra is GTA-ról GTA-ra él a Take-Two

Felülmúlták a Take-Two Interactive várakozásait a december 31-én véget ért negyedév eredményei, a cég árbevétele 405 millió dollár volt, ami a tavalyi év 236,3 millió dolláros forgalma után 71 százalékos növekedést jelent. A nettó nyereség 29 millió dollárról 78,8 millió dollárra ugrott, ez részvényenként 67 centes eredmény, ami még nagyobb, 148 százalékos növekedés éves szinten.

A negyedév legerősebb címe az NBA 2K13 volt, amiből 4,5 millió példányt szállítottak le az üzleteknek világszerte, de jól szerepelt az XCOM: Enemy Unknown és a Borderlands 2, miközben továbbra is keresett a Grand Theft Auto IV és a Red Dead Redemption. Az online csatornákon keresztül lebonyolított eladások 244 százalékkal nőttek éves szinten, ez a teljes bevétel 23 százalékát jelenti - hozzávetőlegesen az említett sikercímek eladásai a forgalom 22 százalékát teszik ki.

Mindezek ellenére nem lehet azt mondani, hogy különösen jól teljesített volna a kiadó, inkább a tavaly, mélyponton született számokhoz képest látványos a javulás. Mint ismert, a Take-Two gyakorlatilag Grand Theft Auto-függő, ha nem érkezik új rész a Rockstar sorozatához, a kiadó képtelen szinten tartani a teljesítményét. Ugyan a Borderlands-, az NBA 2K-sorozatnak vagy más Rockstar-játékoknak köszönhetően már korántsem olyan nehéz a helyzete az átmeneti időkben, a hullámzó teljesítmény még mindig jellemző rá, és az elemzők is rendre a kiadó eladását vizionálják.

A Take-Two a március 31-én véget érő pénzügyi évre 1,15-1,2 milliárd dolláros forgalmat, valamint részvényenként 5-20 centes nyereséget vár. A 2014-es pénzügyi év már biztosan gyümölcsözőbb lesz, ekkor érkezik ugyanis a Grand Theft Auto V; a szeptember 17-én megjelenő címbe vetett hitet bizonyítja, hogy a kiadó az igazgatótanács jóváhagyásával 7,5 millió részvény visszavásárlását jelentette be.

Rekordszámok az Activisionnél, de mi lesz jövőre?

Rekorderedményekről számolt be az Activision Blizzard, a kiadó történetének legjobb számai születtek a 2012-es naptári évben. A forgalom 4,99 milliárd dollárra nőtt a 2011-ben elkönyvelt 4,49 milliárd dollár után, míg a részvényenkénti nyereség 93 centről 1 dollár 18 centre hízott. Az online csatornákon érkező bevételek 1,6 milliárd dollárra rúgtak, ami az összes eladás 32 százalékát jelenti.

A december 31-én véget ért utolsó negyedév számai nem csak éves szinten hoztak javulást, de a kiadó saját várakozásait is felülmúlták, a bevétel így 2,6 milliárd dollár lett 2,41 milliárd helyett, és a részvényenkénti eredmény is 78 cent volt a becsült 70 helyett. A rendkívüli sikerben közrejátszott, hogy a rendszerint óriási bevételt hozó Call of Duty- és Blizzard-játékok mellé a kiadó egy harmadik nagyágyút is kinevelt: a Spyro hagyatékából építkező Skylanders-sorozat mára több mint 1 milliárd dollárt hozott a kiadó konyhájára, a kiegészítő akciófiguráiból pedig több mint 100 millió darabot adtak el világszerte.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A 2013-as évre szerényebb várakozásokkal készül a kiadó, 4,2 milliárd dollár bevételre és részvényenként 80 centes eredményre számít. A visszafogottság egyértelműen a next-gen konzolok jelentette bizonytalanságnak tudható be, az Activision már most leszögezte, hogy még a 2013-ban megjelenő Call of Duty-epizód kapcsán is mérsékeltebb eredményekre számít az új játékgépekre történő átállás miatt. Ezzel együtt a vállalat a Nintendo Wii U eladásaira vonatkozóan is csalódását fejezte ki.

A Call of Duty- és a Skylanders-sorozat folytatása mellett továbbra is a Blizzard-játékokban bízik a cég: a StarCraft II márciusban kap új fejezetet, rövidesen pedig az immár 12 millió eladott példánnyal büszkélkedő Diablo III is friss tartalommal bővül. A World of Warcraft jövőjével kapcsolatos tervek egyelőre nem ismertek, tény viszont, hogy az előfizetők száma a Mists of Pandaria című kiegészítő után sem maradt tartósan 10 millió felett - ma már 9,6 millió játékos kalandozik Azerothban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról