Szerző: Koi Tamás

2013. február 04. 14:57:00

Békét köt a két legnagyobb OLED-gyártó

A tárgyalótermen kívül megegyezett az OLED-kijelzők piacának két legnagyobb szereplője, a Samsung és az LG. A cégek közt az új kijelzőtechnológiával kapcsolatos szabadalmak kapcsán mérgesedett el a vita nemrég.

Valószínűleg nem vonul bíróságra a Samsung és az LG az OLED-panelek gyártásához nélkülözhetetlen szabadalmak hovatartozása miatt kialakult vitában. A konszernek kijelzőgyártó részlegeinek vezetői mai nyilatkozatukban közölték: zárt ajtók mögött készek megoldani minden felmerült vitát és ejteni az egymással szemben felhozott vádakat. A két szereplő kibékülése hosszú időre megszilárdíthatja Dél-Korea vezető szerepét az OLED-kijelzők gyártásában - a megegyezést nem véletlenül sürgette a helyi kormányzat.

Az LG és a Samsung közt kialakult szabadalmi vita tavaly szeptemberben robbant ki, a két cég közül a kisebbik, az LG Display ekkor nyújtott be keresetet hét szabadalommal kapcsolatban, melyeket a társaság álláspontja szerint a Samsung jogosulatlanul használt fel egyes, tabletekbe szánt kijelzőinek gyártása során. A Samsung válaszul decemberben az LG ellen nyújtott be keresetet, igaz akkor nem OLED-gyártással kapcsolatos szabadalmak jogosulatlan használata miatt, hanem a Samsung Super PLS technológiájának lemásolásáért.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A két fél megegyezésével az OLED-kijelzők piacán tovább szilárdíthatja befolyását Korea, az ázsiai gyártókon kívül ugyanis ma gyakorlatilag senki nem gyárt nagyobb mennyiségben (AM)OLED típusú kijelzőket mobiltelefonokba vagy tévékészülékekbe. A tévék piacán ráadásul csak ez a két gyártó képes egyelőre létező termékeket felmutatni, a világ első, nagyméretű OLED-tévéjét éppen a napokban hozza forgalomba az LG - először Dél-Koreában.

A koreai gyártókkal szemben még a nagy múltú japán kijelzőóriások is csak együttes erővel tudnak harcba szállni. A Sony és a Panasonic tavaly nyáron jelentették be, hogy a jövőben közösen gyártanak és fejlesztenek nagy méretű, tévékészülékekbe passzoló OLED-paneleket. A közös fejlesztés gyümölcse lassan kezd beérni, legalábbis az idei Consumer Electronics Show-n mindkét gyártó bemutatta első, 4K-s felbontású OLED-tévéjének prototípusát. A készülékek megjelenéséről és áráról egyik japán vállalat sem nyilatkozott.

a címlapról