:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 29. 13:50

Automatizált adatközpontra fogad a VMware

Visszatér a központi kompetenciájához a VMware és gőzerőfel fejleszti saját teljeskörű privát felhős megoldását. A software-defined datacenter (SDDC) koncepciója alá kerül be a kiszolgáló és a hálózat virtualizációja is, teljeskörű automatizálással.

Hibrid cloud, szoftver-definiált adatközpont és végfelhasználói megoldások - erre a három pillérre helyezné a VMware jövőjét Pat Gelsinger, a cég elnök-vezérigazgatója a negyedéves pénzügyi jelentést követő elemzői konferenciahíváson. Egyúttal a cég leépítené a fókusztól távolabb eső szolgáltatásait és termékeit, az ezzel kapcsolatos átszervezések hamarosan életbe lépnek.

Irodás kitérő

A VMware azt is bejelentette, hogy megszabadul mintegy 900 alkalmazottjától a fókuszba kevésbé illeszkedő csapatoknál. A megszűnő munkahelyek legnagyobb részt az alacsony prioritással futó mellékprojekteknél, mint a korábban felvásárolt SlideRocket online prezentációkészítőnél találhatóak. Az átstrukturálás összköltsége mintegy 90-110 millió dollár lesz. A cég ennek ellenére nagyjából 1000 fővel fogja bővíteni a munkavállalók számát, mivel a központi terméknek számító szoftvereket fejlesztő csoportok létszámát megnövelik.

A VMware egy ideig eljátszott a gondolattal, hogy saját ernyője alatt egységes vállalati kollaborációs platformot építsen fel, ennek érdekében a műfaj legelőremutatóbb vállalatai közül vásároltak fel néhányat, így a Zimbrát, a Socialcastot és a SlideRocketet. A termékek továbbfejlesztése és integrálása leginkább a Google Apps illetve a Microsoft Office 365 és Yammer egyenrangú vetélytársát hozta volna létre. A cég prioritásai azonban időközben újra változtak, a negyedéves pénzügyi eredmény bejelentését követő telefonos elemzői beszélgetésen a VMware vezetése újra a központi kompetenciának számító virtualizációt helyezte a fókuszba, a második, SaaS-pillért (felhős vállalati szolgáltatások) pedig fokozatosan leépítik.

Fókuszban az adatközpont

A végfelhasználói virtualizációs megoldások mellett a központi hangsúlyt a virtualizált-automatizált adatközpontok kapják, legyenek azok helyben vagy távoli helyszíneken. A cég a hagyományos kompetenciának számító kiszolgáló-virtualizáció mellé a Nicira 1,2 milliárd dolláros felvásárlásával a hálózatvirtualizációs technológiát is megszerezte, a teljes, integrált rendszerré való fejlesztésen gőzerővel dolgoznak. A software-defined datacenter (SDDC) névre keresztelt integrált megoldás segítségével nagyvállalatok is gyorsan, viszonylag egyszerűen alakíthatják privát felhővé saját adatközpontjaikat, ez jelenleg a vállalati IT legfontosabb csapásiránya.

Szervervirtualizáció után hálózatvirtualizáció

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tény, a VMware kissé megkésve lépett, a szervervirtualizáció tekintetében a szabad szoftveres megoldások és a Microsoft Hyper-V is fokozatosan kipipálja a leglényegesebb funkciókat, az SSDC-technológiák fejlesztésében pedig ugyanez a két ellenfél (OpenStack és Microsoft) kezdte meg saját megoldásának kifejlesztését. Egyelőre teljeskörűen integrált megoldással még senki nem állt elő, a Nicira megvásárlásával azonban a VMware rendkívül közel került ehhez a ponthoz.

Jó negyedév, aggasztó kilátások

Az SDDC fókuszba helyezésével a VMware a kényszerű előremenekülést választotta, a központi termékek ugyan tavaly jól szerepeltek, az idei előrejelzések azonban elmaradnak az elemzői várakozásoktól. A VMware bevételei 22 százalékkal, 1,29 milliárd dollárra nőttek, ennek ellenére a profit alig változott, 206 millió dollárra nőtt a 2011 hasonló időszakában elért 200 millió dollárhoz képest.

A befektetőket jobban aggasztja az első negyedévre illetve az egész évre kiadott előrejelzés, az 5,2-5,3 milliárdra várt bevétel elmarad az 5,4 milliárdos várakozástól, a várható profit pedig 1,17-1,19 milliárd között lehet, szintén az elemzők által várt 1,25 milliárd alatt. A visszafogott kilálásoknak betudhatóan a VMware papírjai mélyrepülésbe kezdetek, a zárás utáni kereskedésben a részvények 16 százalékot estek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.