Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 29. 13:50

Automatizált adatközpontra fogad a VMware

Visszatér a központi kompetenciájához a VMware és gőzerőfel fejleszti saját teljeskörű privát felhős megoldását. A software-defined datacenter (SDDC) koncepciója alá kerül be a kiszolgáló és a hálózat virtualizációja is, teljeskörű automatizálással.

Hibrid cloud, szoftver-definiált adatközpont és végfelhasználói megoldások - erre a három pillérre helyezné a VMware jövőjét Pat Gelsinger, a cég elnök-vezérigazgatója a negyedéves pénzügyi jelentést követő elemzői konferenciahíváson. Egyúttal a cég leépítené a fókusztól távolabb eső szolgáltatásait és termékeit, az ezzel kapcsolatos átszervezések hamarosan életbe lépnek.

Irodás kitérő

A VMware azt is bejelentette, hogy megszabadul mintegy 900 alkalmazottjától a fókuszba kevésbé illeszkedő csapatoknál. A megszűnő munkahelyek legnagyobb részt az alacsony prioritással futó mellékprojekteknél, mint a korábban felvásárolt SlideRocket online prezentációkészítőnél találhatóak. Az átstrukturálás összköltsége mintegy 90-110 millió dollár lesz. A cég ennek ellenére nagyjából 1000 fővel fogja bővíteni a munkavállalók számát, mivel a központi terméknek számító szoftvereket fejlesztő csoportok létszámát megnövelik.

A VMware egy ideig eljátszott a gondolattal, hogy saját ernyője alatt egységes vállalati kollaborációs platformot építsen fel, ennek érdekében a műfaj legelőremutatóbb vállalatai közül vásároltak fel néhányat, így a Zimbrát, a Socialcastot és a SlideRocketet. A termékek továbbfejlesztése és integrálása leginkább a Google Apps illetve a Microsoft Office 365 és Yammer egyenrangú vetélytársát hozta volna létre. A cég prioritásai azonban időközben újra változtak, a negyedéves pénzügyi eredmény bejelentését követő telefonos elemzői beszélgetésen a VMware vezetése újra a központi kompetenciának számító virtualizációt helyezte a fókuszba, a második, SaaS-pillért (felhős vállalati szolgáltatások) pedig fokozatosan leépítik.

Fókuszban az adatközpont

A végfelhasználói virtualizációs megoldások mellett a központi hangsúlyt a virtualizált-automatizált adatközpontok kapják, legyenek azok helyben vagy távoli helyszíneken. A cég a hagyományos kompetenciának számító kiszolgáló-virtualizáció mellé a Nicira 1,2 milliárd dolláros felvásárlásával a hálózatvirtualizációs technológiát is megszerezte, a teljes, integrált rendszerré való fejlesztésen gőzerővel dolgoznak. A software-defined datacenter (SDDC) névre keresztelt integrált megoldás segítségével nagyvállalatok is gyorsan, viszonylag egyszerűen alakíthatják privát felhővé saját adatközpontjaikat, ez jelenleg a vállalati IT legfontosabb csapásiránya.

Szervervirtualizáció után hálózatvirtualizáció

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Tény, a VMware kissé megkésve lépett, a szervervirtualizáció tekintetében a szabad szoftveres megoldások és a Microsoft Hyper-V is fokozatosan kipipálja a leglényegesebb funkciókat, az SSDC-technológiák fejlesztésében pedig ugyanez a két ellenfél (OpenStack és Microsoft) kezdte meg saját megoldásának kifejlesztését. Egyelőre teljeskörűen integrált megoldással még senki nem állt elő, a Nicira megvásárlásával azonban a VMware rendkívül közel került ehhez a ponthoz.

Jó negyedév, aggasztó kilátások

Az SDDC fókuszba helyezésével a VMware a kényszerű előremenekülést választotta, a központi termékek ugyan tavaly jól szerepeltek, az idei előrejelzések azonban elmaradnak az elemzői várakozásoktól. A VMware bevételei 22 százalékkal, 1,29 milliárd dollárra nőttek, ennek ellenére a profit alig változott, 206 millió dollárra nőtt a 2011 hasonló időszakában elért 200 millió dollárhoz képest.

A befektetőket jobban aggasztja az első negyedévre illetve az egész évre kiadott előrejelzés, az 5,2-5,3 milliárdra várt bevétel elmarad az 5,4 milliárdos várakozástól, a várható profit pedig 1,17-1,19 milliárd között lehet, szintén az elemzők által várt 1,25 milliárd alatt. A visszafogott kilálásoknak betudhatóan a VMware papírjai mélyrepülésbe kezdetek, a zárás utáni kereskedésben a részvények 16 százalékot estek.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.