:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. január 28. 15:28

Van tere a digitális egészségügyi appoknak

A mobilpiac erősödésének egyik biztos nyertese az egészségügy, nagyon sokan várják az e-health, illetve m-health néven illetett ágazatok fejlődését, az orvosi felügyeletben, öngondoskodásban, preventív eszközökben és a diagnosztikában egyaránt.

A Pew Research Center évenkénti Internet & American Life nevű kutatása szerint az amerikai felnőtt lakosság 69 százaléka már most is követi saját vagy valamely családtagja egészségügyi indikátorait - ide tartoznak az elvégzett testmozgások, a súly, az étkezési szokások, a vérnyomás, vagy éppen a vércukorszint nyomon követése, de sokan jegyzik a fejfájásaik, egyéb tüneteik rendszerességét és intenzitását vagy éppen az alvási mintázatukat.

Az igény létezik, jöhet a technológiai fejlődés

A fitneszeszközök, okostelefonok és webes szolgáltatások burjánzása viszont úgy tűnik még nem érintett meg mindenkit. Meglepő, de a fent említett 69 százalékos arány nem jelenti azt, hogy a technológiai újításokra egyébként fogékony amerikaiak az egészségi állapotuk naplózását dedikált eszközökkel végeznék. A válaszadók 21 százaléka nyilatkozta csupán azt, hogy valamilyen kütyüt, appot vagy weboldalt használ az információk naplózására, tárolására. A magára odafigyelő felnőtt válaszadók 49 százaléka egyáltalán nem használ semmilyen segédeszközt és ugyan méri az értékeket, de azokat csak fejben tartja és csupán arra figyel, hogy a normális, elvárt értékek közelében maradjon. 34 százalék pedig a klasszikus papíralapú rögzítés híve, füzetbe vagy naplóba rögzíti a követni akart adatokat.

A válaszadók több lehetőséget is megjelölhettek, de összességében az egészségi állapotot valamilyen szempontból követők 50 százaléka az, akiről elmondható, hogy szervezett formában tartja a statisztikákat, legyen az papír- vagy kütyüalapú. A jó öreg toll-papír módszer továbbra is domináns, a technológia egyelőre nem játszik nagy szerepet. Pedig az elmúlt években számtalan olyan megoldás született, ami nem csak kiváltja a papíros mérést, de egyszerűbbé teszi a kezelést és komplexebbé az adatokat.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az egy vagy több krónikus betegséggel küzdők sokkal inkább hajlandóak a szervezett adatrögzítésre, igaz sok esetben rá is vannak kényszerítve erre, ha  hosszabb életet szeretnének. A kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők vagy éppen a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen a folyamatos naplózás, de ennek a szükségnek a felismerése még jóval a mobil és webes technológiai robbanás előtt történt, így nem meglepő, hogy minden naplózási és elemzési gyakorlat a papírra épít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A technológiai fejlesztőknek ez a kihívás: olyan digitális megoldásokkal, eszközökkel kell előrukkolniuk, amik megbízhatóságban hozzák a papír szintjét, vagy meg is haladják azt, miközben a felhasználói élményben jelentőset lépnek előre és a különböző adatbázisok kombinálásával, illetve a valós idejű elemzéssel jobb prognózisokat és riasztásokat adnak.

Új terület

A digitális fitneszeszközök piaca viszonylag új, így a szakértők a Pew által mért 21 százalékot nem rossz, hanem nagyon is jó aránynak tartják. Tavaly a sporttevékenységet mérő alkalmazások közül a Runkeeper, az Endomondo és több hasonló szolgáltatás nőtt felhasználószámban sokszorosára, s fejlődött funkcióiban is. Emellett egyre több az olyan életmód app, ami az egészséges táplálkozásban, fogyásban segít, mint például a Noom tracker. Ezen felül sok speciális alkalmazás is létezik, amik például a vérnyomás-, vércukor értékek rögzítésében segítenek. A legtöbb szolgáltatás egyelőre ott jár, hogy a külső eszközökkel mért adatokat a mobilon egy felhős adatbázisba lehet manuálisan rögzíteni, de a következő 1-3 évben terjedhetnek el a hálózatba kötött érzékelők és mérőeszközök - mérlegek, vérnyomásmérők, pulzusmérők, lépésszámlálók már most is vannak a piacon.

A kísérletező kedvűek akár Magyarországon is csatlakozhatnak a Quantified Self mozgalom budapesti Meetupjához, illetve érdemes az App! 2012 konferencián is előadó Meskó Bertalan, Phd. által szerkesztett Medicina.com tematikus forrásgyűjtését is átnézni, ahol releváns újságok, blogok, szolgáltatók, appok és közösségi csomópontok kézzel összeállított szakértői listája található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.