Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 25. 08:31

Rekordbevétel, de csökkenő profit a Microsoftnál

Enyhén növekedett a Microsoft árbevétele a karácsonyi negyedévben, a profit azonban hasonló mértékben csökkent, elsősorban az üzleti szoftverekkel, köztük az Office-szal foglalkozó részleg teljesítménye miatt - a vevők láthatóan az új verzióra várnak.

22 milliárd dolláros rekordbevételt ért el a most lezárt második pénzügyi negyedévében a Microsoft, éves szinten 3 százalékkal emelkedett a forgalma, ahogy a Windows és a szervertermékek terén elért növekedés ellensúlyozni tudta az Office-részleg bevételcsökkenését. A nyereség ugyanakkor 6,62 milliárdról 6,38 milliárd dollárra olvadt, ez részvényenként 78 centet jelent.

A Windows-üzletág forgalma minden eddigi rekordot megdöntött, ahogy piacra érkezett a Windows 8. A részleg 5,88 milliárd dolláros bevételt realizált, ami 24 százalékos ugrás éves szinten, de ha az új operációs rendszer előrendelési konstrukcióiból adódó időbeli elhatárolásokat is figyelembe vesszük, akkor is 11 százalékkal több mint tavaly. A Windows 8-ból eddig 60 millió licencet értékesített a Microsoft, hangzott el az elemzői konferenciahívás során. Az üzletág üzemi eredménye 14 százalékkal múlta felül a tavalyit.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagyon erős negyedévet zárt a szerverrészleg, amelynek szinte minden terméke megújult az elmúlt évben: frissült tavaly a SQL Server, a Windows Server, a System Center, valamint a Visual Studio is. A "Servers and Tools" üzletág árbevétele ennek köszönhetően 10 százalékkal bővült és megközelítette az 5,2 milliárd dollárt a negyedév során, ehhez 9 százalékkal emelkedő üzemi eredmény társult.

Az Office-szal (is) foglalkozó Business Divisionnél 6,3 milliárdról 5,7 milliárd dollárra csökkent a bevétel, amely minden bizonnyal annak tudható be, hogy az ügyfelek az új verzió érkezését várják - a Microsoft január végén, a következő napok során küldi piacra az Office legújabb verzióját, valamint a kapcsolódó szervertermékeket (Exchange, Sharepoint, Lync). A bevétel csökkenésével együtt az üzemi eredmény is visszaesett, mégpedig 15 százalékkal. Az online szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág bevétele a hirdetési forgalom növekedésének köszönhetően 11 százalékkal bővült, vesztesége pedig jelentősen csökkent, a tavalyi közel 460 millió dollár helyett már csak 283 millió volt a mínusz.

Az Xbox és a Skype felett is bábáskodó Entertainment and Devices forgalma 10 százalékkal csökkent éves szinten és 3,8 milliárd dollárt tett ki, közölte a Microsoft - ez azonban jórészt annak köszönhető, hogy az utólag letölthető tartalommal bíró játékok bevételét másképp könyveli el a cég. Ezt figyelembe véve 2 százalék volt a csökkenés, hangzott el az elemzői konferenciahíváson. Az Xbox 360-ból 5,9 milliót értékesített a cég, ez 28 százalékos csökkenés, ahogy a konzol az életciklusának végéhez közelít - feltehetően az idei E3-on be is mutatják az utódát.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról