Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 24. 12:07

Összehúzza magát a Logitech

A PC-piac gyengélkedése hazavágta a Logitech eredményeit is, a vállalat elképesztő nagy veszteséget könyvelt el a legutóbbi negyedévben. Új vezérigazgatója bejelentette, év végéig megszabadul minden olyan részlegtől, amely nem illik szorosan a stratégiába.

A svájci Logitech az alapítása óta eltelt 22 év alatt a világ meghatározó perifériagyártójává vált, a 2000-es évek elejétől kezdve a PC-robbanást meglovagolva pedig a hagyományos piacát jelentő egerek és billentyűzetek irányából változatos területek felé terjeszkedett. Mára a cég kínálata rendkívül sokszínű, játékvezérlők, hangszórók, webkamerák mellett multimédiás távirányítókat, videokonferencia-termékeket, és video-megfigyelési rendszereket is kínál.

A PC-piacon a laptopok előretörése miatt egyre kevesebb billentyűzetre és egérre van szükség és mára a webkamerák is jobbára integrálódtak a noteszgépek házába, a Logitech így fokozatosan vesztette el megcélozható piacának egy részét, az új területek felé történő nyitásai pedig csak arra voltak elegendőek, hogy ezt a folyamatot ellensúlyozzák. A társaság árbevétele az elmúlt 4 évben jobbára csak stagnált, miközben profitja lassan elolvadt. A korábbi vezető Guerrino de Luca néhány hete, 2013 január  elején adta át az irányítást Bracken Darrellnek, aki tavaly áprilisban került a céghez. Ugyanakkor, amikor 13 százalékos leépítésről és átszervezésről is döntött a cég.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Darrell első feladata volt többek között a Logitech gyászos eredményeinek bejelentése. A társaság a PC-piac visszaesése miatt 2012 végén 14 százalékkal 615 millió dollárra zuhanó bevételt könyvelt el, a PC-perifériák szinte mindegyikének látványos esése mellett. A billentyűzetek terén 6 százalékos, egerek és mutatóeszközök terén 10 százalékos, audiorendszerek, játékvezérlők terén majdnem 20 százalékos volt a csökkenés.

Az új vezetés a megváltozott piaci helyzetre reagálva a Logitech újrafókuszálása mellett döntött. Darrell a negyedéves számokkal együtt közölte, a cég eladja a távitányítókkal foglalkozó tevékenységét (amely az Intrigue Technologies 2004-es felvásárlásával került a birtokába), valamint megszabadul a videokamera-alapú biztonsági termékeitől is.Utóbbi részleg elértéktelendése miatt a cég 211 millió dollárt volt kénytelen leírni, ez rántotta hatalmas, 195 milliós mínuszba legutóbbi negyedéves eredményét. Emellett tovább részlegek és termékvonalak is lapátra kerülnek, köztük például a konzolokhoz tervezett játékkiegészítők, valamint a hangszórót tartalmazó dokkolók, a cégvezető ígérete szerint 2013 végére ezeket is teljesen leépítik.

a címlapról