:

Szerző: Koi Tamás

2013. január 23. 09:55

Fénnyel kommunikáló okostelefonokat vízionál a Fujitsu

A jövő adatkommunikációjában lokális szinten is nagy szerepet kaphat a fény, legalábbis így látja a Fujitsu, mely az idei Mobile World Congress alkalmával mutatja be azt az okostelefonos adatátviteli eljárást, mely segíti a különböző eszközök, például egy telefon és PC szinkronizációját.

Fénybe kódolt digitális jel segíthetné a jövőben az okostelefonok, illetve a PC-k, valamint más, kijelzővel ellátott eszközök adatkommunikációját a Fujitsu jövő hónapban bemutatkozó koncepciója szerint. A japán gyártó a barcelonai Mobile World Congress kiállítás alkalmával élőben is demózza azt az adatátviteli rendszert, melynek kezdeti, szinkronizációs szakasza teljes egészében fény segítségével történhet.

A rendszer működéséhez egy speciális szoftverre van szükség, melyet mint az adó- mind a vevőoldalon telepíteni kell az eszközökre, vagyis PC-re és az okostelefonra. A PC-n lévő program az eszköz IP-címét, illetve más hálózati adatokat (például SSID), valamint a hálózatról lekért állomány nevét képes az emberi szem számára láthatatlan fényjelekbe kódolni és megjeleníteni a monitoron. Az okostelefonon futó program a készülék kameráján keresztül érzékeli és dekódolja ezeket a jeleket - ehhez elég egy-két másodpercig a kijelzőre irányítani a kamerát.

A Fujitsu szerint a rendszer visszafelé is működik, így például egy a telefonnal készült fotót hasonló módszerrel lehet áttölteni a számítógépre. A gyártónál úgy látják, hogy a rendszer munkakörnyezetben is alkalmas a kis létszámú csoportok közti biztonságos adatdisztribúcióra (például tárgyalások alatt a PDF állományok megosztására - a rendszer elméletileg projektorokkal is képes együttműködni). A gyártó megoldása összességében ugyanazt az elvet követi, mint az NFC-s fájlmegosztás, ilyenkor az eszközök az NFC technológia segítségével végzik el a kezdeti szinkronizációhoz szükséges adatcserét, az állományokat pedig vagy Bluetooth, vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül küldik egymásnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A japán cégtől amúgy egyáltalán nem áll távol a fény segítségével végzett kommunikáció. A vállalat a CEATEC 2012 kiállításon mutatta be az első olyan fénybe kódoló adatátviteli megoldását, mely alkalmas volt kisebb adatcsomagokat továbbítani okostelefonoknak. Az akkori példában URL-eket kódoltak reklámokba, így a fogyasztó az őt érdeklő termékről részletesebb információt kaphatott, ha a telefonja kameráját a reklám sugárzása alatt a tévé kijelzőjére irányította.

A cég várhatóan 2014-ben hozza kereskedelmi forgalomba a most egyelőre csupán koncepcióként kezelt technológiát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.