Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 22. 11:25:00

Gyorsultak az AMD kártyák Linux alatt

Kibővült szoftveres és hardveres támogatás, hibajavítások tömege és saját technológiák jobb implementálása - hosszú listát alkot az új linuxos AMD meghajtó újdonságlistája. Teljesítménynövekedés is lett, a Valve játékai valamivel jobban futnak majd a szabad platformon.

Az AMD kiadási jegyzetei szerint a legfontosabb újdonság, hogy a Valve Linuxra portolt játékai számottevő teljesítménynövekedést kaptak, emellett azonban számtalan kisebb-nagyobb hibát javított a gyártó, így a rendszer alvó állapotból való visszatérését is helyesen kezeli különböző forgatókönyvek esetében. Javult a különböző energiagazdálkodási funkciók (VariBright, PowerPlay) és a GPU-k sebességét kombináló megoldások (PowerXpress, CrossFire) implementálása is.

További újdonság, hogy a meghajtó immár hivatalosan támogatja az X Server tavaly szeptemberben megjelent verzióját, az 1.13-at, amely az elmúlt hónapban számtalan disztribúció alapértelmezett felületkiszolgálójává lépett elő. A rendszerek felhasználói eddig AMD GPU-val a 12.11-es béta állapotú meghajtóra fanyalodtak, ha ki akarták használni az ablakkezelő grafikus tulajdonságait, mostantól már a stabil változatra is számíthatnak.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

A rendszermagok támogatásával ugyanakkor masszívan lemaradt az AMD, a 13.1-es kiadású meghajtó hivatalosan a 2.6 - 3.5-ös kerneleket támogatja, ezt az utóbbi verzió viszont október óta már nem is részesül hivatalos karbantartásban, a legutolsó stabil kiadás viszont már a 3.7-es. Az új meghajtó a hardvertámogatást is kibővíti, immár támogatja már az AMD új, 8000-es generációba tartozó GPU-k asztali verzióit.

Valve Steam Box prototípus - húzza a linuxos meghajtókat?

A Valve eltökélte, hogy Linux platformot is felemeli a mainstream játékos rendszerek, a Windows és a konzolok mellé. Ennek első állomása a linuxos Steam illetve a saját játékok portolása volt, második lépésként pedig várhatóan szintén Linux-alapon születik meg a Steam Box, a Valve saját gyártású konzol-PC-je is. A cég nyomásához igyekszik igazodni a GPU-gyártók szoftveres csapata is, nem csoda, hogy az AMD és az NVIDIA is rákapcsolt a zárt forrású driverek fejlesztésére, a fokozatosan kibontakozó új lehetőségeknek nem szeretnének gátjai lenni.

a címlapról