Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 3. 12:11

Puha volt az amerikai versenyügyi hatóság a Google-lal

Kemény üzleti döntésekkel csépeli a Microsoft mobilplatformját a Google, a Gmail és a YouTube is csak minimális funkcionalitással érhető el. Az amerikai hatóság azonban elnéző volt a Google-lal, a kereséssel, AdWordsszel illetve a FRAND-szabadalmakkal kapcsolatban a cég önkorlátozásra tett ígérete egyelőre elegendő volt, szankciót, büntetést nem kaptak.

Élesedni látszik a platformháború a Microsoft és a Google között. A redmondi szoftverház a Google-t vádolja versenyellenes magatartással és roppant elégedetlen az amerikai hatóságok puha bánásmódjával. A Microsoft szerint a Google felhasználja a számos online szolgáltatás (keresés, videomegosztás) terén élvezett piaci előnyét arra, hogy ellehetetlenítse az ellenfeleket, például a Microsoft Windows Phone platformját.

Windows Phone butított Gmail-szinkronizációval

A keresőóriás december közepén jelentette be, hogy megszünteti az új felhasználók számára az Exchange ActiveSync használatát saját szolgáltatásaival, a jövőben a naptár, az email és a névjegyzék szinkronizálását csak nyílt protokollokon teszi elérhetővé. Mivel az Android és az iOS támogatja ezeket és natív Gmail alkalmazással is rendelkeznek, a nagy vesztes a Windows Phone lett, az új felhasználók számára ezen a platformon csak a levelezés működik (IMAP-on keresztül), a névjegyzék- és a naptár-szinkronizáció azonban nem, a rendszer fogyatékossága miatt pedig a push IMAP (IMAP IDLE) sm érhető el.

A lépésre a Microsoft azonnal reagált, decemberi közleményében a cég az Outlook.com-ra való migrációt javasolta a Windows Phone-felhasználóknak, amely teljeskörű Exchange ActiveSync támogatást nyújt továbbra is. A Google szolgáltatása mellett kitartók számára pozitív hírt akkor nem mondott a Microsoft, vagyis az új névjegyzék- és naptárprotokollok (CalDAV és CardDAV) támogatásának implementálása fel sem merült. Ez az azóta eltelt időszakban sem változott, a The Verge-nek tegnap eljuttatott közlemény szerint a Microsoft a felhasználók számára ugyanúgy az Outlook.com-ot ajánlja, a Windows Phone frissítéséről nincs szó.

A Google lépése üzleti szempontból megmagyarázható, vitathatlan azonban, hogy a vállalat ezzel nem csak a Microsoftnak okozott kellemetlenséget - a Gmail-felhasználó Windows Phone-tulajdonosok kiszolgálása a két cég együttes feladata, ők joggal várják el, hogy választott online szolgáltatásuk működjön együtt kedvenc telefonjukkal. Hogy a felelősség a két cég között milyen arányban oszlik meg, illetve hogy melyiknek fűződik több érdeke a támogatás fenntartásához, a felhasználó szempontjából lényegtelen.

Tény, a Google és a Microsoft erőegyensúlya meglehetősen abszurd helyzetet szült - a Windows Phone támogatásáért, pontosabban az Exchange ActiveSync használatáért a Google valószínűleg jelentős summát fizetett a Microsoftnak.

A Youtube sem?

A Microsoft a tegnap a YouTube-bal kapcsolatban is felelevenítette panaszait - a redmondi szoftverház szerint nem kapnak engedélyt a Google-től egy teljesértékű YouTube-kliens létrehozására Windows Phone-hoz. A jelenleg elérhető, "YouTube" nevű alkalmazás nem tesz egyebet, mint megnyitja a böngészőben az m.youtube.com oldalt. A Microsoft szerint ez azért van, mert a Google nem teszi elérhetővé a videókat és a hozzájuk kapcsolódó metaadatokat az alkalmazás számára, ezek hiányában pedig nem lehet az alkalmazást elkészíteni.

YouTube Windows Phone 8-on

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google gyors reakciója sem késett, a keresőcég szerint a YouTube ma is elérhető Windows Phone-ról, a HTML5-alapú weboldal ugyanis a videomegosztó teljes funkcionalitását kínálja, a lejátszástól a keresésig, a kommenteléstől a megosztásig. A Google szerint évek óta működnek együtt a Microsofttal abban, hogy nagyszerű YouTube-élményt nyújtsanak Windows telefonokon is. A Google már korábban bejelentette, hogy egyelőre nem tervezi saját alkalmazások fejlesztését a Microsoft platformjaira, így sem Windows 8-as, sem Windows Phone-os alkalmazások nem várhatóak a jövőben a Google Search appon kívül. Xboxra azonban fejleszt a cég, a konzolon már augusztus óta elérhető a teljes YouTube-kliens, igaz, nem minden országban.

Mindent a maga idejében

A Microsoft egyébként nem véletlenül most kezdte el verni a dobot a Google vélt tisztességtelen magatartásával kapcsolatban. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Comission, FTC) a napokban készül lezárni a Google ellen indított antitröszt-vizsgálatát, amelynek eredménye várhatóan az lesz, hogy a keresőcég önkéntesen korlátozza üzleti gyakorlatát néhány kérdésben. A Bloomberg értesülései szerint a Google ellen nem indul per és bírságot sem szab ki a Bizottság, cserébe a cég módosítja viselkedését néhány kérdésben. A kiszivárgott döntés szerint a Google megteremti az AdWords kampányok hordozhatóságát (exportálási lehetőségét), módosítja a külső szolgáltatásokból behúzott adatok megjelenítését az FTC kifogásainak megfelelően, valamint leáll a FRAND-szabadalmak perekben való felhasználásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról