Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Csődbe menekül a THQ játékkiadó

Folyó Gergely, 2012. december 20. 16:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ahogy arra számítani lehetett, a jó ideje pénzügyi problémákkal küszködő játékkiadó ellen csődeljárás indult, és valószínűleg majdnem minden vagyonát felvásárolja egy magánbefektető cég. A THQ menedzsmentje most már pozitívan látja a jövőt.

hirdetés

A THQ közleményben jelentette be, hogy csődeljárást kezdeményezett maga ellen, egyúttal a korábbi terveknek megfelelően tárgyalni kezdett a Clearlake Capital Group nevű magánbefektető céggel, hogy az felvásárolja gyakorlatilag minden vagyonát, így a vállalat a négy játékfejlesztő stúdióját, az összes szellemi tulajdonát, valamint a fejlesztés alatt álló játékait is megszerzi. A Clearlake becslései szerint megközelítőleg 60 millió dollárt érnek a THQ eszközei.

A vállalat hétköznapi működését nem befolyásolná a felvásárlás, az ígéretek szerint a THQ minden stúdiója nyitva marad, nem lesznek leépítések, és a jelenleg készülő játékok munkálatait sem érinti hátrányosan a 30 napig tartó folyamat. A THQ négy saját fejlesztőstúdióval rendelkezik, mindegyik nagyszabású, eddig még bejelentetlen játékon dolgozik: a Volition projektje a Saints Row 4, a THQ Montrealé az 1666, a Vigil Gamesé a Crawler, a Relic Entertainmenté pedig az Atlas lesz. A kiadó ezen felül a Left 4 Dead egykori fejlesztőiből verbuvált Turtle Rock Studiosszal és a Crytekkel is együttműködik. A Company of Heroes 2, a Metro: Last Light és a South Park: The Stick of Truth változatlan menetrend szerint, jövő tavasszal érkezik.

Korábban az elemzők úgy tartották, a THQ számára az egyedüli menekülőutat az eladás jelentheti, és a kiadott közlemény szerint a vállalat valóban az újrakezdés lehetőségeként tekint a háttérben zajló folyamatokra. Az új, szoftverpiacon “jelentős tapasztalattal” bíró tulajdonossal a háta mögött, a THQ erős pénzügyi hátteret kapna, annál is inkább, mert az akvizíción felül a Clearlake és a Wells Fargo összesen 37,5 millió dollárt hitelezne a kiadó fejlesztéseinek támogatására - igaz, ezt még jóvá kell hagynia a bíróságnak.

A Clearlake kapcsán használt feltételes mód nem véletlen, a THQ arra számít, hogy hamarosan további jelentkezők is megteszik majd a tétjüket; mint Mike Hickey, a National Alliance Capital Markets elemzője elmondta, az sem kizárt, hogy a nagyobb játékkiadók, így például az Electronic Arts vagy a Ubisoft ajánlatot tesznek a vállalat egy-egy stúdiójára vagy játékára. A hírek után 74 százalékot veszítettek az értékükből a THQ részvényei, ami azt jelenti, hogy a 36 centen jegyzett papírok kilenc nap múlva eltűnhetnek a tőzsdéről, a NASDAQ ugyanis nem listázza tovább azokat, ha nem érik el tartósan az 1 dolláros értékhatárt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.