Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 19. 12:14

Ultimátumot adott az EU a Google-nak

Január végéig állhat elő ajánlatával a Google arra vonatkozóan, hogy hogyan korlátozzák majd saját piactorzító hatásukat az online szolgáltatások piacán. Közel lehet a kiegyezés.

Egy hónapja van a Google-nak arra, hogy részletes javaslatokkal álljon elő az EU-s trösztellenes vizsgálat során felmerült problémák megoldására - mondta Joaquin Almunia, az unió versenyügyi biztosa. Almunia ezzel gyakorlatilag békejobbot nyújtott a Google felé, amennyiben ugyanis a javaslatokat a biztos elfogadja, akkor létrejöhet versenyjogi eljáráson kívüli egyezség az EU és a keresőcég között.

Az EU mintegy 20 hónapja indított beható versenyügyi vizsgálatot a Google ellen, miután több cég is panaszt emelt az európai hatóságoknál. Az EU és a panaszttevők azt kifogásolták, hogy a Google saját szolgáltatásait helyezi előtérben a keresőtalálatok között, így a keresés terén élvezett európai monopolhelyzetét a versenytársak ellen fordítja más területeken is. A Google a vizsgálat beindulását követően teljes együttműködéséről biztosította az európai hatóságokat és a büntetés helyett inkább megegyezésre törekszik - érthetően. A törekvést az Európai Bizottság is elfogadta, leültek tárgyalni a Google-lal és hónapok óta arról folynak az egyeztetések, hogy mire kötelezze magát pontosan a keresővállalat.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az EU és a Google már júliusban megkezdte a megegyezés tárgyalását, a felek alkupozíciói azonban az elmúlt szinte fél évben csak nagyon lassan közeledtek. Ennek az elnyúló folyamatnak a végére tesz fix pontot most Almunia bejelentése, eszerint legkésőbb január végéig várja a Google végleges ajánlatát. Az ajánlatnak tartalmaznia kell a Google vállalásait és garanciáit arra vonatkozóan, hogy hogyan oldanák meg a versenyügyi problémákat.

Almunia elmondása szerint a beérkezett ajánlatot alaposan megvizsgálják, azt az érdekelt versenytársaknak illetve felhasználóknak is elküldik véleményezésért, majd ezután hoznak végleges döntést az elfogadásról vagy elutasításról. Amennyiben a két entitás nem tud kiegyezni, a Google éves bevételének 10 százalékára, vagyis mintegy 4 milliárd dollárra is büntethető lesz.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 08:04

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.