Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 7. 08:29

Minden cégnek fizetős lesz a Google Apps

Változtat az előfizetési konstrukcióján a Google, a vállalat a legkisebb cégektől is pénzt fog kérni a webes megoldás használatáért.

2011-ig az ötven fős, azóta tíz főt vagy annál kevesebbet foglalkoztató cégek ingyen használhatták a Google Apps csomagot, a Google azonban véget vetett ennek a konstrukciónak, mostantól minden vállalat a fizetős konstrukciót kell használja, olvasható a Google Enterprise blogban.

"Amikor elindítottuk a prémium üzleti verziót, megtartottuk az ingyenes alapváltozatot is. Az otthoni felhasználók és a cégek is csatlakoztak, de az idő azt mutatta, hogy a gyakorlatban az élmény egyik csoportnak sem felel meg. Az üzleti felhasználók gyorsan kinőtték az alapváltozatot és igénylik a 24 órás telefonos támogatást és a nagyobb postafiókot. Eközben az egyéni felhasználóknak sokszor várniuk kell az új képességekre, amíg azokat alkalmassá tesszük vállalati felhasználásra is" - írja Clay Bavor, termékmenedzsmentért felelős vezető.

Az üzleti Google Apps változatok száma ezzel kettőről egyre csökken, megszűnik a legfeljebb tízfős cégek számára kínált ingyenes verzió, minden vállalatnak a prémium szolgáltatást kell használnia, amely 50 dollárba kerül felhasználónként, évente. A fizetős konstrukcióban 24/7 órás telefonos támogatást és 25 gigabájtos postafiókot érhetnek el a cégek, valamint 99,9 százalékos rendelkezésre állást garantál számukra a Google. Az otthoni felhasználók számára továbbra is ingyenes marad a Google Apps, illetve a cég megtartja az oktatási intézmények számára kínált ingyenes csomagját is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A blogbejegyzésből kiderül, hogy az a több millió cég, amely jelenleg az ingyenes változatot használja, továbbra is megteheti azt, de az új csatlakozók már a fizetős konstrukciót kénytelenek igénybe venni. A Google feltehetően arra számít, hogy a jelenleg ingyenes Google Appset használó cégek előbb-utóbb egyébként is kinövik a rendszer korlátait, vagy meghaladják a tíz fős határt, vagy pedig kialakul bennük az igény a prémium csomag emelt szintű szolgáltatásaira.

Több mint ötmillió cég használja jelenleg is az Appset, azonban a többségük olyan mikrovállalat, amely az ingyenes változatot veszi igénybe - noha van egy-két hatalmas ügyfél is, például több amerikai kormányzati szervezet. A Google szerint világszerte összesen 40 millió személy van, aki az Apps ingyenes vagy fizetős verzióját használja.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról