:

Szerző: Folyó Gergely

2012. december 6. 15:09

Rekorder a Call of Duty: Black Ops II

A Call of Duty: Black Ops második részének mindössze 15 napra volt szüksége ahhoz, hogy 1 milliárd dollár árbevételt termeljen, ezzel abszolút rekordernek számít - az előző csúcsot a Call of Duty tavalyi epizódja tartotta.

A Call of Duty legújabb része november 13-án jelent meg PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra, a Nintendo új generációs konzoljának boltokba kerülése óta pedig Wii U-s változat is létezik belőle. A 2010-ben bemutatkozott Call of Duty: Black Ops folytatása a közeljövő hadviselését mutatja be, a történet egy része 2025-ben játszódik, a képernyőkön pedig valós történelmi eseményekből táplálkozó fiktív háború elevenedik meg. A játék ezúttal is kiváló értékeléseket kapott, hatásvadász egyjátékos móddal és intenzív multiplayerrel várja a játékosokat.

Az Activision közleménye szerint üzleti szempontból is szépen teljesít a játék, 15 napra volt szüksége, hogy 1 milliárd dollárt hozzon a kiadó konyhájára - ebből 500 millió dollár már az első napon befolyt. A csúcsot eddig a 2011-es Call of Duty: Modern Warfare 3 tartotta, az FPS 16 nap alatt termelte ki ezt az árbevételt. A számok a Chart-Track mérésein és az Activision belső becslésein alapulnak, a vállalat pedig ezúttal sem felejtette el hangoztatni, hogy a Black Ops II sikere nem csak a játékiparon belül, hanem a teljes szórakoztatóiparban egyedülálló; James Cameron Avatar című filmje 17 nap alatt érte el az 1 milliárd dolláros bevételt.

Hogy jogosan-e, az megkérdőjelezhető, mindenesetre Robert Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója további viszonyítási támpontokkal is szolgált a hírek kapcsán. Állítása szerint a teljes Call of Duty-sorozat eladásai túlszárnyalják az idei év tíz legnépszerűbb mozifilmjének jegyeladásait, továbbá a Harry Potter- és a Star Wars-filmek sem szerepeltek olyan jól a kasszáknál, mint a háborús FPS-széria.

01:01
 

Launch Trailer - Official Call of Duty: Black Ops 2 Video

Még több videó

Nem biztos, hogy ennyire rózsás a helyzet

Az Activision ezúttal sem közölte az eladások számát, pedig a sorozat növekedését tekintve ez lenne igazán érdekes, annál is inkább, mivel az elemzők már a Call of Duty: Modern Warfare 3 óta kongatják a vészharangot, miszerint az értékesítések terén visszaesett a sorozat lendülete, és nincs ez másként idén sem. A csúcspontot a Call of Duty: Black Ops érhette el, a Sterne Agee szakembere, Arvind Bhatia szerint hozzá képest a Modern Warfare 3 eladásai 5 százalékot estek vissza, ezúttal pedig kétszámjegyű is lehet a csökkenés, 10-15 százalékkal kevesebb példányt adhatnak el a Black Ops II-ből a megjelenés utáni első évben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sterne Agee a megfigyelt boltok kezdeti eladásai alapján kalkulált, Bhatia szerint egyes üzleteknél akár 20 százalékos is lehetett a visszaesés, ami három tényezőnek tudható be: egyrészt a Black Ops II rosszabb értékeléseket kapott a sajtótól mint a Modern Warfare 3, másfelől nem sokkal a Halo 4 után jelent meg, harmadszor pedig a hálaadási időszak előtt érkezett, így előfordulhatott, hogy többen kivártak fekete péntekig, leárazást remélve.

Noha az Activision közleménye és az elemzők véleménye látszólag ellentmondanak, alapvetően mégsem zárják ki egymást. Mint ismert, a játék három drágább kiadásban is megvásárolható, míg a Digital Deluxe Edition és a Hardened Edition 80-80, addig a Care Package 180 dollárba kerül, így ha az eladások eltolódnak a gyűjtői kiszerelések felé, az bizonyos mértékig kompenzálhatja az esetleges csökkenést. Persze addig csak találgatni lehet, míg a kiadó nem szolgál egyértelmű számokkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.