:

Szerző: Koi Tamás

2012. december 5. 11:18

NMHH: Magyarország lemarad, ha nem jön új mobilszolgáltató

Jövő héten a spektrumpolitikával kapcsolatos nyilvános meghallgatást tart a hírközlési hatóság, melyen vélhetően ismerteti elképzeléseit a mobil szélessávú hálózatok bővítésére vonatkozó stratégiával kapcsolatban. Az előzetes dokumentáció alapján továbbra is úgy tűnik, hogy a kormányzat eltökélt szándéka a piacbővítés.

Elsősorban a piac bővítésében látja a magyarországi mobil szélessávú hálózatok lefedettségének és minőségének javulását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), legalábbis ez derül ki a szervezet által december elsején kiadott előkészítő dokumentumból. A hírközlési hatóság szerint a magyarországi mobilinternet-szolgáltatások és a penetráció több paraméterét tekintve alulmúlja az európai átlagot, ennek javítása a határozott célja a szervezetnek a jövőben kiírandó frekvencia-árverések által.

A lefedettség növelése a cél

Az NMHH három fő stratégiai célja az új frekvenciák használati feltételeinek és árverési körülményeinek meghatározásakor a szélessávú mobilnet-lefedettség és a szélessávú mobilnet-penetráció növelése, valamint a korlátozások nélküli szélessávú mobilnet-használat ösztönzése. A hatóság mindezt hangsúlyozottan az európai szabályozással és frekvenciaelosztási rendszerrel összhangban, megkülönböztetésektől mentes eljárás keretén belül kívánja megvalósítani.

A dokumentum szerint a szolgáltatók által biztosított adatok szerint a 2011. augusztusától 2012. februárjáig tartó frekvenciaaukció hatására, illetve az E-GSM blokkok értékesítése után sem nőtt számottevően a gyors, HSxPA-alapú mobilnet-szolgáltatás lefedettsége Magyarországon - igaz, erre vonatkozóan az adatgyűjtést és feldolgozást gyakorlatilag ellehetetlenítette egy július óta élő szabályozás, mely kimondja, hogy a minimálisan vállalt sebességparamétereket a szolgáltatóknak a teljes lefedettségi területen, minden mérés során garantálniuk kell (erre válaszul a szolgáltatók 0-ra csökkentették a vállalt sávszélességet).

Az NMHH emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a mobilnet-penetráció alapján az Európai Bizottság referencia indexe szerint Magyarország a tagállamok közül egyértelműen sereghajtó, ráadásul ezen szintén nem változtatott az, hogy a szolgáltatók az elmúlt hat hónapban újabb frekvenciákhoz juthattak hozzá.


Forrás: NMHH

Kérdéses ugyanakkor, hogy a 2011-es frekvenciaaukciót lezáró határozat - melynek kapcsán jelenleg is jogi eljárás van folyamatban - által biztosított frekvenciablokkok mennyire elegendőek a fenti cél megvalósítására. Az aukció nyertese egyértelműen a Vodafone volt, a szolgáltató azzal, hogy a 900 MHz-es frekvenciasávban is elindított az UMTS-szolgáltatást, jelentős lefedettség-növelést tudott végrehajtani a szélessávú hálózatát illetően. Ez sem volt elég ugyanakkor ahhoz, hogy komolyan megszorongassa versenytársait, a forgalmat bonyolító előfizetések arányát tekintve a Vodafone piacrészesedése még kisebb is mint amennyi év elején, az új frekvenciablokk használatba vétele előtt volt.

A hálózatsemlegesség lehet a kulcs

A hatóság álláspontja szerint a mobil szélessáv-penetráció növekedési sebessége (2012 áprilisa és augusztusa között havonta átlagosan 0,7 százalékpont) szemmel láthatóan továbbra sem közelítette meg az átlagos európai növekedési sebesség mértékét (2010 júliusa és 2012 januárja között átlagosan 1,2 százalékpont), ami azt jelenti, hogy az új EGSM frekvenciák kiosztása ellenére is egyre nő az ország lemaradása. Szintén elmaradunk az európai átlagtól a felhasználást tekintve, melynek egyik indikátora a forgalmazott adatmennyiség - mutat rá az NMHH. Ezen a téren idén október és tavaly október között csupán 44 százalék volt a növekedés, ami több korábbi, a globális és európai piacokra vonatkozó szakmai prognózisnál is lényegesen rosszabb arány.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NMHH úgy látja, hogy a mobilnet-használat terjedését nem segíti elő, hogy az általános felhasználói feltételeiknek megfelelően esetenként megtiltják, akadályozzák vagy korlátozzák számos internetes alkalmazás használatát, így az internetes hang és video telefonálást, a Skype, a Viber, a WhatsApp és az MSN messenger szolgáltatásokat. A nyilvános meghallgatáson éppen ezért téma lesz, hogy a szervezet esetlegesen úgy értékesíti újra a lejáró koncessziókat és az új frekvenciákat, hogy feltételül szabja ki a semlegességet, vagyis az operátor csak abban az esetben kaphatja meg a szélessávú szolgáltatások működtetéséhez szükséges frekvenciablokkokat, ha például nem támaszt korlátokat a VoIP-felhasználás elé.

A mobilnet-hálózatok lefedettségi problémájára egyértelmű gyógyírt jelenthet a 800 MHz-es sávban található szabad frekvenciablokkok felhasználása szélessávú szolgáltatás nyújtására, ez azonban mindaddig nem lehetséges, míg a kérdéses blokkokban analóg tévészolgáltatást sugároz az Antenna Hungária. A digitális átállás már megkezdődött, a folyamat lezárásának tervezett időpontjával azonban máig adós az NMHH (csak egy végső dátumot határoz meg a törvény). Mindez azt jelenti, hogy a vidéki mobilnet-infrastruktúra jelentős bővítése terén a szolgáltatókon kívül álló okok miatt akár két évig nem történhet semmi.

Kell a negyedik

A hatóság ezzel együtt is úgy látja, hogy nem segítene jelentősen az ellátottságon és a gyenge használati arányokon az, ha a felszabaduló 800 MHz-es blokkokat teljes egészében a T-Mobile (Magyar Telekom), a Vodafone és a Telenor kapná meg használatba. Ezért az "NMHH olyan lépések megtételét tervezi, melyek egy mobilszélessáv központú frekvenciakészlet fenntartásán keresztül elősegíthetik egy új, országos mobil hálózati szolgáltató piacra lépését".

Mindez alighanem egyértelmű és világos üzenet a három hazai szolgáltatónak arra vonatkozóan, hogy a hatóság, illetve a kormányzat nem tett le piacbővítési szándékairól, jóllehet a cél immár egyértelműen a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások használatának elősegítése, nem pedig a hangpiaci verseny élénkítése. A bebetonozódott, telített magyar mobilhang-piacon amúgy is kevés mozgástere lehetne egy új szolgáltatónak, bár korábban kormányzati körök éppen a magyar mobilszolgáltatások európai átlaghoz viszonyított magas árszintjének letörését hozták fel piacbővítés és a versenyélénkítés mellett.

Az NMHH spektrumpolitikával kapcsolatos nyilvános meghallgatása december 12-én 10 órakor kezdődik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Rendezvény és Oktatási Központjában (1027 Budapest, Fő utca 80.).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.