Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 4. 11:22

Frissítette alsó kategóriás Opteronjait az AMD

A csúcsmodelleket tartalmazó Opteron 6300-as sorozat után bemutatta kisebb teljesítményű és fogyasztású, de új generációs szerverchipjeit is az AMD. A 4300-as és 3300-as család tagjai a kétfoglalatos és egyfoglalatos szervereket célozzák.

November elején jelentek meg az AMD új generációs, "Piledriver" architektúrára épülő Opteron processzorai, azonban a vállalat akkor csak a 6300-as sorozat tagjait mutatta be, amelyek a legnagyobb teljesítményű és fogyasztású darabok. Most kiegészült a kínálat a legfeljebb 8 magot felvonultató, ezért kisebb teljesítményű, de lényegesen alacsonyabb fogyasztású darabokkal is. A 4300-as modelleket kisebb, legfeljebb kétfoglalatos szerverekbe szánja a cég, a fő piacot a hoszting- és cloudszolgáltatók jelentik. A 3300-as család tagjai egyfoglalatos szerverekbe illeszkednek

Mi új?

A 6300-as család ismertetése után nehéz lenne sok újat elmondani a 4300-as és 3300-as modellekről, mivel azonos architektúrára épülnek. Emlékeztetőül: a Piledriver a tavalyi Bulldozer továbbfejlesztéséből jött létre, minden területen történtek kisebb-nagyobb fejlesztések, amelyeknek köszönhetően ezek a lapkák azonos órajelen is érezhetően gyorsabbak az elődöknél. Az AMD mérnökei áttervezték az elágazásbecslő logikát és az utasítás-ütemezőt, finomhangolták a fixpontos és lebegőpontos egységeket, javítottak az L1 és L2 cache hatékonyságán, valamint a prefetchelő egységen is. A Piledriver generációs Opteronokat jobban hozzáigazították a Globalfoundries 32 nanométeres technológiájához, így magasabb órajelekre képesek mint elődeik.

Megjelent az új generációs processzorokban négy új utasítás. Az FMA3 egy lebegőpontos "fused multiply add" utasítás, amely leginkább tudományos szimulációkban és jelfeldolgozásban gyakori vektor- és mátrixműveletek futását gyorsítja, és egyébként kompatibilis az Intel "Haswell" generációs chipjeiben megjelenő FMA3 paranccsal. Új utasítás a BMI (Bit Manipluation Instruction) és TBI (Trailing Bit Instruction), amelyekkel egyes bitmanpulációs műveletek ("suffling") végrehajtási idejét lehet rövidíteni. A negyedik új parancs az F16c, amely a 32 bites egyszeres pontosságú és a 16 bites "half precision" formátumok közti konvertálásra való és az AMD szerint elsősorban multimédiás alkalmazásokban érdemes használni.

Az infrastruktúra az új magok körül viszont maradt a régi: az elsőszintű utasításcache mérete magpáronként 64 kilobájt, az adatcache pedig magonként 16 kilobájt. A másodszintű gyorsítótár magpáronként továbbra is 2 megabájt, a harmadszintű pedig 8 megabájt, ezen a magok osztoznak. Az Opteron 4300 és 3300 processzorcsalád tagjai két DDR3 memóriavezérlővel rendelkeznek és legfeljebb 1866 MHz-es modulokat támogatnak, a 4300-as chipek 6, a 3300-as változatok pedig 4 modult kezelnek processzoronként. A 4300-as és 3300-as család tagjai foglalatkompatibilisek a 4200-as és 3200-as modellekkel, így a korábban megvásárolt rendszerek egy BIOS-frissítés után alkalmasak azok fogadására.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy a táblázatból is látható, az Opteron 4300-as sorozat csúcsmodellje a 4386, amely 3,1 GHz-es névleges órajelen működik, de turbóval ez akár 3,8 GHz-ig is nőhet - mindkét érték 100 MHz-cel magasabb az Opteron 4284-énél, amely az előző generáció legerősebbje. Eközben az új mdell fogyasztása 95 Watt maradt. A 3300-as családban nagy újdonság, hogy egy 25 wattos TDP-jű chippel bővül a kínálat, ultrasűrű szerverek számára - igaz, ez mindössze 1,9 GHz-es névleges órajelen működik és csak 4 magot vonultat fel. A 3200-as család "alja" 45 watt volt.

Mennyivel gyorsabb?

A vállalat néhány teszteredményt is nyilvánosságra hozott a 4300-as generációval kapcsolatban. Az iparágszerte elfogadott SPEC CPU2006 teszt szerint a 4386-os csúcsmodell fixpontos végrehajtási sebessége 14 százalékkal növekedett kétfoglalatos konfigurációban a 100 MHz-cel lassabb Opteron 4284-hez képest, míg a lebegőpontos teljesítményben az előrelépés 11 százalék - eltérő hardveren. Érdekes módon a 6300-as családban a teljesítménynövekedés ennél kisebb volt, 7-8 százalék körüli. Érdemes megjegyezni, hogy az Opteron 4386 eredményei nagyobb memória használatával, újabb operációs rendszeren születtek mint a 4284-é, további részletek azonban nem nyilvánosak a teszt körülményeiről, a SPEC oldalán ugyanis még nem érhetők el az eredmények.

Energiahatékonyságban a 4300-as chipek is nagyot léptek előre, amelynek fő oka a Java teljesítmény látványos növekedése mellett alighanem a gyártástechnológiai optiamlizációban keresendő. Az AMD által publikált SPECpower_ssj2008 eredmények szerint a referenciakonfiguráció fogyasztása üresjáratban 1,5 százalékkal csökkent, de teljes terhelés alatt a különbség 14 százalék volt már, miközben a teljesítmény 11 százalékkal magasabb mint a 4200-as sorozatnál. Mivel a SPEC oldalán még nem jelent meg a hivatalos eredmény, nem ellenőrizhető, hogy a szoftverkörnyezetben milyen különbség volt, a Java futtatásra épülő tesztben nagy eltérést okozhat például egy újabb Java-verzió használata is.

Mit hoz a jövő?

A vállalattól kiszivárgott egy termékterv is, amely a szerverchipek jövőjét festi le. Ez alapján a most bemutatott Piledriver magos lapkák alkotják a cég kínálatát jövőre és 2014 elején, csak 2014 közepén érkezik meg a következő generáció. A roadmap alapján az eddigi háromról kettőre szűkül az AMD szerverplatformok száma, a felső és középkategóriát egy, az alsó kategóriát egy másik platformmal fedi le a cég. Újdonság, hogy az alsó kategóriás szerverekbe már APU-kat is kínálni fog a vállalat - ezek tartalmazhatnak akár GPU-t egyes feladatok gyorsítására, vagy akár ARM magokat az alacsony teljesítményt igénylő feladatokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról