Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 30. 12:00

Elhidegül egymástól a Zynga és a Facebook

Többé nem élvez semmilyen megkülönböztetést a Facebookon a játékaival milliárd dolláros értékű céggé növekedett Zynga. A vállalat igyekszik sikerként beállítani a feltételek változását, a tőzsde azonban ezt nem veszi be.

Átalakította megállapodását a Facebook és a közösségi oldalon futó játékaival ismertté vált Zynga. A két cég a jövőben kevésbé függ majd egymástól, a Zynga a Facebookon kívül is bátran terjeszkedhet és a közösségi oldalon sem csak a Facebook mikrofizetési rendszerét használhatja. Cserébe a Facebook is nagyobb szabadságot kap a játékok terén, bár egyelőre úgy tűnik, ezzel nem akar élni, nem akar játékfejlesztővé válni.

Szoros kapcsolat

A Zynga a Facebook "hátán" kapaszkodva lett naggyá, majd akvizíciók révén növekedett tovább, tavaly őszi tőzsdei megjelenésekor 7 milliárdos piaci kapitalizációja még a nagy játékkiadókat is felülmúlta az Activision Blizzard kivételével, köszönhetően az olyan címek népszerűségének mint a FarmVille, a CityVille vagy Mafia Wars. A cég azonban nem tudta korábbi sikereit megismételni, a játékai iránti érdeklődés folyamatosan csökkent, amelynek egyik oka, hogy a felhasználók egyre inkább mobil felületről érik el a Facebookot, ahol viszont nem tudnak Facebook játékokat futtatni, valamint hogy közben más vonzó játékok is megjelentek a közösségi oldalon.

A játékfejlesztő 2010-ben állapodott meg a Facebookkal a partneri viszony szorosabbra húzásáról, azonban ennek során szűkültek a lehetőségei a közösségi oldalon túli terjeszkedésre, miközben a Facebookon egyre több rivális játék jelent meg. Az AppData 2012 októberi adatai szerint a 10 legnépszerűbb Facebook-játékból már "csak" 5 a Zyngáé, a 25 legtöbbet játszottból pedig 9 származik a San Franciscó-i cégtől.  A Zynga árbevételének tavaly 90 százaléka érkezett a Facebookon keresztül, miközben a Facebook bevételének 12 százalékát adták a Zynga játékokban kezdeményezett mikrotranzakciók, amelyek virtuális tárgyakhoz vagy más előnyökhöz juttatták a játékosokat.

Eltávolodás

A mostani megállapodás lehetővé teszi a Zynga számára, hogy a Facebookon kívül is megjelenjen a játékaival. A Zynga játékokban ezentúl nem csak a Facebook fizetési rendszerével lehet vásárolni és a használatuk sem kötődik a Facebook-fiókhoz. Cserébe a Zynga nem hirdetheti saját weboldalát a Facebookon mint ahogy azt a múltban tette és a Facebook felhasználóitól származó adatokat sem használhatja fel promócióra. Ugyanakkor nem kötelező számára a játékaiban Facebook hirdetéseket megjeleníteni. Magyarán szólva a zynga többé nem élvez kiemelt státuszt a Facebookon belül, ugyanolyan jogai és kötelességei lesznek mint a többi játékfejlesztőnek a közösségi platformon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Facebook az utóbbi időben egyre inkább igyekszik lazítani kapcsolatát a Zyngával és más játékkiadók felé is nyitni. A legutóbbi negyedéves eredmények kapcsán Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató elmondta, a közösségi oldalhoz a Zyngán keresztül befolyt bevétel 20 százalékkal csökkent, de más játékfejlesztőktől származó forgalom ugyanakkor 40 százalékkal növekedett. Zuckerberg szerint ez a tendencia bizakodásra ad okot.

Noha a Zynga a megállapodást igyekszik sikerként beállítani, a tőzsde másképp látja a dolgot. A Zynga részvényeinek árfolyama a tavalyi IPO óta 73 százalékkal csökkent, miután a piac egyre kevésbé hiszi, hogy a Zynga be tudja indítani a növekedést. A tegnapi bejelentés további 13 százalékkal rántotta le a Zynga papírjait, az árfolyam 2,35 dolláron áll cikkünk írásakor. A Facebook árfolyamát nem rengette meg a bejelentés, 0,5 százalékot csökkent mindössze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról