:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 27. 11:00

Komolyan veszi az infrastruktúrát a Google

Nem veszi félvállról az Amazonnal versengő infrastruktúra-szolgáltatást a Google, innovatív virtuális gépeket, árcsökkentést és európai terjeszkedést is bejelentett a keresőóriás.

Véresen komolyan veszi a Google az Amazon Web Services (és a Microsoft Azure) pozíciói ellen indított Compute Engine szolgáltatást. A június végén indult szolgáltatás új irányt jelentett a Google szolgáltatás-portfóliójában, a fejlesztés gyors ütemben halad. Az új iterációban megtízszereződött az elérhető virtuális gépek száma, csökkentek az árak és beindult az európai terjeszkedés is. A bejelentés időzítése valószínűleg nem véletlen, ma kezdődik az Amazon AWS Reinvent felhős konferenciája is.

Negyvenféle instance

A Google rendkívül agresszíven bővíti felhős infrastruktúra-kínálatát. A júliusban bejelentett négy teszt-instance mellé most további 36 verzió érkezett, így a Google gyakorlatilag minden elképzelhető igényt képes lefedni a bérelhető virtuális gépekkel. A következő hetekben elérhetővé váló kínálatban nagy memóriára és nagy CPU-kapacitásra kihegyezett gépek kaphatóak majd, illetve maradnak a korábban bejelentett, kiegyensúlyozott instance-ek.

Újdonság, hogy mindhárom (standard, high memory, high CPU) verzióból elérhető diskless, vagyis írható lokális merevlemez nélküli instance-ek is, olyan alkalmazások számára, amelyek nem igényelnek a memórián és a hálózati tárolón kívül más kapacitást. Merevlemez ezekben a gépekben is van, az azonban csak a rendszerkép tárolására használható, az alkalmazás adatait nem lehet rá kiírni. A diskless instance-ek ára mérettől függ, jellemzően 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint a lokális tárolóval rendelkező virtuális gépeké, vagyis ha nincs rá szükség, akkor bizony fontos megtakarítás érhető el így. Az elérhető instance-ek listája és árazása itt érhető el.

Új tárolórendszer

A  hálózati tároló, a Cloud Storage árait jelentősen, több, mint 20 százalékkal csökkentette a Google, ezzel minden sávban alávágott az Amazon hasonló S3 szolgáltatásának. A Google itt nem állt le, a tárolószolgáltatásokat diverzifikálta is, megjelent az új Durable Reduced Availabilty (DRA) tároló. A DRA jóval olcsóbb, mint a normális Google Cloud Storage, cserébe a rendelkezésre állás területén kell kompromisszumot kötni. A két infrastruktúra között teljesítményben egyébként nincs különbség, a késleltetés illetve az adatátviteli sebességek megegyeznek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google szerint a DRA azért olcsóbb, mert az adatokból kevesebb redundáns példány készül, ezt a redundanciát pedig nem a rendelkezésre állás növelésére, hanem az adatvesztés elkerülésére használja a rendszer. Ennek megfelelően a DRA olyan adatfeldolgozáshoz ajánlott, ahol a végrehajtás időpontja szabadon átütemezhető, illetve adatmentéshez, amennyiben az adathoz való későbbi gyors hozzáférés fontos. Az Amazon kínálatában nincs hasonló szolgáltatás, az S3 RRS (reduced redundancy storage) könnyen replikálható adatokhoz ajánlott, mivel rendszeres adatvesztéssel kell számolni.

Az adatvesztés ellen a Google egy további új funkciót is bevezet, az Object Versioning automatikusan elmenti az adatok korábbi változatait, ezzel például az alkalmazás hibájábó bekövetkező adatvesztés ellen lehet védekezni, a felülírt vagy törölt adatok is visszaállíthatóak ebből a forrásból. Az adatmentés új formája a Persistent Disk Snapshotting, amely a futó rendszerről készít pillanatképet, amely az adatközpontok között is mozgatható, illetve bootolható.

A Google bejelentése szerint kibővül az európai adatközpontból kínált szolgáltatások köre is. Mától ebben a földrajzi régióban is elérhető az App Engine, a Cloud Storage, a Cloud SQL és hamarosan a Compute Engine-en futó alkalmazásokat, adatokat és virtuális gépeket is fogadni tudja az európai infrastruktúra. Ez egyrészt a fizikai közelség révén csökkenő késleltetést jelent az európai felhasználók számára, másrészt a több régióban való szétosztással növelhető a rendelkezésre állás.

Ezért folyik a harc

Az platform- és infrastruktúraszolgáltatások (PaaS, IaaS) természetes kiegészítését jelentik a nagy webes cégek portfóliójának. Ezek a vállalatok igen jártasak az adatközpontok építésében és üzemeltetésében, a skálázódó rendszerek mély ismeretével jutottak oda, ahol ma tartanak. A kifelé kínált szolgáltatásokkal egyrészt további méretgazdaságosságra tesznek szert, másrészt kamatoztathatják ezt a felhalmozott tudást, nem utolsó sorban pedig alágyújtanak az amúgy is prosperáló internetes cégeknek. Versenyképes Infrastruktúraszolgáltatást indítani azonban nem gyerekjáték, ahhoz tényleg elképesztően hatékony adatközpontok, kiváló hálózati architektúra és nagyfokú automatizáltság kell.

Az Amazon korán felismerte, hogy nem csak a kiskereskedelemben, hanem az adatközpont-üzemeltetésben is van érték, az Amazon Web Services mára az infrastruktúraszolgáltatások de facto szabványa lett. A Google más irányba indult el, az App Engine platformot (és nem csupasz vasat) kínált a fejlesztőknek, a siker azonban elmaradt, így a keresőóriás is teljes lendületével az infrastruktúra felé fordult. Ennek eredménye a Compute Engine, amely köré ugyan nem alakult még ki az Amazonéhoz hasonló ökoszisztéma, de gyorsan versenyképessé vált az Amazon és a Microsoft felhős rendszereivel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.