Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az év végén majdnem annyi tablet fogyhat itthon mint PC

Bodnár Ádám, 2012. november 23. 13:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IDC és a Gartner is a globális PC-eladások 8,5 százalék körüli visszaeséséről számolt be a harmadik negyedévben. Magyarországon ennél sokkal jobban csökkent a piac, ami részben a tabletek előretörésének is köszönhető. Az év végén majdnem annyi tablet fogyhat mint PC.

Az őszi negyedévben meredeken csökkentek a PC-eladások Magyarországon, derül ki az IDC adataiból. Az elemzőcég szerint 27 ezer asztali gép és 93 ezer notebook fogyott el a júliustól október végéig tartó három hónapban, a 120 ezer eladott PC összességében 21 százalékkal volt kevesebb mint tavaly. A desktop gépek eladásai több mint negyedével csökkentek, ahogy a vállalatok is egyre inkább előnyben részesítik a notebookokat az asztali PC-kkel szemben. Ugyanakkor a notebookok eladásai is visszaestek, de csak ötödével.

A hazai piacon a HP volt a vezető PC-gyártó a vizsgált időszakban, azonban részesedésben az előnye csak néhány százalékos a második helyezett ASUS-hoz képest, amelyet szorosan követ az Acer, a Lenovo és a Dell - az öt vezető gyártó kezében koncentrálódik az eladások 80 százaléka.

Az EMEA régióban 7 százalékkal, a CEE régióban pedig 1 százalékkal csökkentek a PC-eladások az IDC szerint, a magyarországi 21 százalékos visszaesés tehát a globális és a regionális átlagot is messze meghaladja. Bagi Bence, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta, a csökkenés mögött itthon is hasonlóak az okok mint a világpiacon, a gazdasági bizonytalanság miatt a vállalatok óvatosan költenek és ez fokozottan igaz a fogyasztókra is. A lakosság a diszkrecionális jövedelmét pedig sokkal szívesebben költi jelenleg okostelefonokra és tabletekre, míg PC-re kevéssé hajlandó áldozni.

Robban a tabletpiac

Hazánkban a tabletek forgalma 58 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, derül ki az IDC adataiból, és összesen 44 ezer darabot tett ki, vagyis minden harmadik eladott PC-re jut már egy tablet. A legtöbb táblagépet a Samsung értékesítette, a második a gyártók rangsorában a Concorde, megelőzve az Apple-t - az itthon értékesített készülékek háromnegyede csak Wi-Fi vezérlővel rendelkezik. Az év végére hatalmas robbanás várható ezen a piacon, az IDC szerint 60-70 ezer készülék eladására van kilátás, miközben a PC-eladások továbbra is csökkennek majd. Így akár az is előfordulhat, hogy majdnem annyi tabletet adnak el itthon a karácsonyi szezonban mint PC-t.

A harmadik negyedéves visszaesés kapcsán szóba kerül a Windows 8 rajtjára történő felkészülés, Magyarországon azonban nem valószínű, hogy az új operációs rendszer megjelenése és a rá épülő új típusú gépek beindítanák a vevők fantáziáját. "A Windows 8 kezdetben nem jelent olyan vonzó tényezőt, amely új gép vásárlására ösztönözné a vásárlókat, a terjedésben leginkább az játszik szerepet, hogy néhány gyártó, mint például a Dell, gyakorlatilag csak Windows 8-cal szerelt új gépeket forgalmaz a megjelenés óta" - mondta el lapunknak Bagi Bence. "Ugyanakkor akkora kampány a magyarországi launch-ot nem jellemezte, amely olyan nagy mértékben hastással lenne az eladásokra, az új rendszer nagyobb arányú felfutására még várni kell."

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.