Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 19. 11:08

Új beágyazott Windowsokat mutatott a Microsoft

Megérkezik a Windows 8 a Microsoft beágyazott operációs rendszerei alá is. A jövőre megjelenő, célgépekre telepítendő, célszoftvert futtató rendszerek jobb felügyeleti képességeket és Metro UI-t kaptak. Alapos ráncfelvarrást kapott a Compact kiadás is.

Bemutatta jövőre érkező beágyazott rendszereinek terméktervét a Microsoft. Az Embedded család tagjai január és március között lesznek elérhetőek a szoftverház kereskedelmi kínálatában, a CE-alapú Compact 2013 piaci rajtja azonban a második negyedévre tolódott. Az új termékcsalád a várakozásoknak megfelelően a Windows 8-ra épül, annál azonban sokkal jobban korlátozható - így akár közvetlenül egy metrós alkalmazásba is bootolhat a rendszer. Az összes kiadás System Centerből felügyelhető lesz.

Standard, Pro, Industry

Az új beágyazott termékkínálat igáslova a Windows Embedded 8 Standard névre hallgat, amely a "nagy" Windows 8 moduláris, korlátozó licenccel rendelkező verziója. A fejlesztők az adott célgépnek megfelelő több mint 250 csomagból választhatják ki szükségeseket telepítésre, így bizonyos biztonsági vagy funkcionális elemeket válogathatnak be. A rendszer előzetes (CTP) verzióját még márciusban bemutatta a Microsoft, most a végleges, RTM verziót is elérhetővé tette a fejlesztőpartnerek számára. A piaci rajtra azonban még várni kell néhány hónapot, a rendszert csak 2013 márciusától lehet majd megvásárolni.

A Windows Embedded 8 Pro a Windows 7 for Embedded Systems egyenesági leszármazottja, technikai szempontból szinte bitre pontosan egy "sima" Windows 8 Pro, a licencfeltételek azonban egyetlen felhasználási területre szűkítik a használhatóságot, egyébként a szoftver teljes körű szoftveres és hardveres kompatibilitást mutat a sima Windows 8-cal.

A Windows Embedded 8 Industry célozza az információs kioszkokat és POS terminálokat (pénztárgépek), ezen a pozíción a Windows Embedded POSReady-t váltja. Az elődhöz képest azonban jóval szélesebb réteget céloz meg az Industry, az egészségügyi és ipari céleszközökig. Ez a kiadás tipikusan a "rögzített felhasználói élményt" célozza, vagyis jellemzően egyetlen felület megjelenésére korlátozódik a rendszer működése, ebbe bootol bele az eszköz, az operációs rendszer pedig akár teljesen láthatatlan marad.

ARM-ra nincs Windows RT

A Windows Embedded 8 Handheld a Windows Phone 8 rendszer egy változata, ennek megfelelően ARM architektúrán fut és jellemzően egyfunkciós hordozható eszközökhöz ajánlja a Microsoft, például logisztikai (raktárazás, futározás) feladatokat segítő célgépekhez. A Windows Embedded 8 Automotive a család fekete lova, a rendszerről csupán annyit tudunk, hogy (nevének megfelelően) autóipari rendszert takar, további részleteket erről a kiadásról a Microsoft egyelőre nem árult el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új család legkisebb tagja a Windows Embedded Compact 2013, amelynek nevéből nem véletlenül maradt ki a 8-as, ez a rendszer ugyanis nem a Windows 8-ra épül, inkább a Windows Embedded Compact 7, vagyis a Windows CE-alapú beágyazott rendszerek közvetlen leszármazottjának tekinthető. A rendkívül kis hardverigényű rendszer specialitása a valósidejű végrehajtás. A jövő év második negyedévében megjelenő WEC 2013 újdonsága a Visual Studio 2012 kompatibilitás, így a rendszer már nem igényel saját, különálló fejlesztői környezetet. Megújul a CRT futtatókörnyezet is, támogatja az automatikus párhuzamosítást és vektorizálást, ezzel a lebegőpontos egységek és a többmagos lapkákat is jobban kihasználja a rendszer.

Az érkező termékek listájáról azonban egyelőre hiányoznak a Windows RT-n alapuló beágyazott rendszerek, az ARM architektúrát a listán csak a Handheld és a Compact verzió (valamint valószínűleg az Automotive) támogatja. Ez annak fényében különösen meglepő, hogy a Microsoft maga is kijelentette, hogy a jövő az Internet of Things, vagyis a beágyazott rendszereket futtató, intelligens, hálózatba kötött eszközöké - ebben pedig az ARM-nak áll a zászló.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról