:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 16. 14:52

Tőzsdére menne a Globalfoundries

Három éven belül elérheti a GlobalFoundries a pénzügyi függetlenséget - jelentette be a chipgyártó. Jelenleg az Abu Dzabi kormányzat folyamatos tőkeinjekciójára szoruló cég három éven belül önfenntartóvá válhat, a jelenlegi tulajdonos pedig akár fokozatosan ki is vonulhat.

2015-re lehet önfenntartó és profitábilis a Globalfoundries - ismertette rövid távú céljait a chipgyártó és tulajdonosa, az ATIC a héten Abu Dzabiban tartott sajtóeseményen. Ugyan az ATIC és a mögötte álló Abu Dhabi kormányzat kizárólagos tulajdonosként teljes mellszélességgel kiáll a Globalfoundries mellett, ezzel egyúttal jelezte a menedzsment és a világ számára, hogy ennek a középtávú célnak a teljesítését szigorúan elvárja.

Jöhet a tőzsde

A vállalat vezetése szerint e mérföldkő elérése után lehet kitűzni a következő célpontot, a tőzsdei belépést. A tőzsdei részvétel két szempontból szokott fontos lenni, egyrészt a cég részvénykibocsátással közvetlenül tud további tőkét bevonni a piacról, másrészt a tulajdonosoknak lehetővé teszi a tulajdonhányad tetszés szerinti csökkentését, illetve növelését. Az ATIC, a Globalfoundries tulajdonosa számára valószínűleg mindkét cél értékes lehet. Egyrészt az egészséges pénzügyi helyzet elérése után a piacról könnyebben finanszírozható lesz a chipgyártás tőkeéhsége, másrészt a cég gatyába rázásával majd fokozatos eladásával jelentős profitra tehetnek szert.

Mike Noonen, a Globalfoundries alelnöke szerint a cég jó úton jár a nyereségessé válás felé, az értékesítései a piacon a legnagyobb ütemben nőnek. Ezt megerősíti egyébként az IC Insights piackutatása is, amely a 20 legnagyobb lapkagyártó cég között a leggyorsabban növekvőnek találta a Globalfoundriest, becslése szerint forgalma 3,48 milliárdról 4,56 milliárd dollárra nőtt 2012-re, ami 31 százalékos bővülésnek felel meg. Ezzel még mindig messze követi a legnagyobb szerződéses gyártókat, a piacvezető tajvani TSMC például ugyanezen időszak alatt 14,6 milliárdos forgalomról 17 milliárdosra nőtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Globalfoundries sajtóeseményén igyekezett technológiai fejlettségét hangsúlyozni - a termékmixben például már 40 százalékot tesznek ki a 45 nanométeres csíkszélességnél modernebb lapkák. A cég teljes erőbedobással dolgozik az új gyártástechnológiák adoptációján is, 2014-re beindul a FinFET-alapú lapkák gyártása a 14XM kódnevű technológiával, jövőre pedig a planáris tranzisztorok 20 nanométeres gyártásának felfuttatását ígéri a Globalfoundries. Néhány hónapon belül pedig beindul a sorozatgyártás az első amerikai gyártósoron is, így megkezdődhet az ötmilliárd dollárba kerülő New York állambeli üzem megtérülése.

Lesz arab gyár

Az ATIC már korábban is stratégiai befektetésként jellemezte a Globalfoundries megvásárlását. A gyártó ugyanis a tulajdonos érdekeinek megfelelően új üzemet épít a Perzsa-öbölbeli országban, amely a munkahelyteremtés mellett a csúcstechnológia térképére is feltenné az egyelőre olajból élő apró emirátust. Az arab gyár építését már korábban bejelentette a cég, majd 2011 novemberében bizonytalan időre elhalasztotta a projekt kivitelezését a piaci körülmények változása miatt. A mostani bejelentés szerint elindult ennek a beruházásnak az előkészítése, vagyis a Globalfoundries úgy találta, megtérülő lehet a beruházás.

A chipgyártónak jelenleg Drezdában, Szingapúrban illetve az Egyesült Államokban van üzeme, ezek mellé csatlakozna a városállamban épülő új kapacitás. A cég saját adatai szerint az ATIC eddig mintegy 12 milliárd dollárt fektetett a Globalfoundriesba, 5 milliárdért vásárolta meg az AMD chipgyártó részlegét, ez adja a vállalat alapjait, majd 3,9 milliárd dollárért a szingapúri Chartered Semiconductor független lapkagyártót olvasztották bele. A cég becslései szerint a 2011 folyamán a tőkeberuházási költségek 5 milliárd dollárra rúgtak, ez elsősorban az amerikai gyártókapacitás megteremtésével magyarázható. Idén és jövőre ez az összeg mintegy 3 milliárd dollárt tesz ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.