Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 9. 12:25

Mégsem lesz állami pornó... LÓFASZT, ki ne rakd!

Az internet semlegesség az egyik legkényesebb téma az online világban. A szűrt tartalmak mellett és ellen érvelők is számos megfontolandó igazságot tudnak az asztalra tenni, de ennek ellenére még sehol nem vezetett jóra, amikor az állam cenzurázni kezdte az online világot.

A kevéssé demokratikus országokban az internet szűrése szinte mindig politikai és ideológiai konfliktusok kezelését, eltakarását szolgálja, míg a nyugati kultúrákban általában a társadalomra veszélyes tematikákat szeretnék a konzervatív filozófiájú csoportok negligálni. Ilyen lehet a pornográf tartalom alap esetben, ugyanígy célkeresztben van az erőszak, a gyermekek fizikai vagy lelki bántalmazása és ezek bármilyen kombinációja.

Több világszervezet és számtalan helyi civil és üzleti kezdeményezés is működik például a gyermekek fejlődésére károsnak tartott tartalmak kordában tartására, az ausztrál kormányzat viszont biztosra szeretett volna menni és éveken keresztül vizsgálta a lehetőségét egy központi internet szűrőnek. Ennek a célja kifejezetten a fent említett típusú tartalmak szűrése lett volna, de a célmeghatározással ellentétben a kivitelezés nem volt egyszerű.

Veszélyes üzem

A kormányzati cenzúránál kérdéses, hogy ki és milyen módszertan alapján dönti el, hogy mi a káros tartalom, illetve az is kérdéses lenne, hogy pontosan milyen infrastruktúra szükséges a megvalósításhoz. Lehet egy tűzfalat vonni az ország köré, amit nem lehet egyszerűen megkerülni, ehhez hasonló tervek egyébként hazánkban is vizsgálata alatt vannak. Lehet az internetszolgáltatókat is használni, de éppen felhasználói oldali szoftveres megoldások is léteznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A huza-vona eredménye azonban az lett, hogy Stephen Conroy, ausztrál kommunikációs államtitkár bejelentette, hogy az Interpol által üzemeltetett “legrosszabbak” listán szereplő weboldalakt az internetszolgáltatók egyébként is önkéntes alapon tiltják, ez megfelel a közösség elvárásainak, így nincs szükség kötelező jellegű, központi cenzurára. Ennek megfelelően az ausztrál internet szűrésre vontakozó törvény nem fog megszületni, minden szükséges lépést meg lehetett tenni a jelenleg is érvényes jogszabályi környezetben is.

Az önkéntes szűrést az ottani ISP-k már több mint egy éve végzik, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem lassította az oldalak elérését, illetve hibás pozitív tiltások sem jellemzőek. Az ausztrál szűrő tervét egyébként az ottani konzervatív párt komoly reklámkampányban támogatta, ami még a Google szemét is szúrta. A keresőcég állítása szerint a szigetország politikusai túl messzire mentek. A visszavonulás így egy újabb győztes csatának számít a semleges internetért való folyamatos küzdelemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról