Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 9. 12:35

In-memory technológiát kap a SQL Server következő kiadása

Integrált in-memory képességekkel gazdagodik az SQL Server következő kiadása - jelentette be a Microsoft. Az új megközelítéssel olcsóbban, egyszerűbben, még szélesebb körben válik használhatóvá a technológia. Eközben az SQL Server 2012 megkapta első javítócsomagját.

Még csak néhány hónapja érhető el a SQL Server 2012, lassan elkezdett beszélni a Microsoft a SQL Server következő kiadásának újdonságairól. A SQL PASS Summit konferencián a szoftverház bejelentette, hogy a SQL Server Next kódnéven fejlesztett következő verzió in-memory feldolgozási technológiával gazdagodik majd. A bejelentés szerint a termék integráltan tartalmazni fogja a Microsoft Hekaton in-memory megoldását. A technológia már jelenleg is működőképes, a Microsoft partnerei már szűk körben tesztelik, a cég bejelentése szerint év végéig mintegy 100 különböző felhasználó szervezet használja majd a Hekaton előnézet státuszú verzióját.

Új megközelítés

Az in-memory feldolgozás esetében a teljes adatbázis a rendszermemóriában foglal helyet, az egyes lekérdezések futtatása így nagyságrendekkel gyorsabb, mint ha az adatbázis a háttértáron lenne. A megközelítést a memóriaárak látványos esése tette széles körben elérhetővé, a hagyományos in-memory felhasználók, mint a pénzügyi intézetek és a telekommunikáció mellett már szinte minden adatbázist használó szervezet számára megfizethetővé vált a technológia. A Microsoft is kínált különböző in-memory megközelítést használó részmegoldásokat, a Hekaton azonban teljes körű, az analitikára és a tranzakciókezelésre is kiterjedő, beépített in-memory képességet hoz a SQL Server felhasználói számára.

Az in-memory az adatbázis-rendszerek egyik fontos hívószavává vált, többek között az Oracle, az SAP és az IBM is rendelkezik ilyen termékkel és nagyban fogad a technológia széles körű elterjedésére, egyelőre azonban még egyikük nem tette az in-memory megoldást a mainstream adatbázisának részévé - ebben a Microsoft viheti a prímet a Hekaton integrációjával. Az integráció előnyei között az olcsóságot és a komplexitás csökkenését emeli ki a Microsoft, a SQL Server e képességének kiaknázásához nem kell majd célgépet vásárolni, másrészt nem is igényel külön telepítést és konfigurálást e funkció használata, sőt, a meglévő alkalmazások is módosítás nélkül futhatnak in-memory környezetben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft szerint így a Hekaton használatához nem szükséges új hardver, a teljesítmény pedig a meglévő memória mennyiségével arányosan skálázódik majd. "A már megvásárolt szerverek használhatóak maradnak, a gyorsításhoz pedig csupán több memóriát kell beépíteni" - mondta Doug Leland, a SQL Server marketingigazgatója. Leland szerint az előzetest használó partnerek mintegy ötvenszeres teljesítménynövekedésről számoltak be a korábbi szoftverkörnyezethez viszonyítva.

PWD és SP1

A PASS Summit keretében a Microsoft bejelentette az adattárház-szoftverét, a SQL Server 2012 Parallel Data Warehouse-t. A PDW technológiához a Microsoft a DATAllegro felvásárlásával jutott, az eredetileg Linux-alapú megoldást portolták Windows Serverre. A PDW használatával  adattárház-célgépek építhetőek, amelyekkel az ilyen infrastruktúra telepítésének ideje néhány hétről néhány napra rövidülhet. Az első SQL Server PDW a 2008 R2 kiszolgálóra épült, most elkészült a szoftver újabb alapokon is. Az új kiadás tartalmazza a PolyBase adatfeldolgozó motort is, amely egyszerre képes kezelni a relációs adatbázisokat és a Hadoop rendszerekből származó adatokat is. A SQL Server 2012 PDW  2013 első felében jelenik meg, a megfelelő hardverek érkezése is ekkor várható.

További újdonság, hogy a Microsoft máris lerántotta a leplet a márciusban elkészült SQL Server első javítócsomagjáról is. Az SP1 számtalan kisebb-nagyobb javítást és módosítást eszközöl a szoftveren, a legfontosabb újdonság talán az Office 2013-mal való teljes kompatibilitás lesz: a PowerPivot és Power View támogatásához ugyanis szükség lesz az SP1 telepítésére. A szervizcsomag újdonságainak részletesebb listája a Microsoft oldalán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról