Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 9. 10:13

Rekordnegyedévet zárt az NVIDIA

Közzétette az október végén zárult harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA. A vállalat 1,2 milliárd dolláros rekordbevételt ért el, elsősorban a PC-s grafikus chipek és az okostelefonokba, tabletekbe épített Tegra 3 sikere miatt.

Sikeres az NVIDIA stratégiája, amely a PC-piactól történő elszakadásra alapoz. A vállalat már évekkel korábban felismerte és kommunikálta is, hogy a növekedést nem az Intel integrált grafikus chipjei által erősen fenyegetett PC-piaci jelenlétére alapozza - a Tesla és a Tegra vált a cég fejlesztéseinek fókuszává.

Míg három évvel ezelőtt a vállalat bevételeinek 93 százaléka származott a PC-piacról (GPU-k, chipsetek), addig ennek az aránya mára 70 százalékra csökkent, mivel kinőtt két teljesen új üzletág, amelyek nem függenek a PC-eladásoktól, és így az NVIDIA teljesítménye is egyre kevésbé függ tőle. A most lezárt negyedévben ettől függetlenül a PC-s GPU-k is jól fogytak, bevételük 740 millió dollár volt, ami 14,7 százalékos éves növekedésnek felel meg. A vállalat tájékoztatása szerint a Kepler-leszármazott GPU-it jól fogadta a piac, ahogy azok megérkeztek az elérhetőbb árszintekre is.

A nagy sikert azonban egyértelműen a Tegráknak köszönheti a cég: az üzletág forgalma 243 millió dollárt tett ki, ami 27 százalékkal több mint 2011 azonos időszakában. A piacon egyre több Tegra 3 alapú eszköz jelenik meg, a most lezárt negyedévben a két legnagyobb nyilvánosságot kapó ilyen eszköz a Google és az ASUS kooperációjában készülő Nexus 7, illetve a Microsoft Surface volt. A vállalat sokat vár az Androidról és a Windows RT-től, mindkét operációs rendszer számos olyan tabletet hajt, amelyekben Tegra 3 processzor dolgozik. Emellett új tegrás okostelefonok is érkeztek, például a HTC One X+ és a ZTE U950.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Quadrókkal és a Teslákkal foglalkozó "professzionális" üzletág némileg gyengébb teljesítményt nyújtott, bevétele 4 százalékkal 220 millió dollárra apadt, a vállalat szerint a Teslákra érkező megrendelések növekedése nem tudta ellensúlyozni a Quadrók forgalmának csökkenését, ami a munkaállomás-piac visszaeséséből adódott. A kiemelkedő Tesla-eladások egyik oka az Oak Ridge National Laboratoryban működő Titan szuperszámítógép üzembe helyezése volt, ebben több mint 18 ezer Tesla teljesít szolgálatot.

A fentiek eredményeképp az NVIDIA 1,2 milliárd dolláros rekordbevételt ért el a most lezárt negyedévben, a forgalom 13 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Ehhez 52,9 százalékos bruttó eredményhányad társult, ami szintén új rekord a vállalat történetében. A nettó eredmény a tavalyi 178 millió dollárról 209 millió dollárra emelkedett. Az NVIDIA a negyedév során 156 millió dollárral növelte likvid állományát, amely így 3,43 milliárd dollárt tesz ki már. A kedvező eredmények fényében a vállalat igazgatótanács úgy döntött, elkezd osztalékot fizetni a részvényeseknek, illetve meghosszabbítja a részvény-visszavásárlási programját, de hogy utóbbira mennyit költ, azt egyelőre nem döntötte el.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról