Szerző: Koi Tamás

2012. november 08. 14:11:00

Itt a kijelzővel és billentyűzettel ellátott bankkártya

Piacra került a világ első kijelzővel és billentyűzettel ellátott bankkártyája, mely a kibocsátó bank és a kártyatársaság várakozásai szerint biztonságosabbá teheti az online fizetési tranzakciókat és más, online banki műveleteket.

Kijelzővel és numerikus billentyűzettel ellátott bankkártyát dobott piacra a Standard Chartered bank szingapúri leányvállalata. A bank, és a speciális kártyát kifejlesztő MasterCard közös projektje az online bankolás és az online fizetés biztonságosabbá tételét szolgálja - az eszköz lényegében egy bankkártya formátumába épített token, mely az online felületre történő belépéshez, vagy a vásárláshoz szükséges egyszeri kódot generálja.

A szingapúri bank kártyája egy tizenkét gombból és egy ki- és bekapcsológombból álló, érintéssel működő billentyűsort és egy hat számjegy vagy betű megjelenítése alkalmas folyadékkristályos kijelzőt tartalmaz. A billentyűzet segítségével a bankszámlatulajdonosok más tokenekhez hasonlóan különféle tranzakció-specifikus számsorokat gépelhetnek be (például a bankszámlaszám bizonyos részletei), amire a rendszer kikalkulálja a belépéshez szükséges, egyszer használatos jelszót.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A bank célja éppen az volt a bankkártya piacra dobásával, hogy a korábbi, kényelmetlenül használható és feleslegesen nagy tokeneszközöket száműzze. A kártya ráadásul a későbbiekben további funkciókkal is felruházható, így például megjelenítheti a rendelkezésre álló egyenleget, illetve nyomon követhetők a segítségével a korábbi tranzakciók és más, a bankszámlával kapcsolatos információk is megjeleníthetők vele.

A bankkártyába épített token nem teljesen új keletű ötlet, a Visa már tavaly kidolgozta a koncepciót, melyet a kártyatársaság CodeSecure Matrix Display kártyának nevez, és pont ugyanazon az elven működik, mint a MasterCard megoldása. A CodeSecure kártyának ráadásul olyan változata is létezik, mely az érintés nélküli fizetésre használható technológiát is támogatja (PayWave). A megoldás az NFC-képes mobilok terjedésével és a mobilos fizetés előtérbe kerülésével hamar eltűnhet a süllyesztőben, ehhez azonban elsősorban olyan konszenzusos megegyezés szükséges, mely a tranzakicók során érdekelt összes fél (bank, kártyatársaság, mobilszolgáltató, ügyfél) kedvező.

a címlapról

tikk-takk

0

Hibrid okosórát fejleszt a Google?

2019. szeptember 18. 14:46

Újabb részletek derültek ki a Fossiltól vett technológiáról, érdekes hibrid készülékek lehetnek a csőben.