Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 12. 14:40

A BUILD alkalmából bővült a Microsoft felhőszolgáltatások köre

November elején zajlott Redmondban a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD. A rendezvényen rajtolt el számos új szolgáltatása az Azure platformnak.

Semmi meglepő nincs az Azure frissítésében és az új szolgáltatásokban, a felhőplatformot a Microsoft felkészítette legújabb technológiáira. Az update keretében az Azure-ben már elérhető a Windows Server 2012 operációs rendszer és a .NET keretrendszer 4.5-ös verziója a web és worker szerepkörű gépeknél. Ennek a kihasználásához elérhetővé vált az Azure SDK for .NET frissítése, amellyel kihasználhatók az új képességek. Az új SDK-t párhuzamosan lehet futtatni a régebbiekkel, így ha valaki a 2011 novemberi vagy a 2012 júniusi változathoz is ragaszkodik valamilyen ok miatt, például mert régebbi .NET változatot használ. Örülhetnek a Python-fejlesztők is a Service Management API támogatásnak.

A napokban rajtolt a Windows Phone 8, amelyet természetesen a Windows Azure Mobile Services is támogat már, igaz, ez egyelőre előzetes verzióban. Az Azure Mobile Services egy felhős backendet ad bármilyen mobilos alkalmazáshoz, segítségével a fejlesztők könnyen implementálhatnak olyan általános funkciókat mint a szerveroldali adattárolás, a felhasználói fiókok kezelése és a felhasználói azonosítás, a felhasználói fiókok összekapcsolása (Facebook, Twitter, Windows Live, Google), valamint a push értesítések. Ezeket a képességeket persze nem csak Windows Phone alkalmazások használhatják.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén előzetes, preview verzióban élesítette az Azure piacteret a Microsoft. Az Azure Store lehetővé teszi, hogy a fejlesztők saját szolgáltatásokkal vagy adatforrásokkal egészítsék ki a felhőplatformot, és ezt egy központi piactéren kínálják. A mobilos piacterekhez hasonlóan itt is a könnyű megtalálhatóságot és a számlázással kapcsolatos szolgáltatásokat biztosítja a fejlesztők számára a vállalat. Egyelőre csak maroknyi alkalmazás és adatforrás érhető el, ezeket itt lehet megtekinteni.

Az Azure felhőben tavaly indult előzetesként a memóriacache szolgáltatás, amely most már véglegessé, általánosan elérhetővé vált. A Microsoft legfeljebb 300 gigabájtos elosztott memóriacache-t ad a felhőjében, amelynek AppFabric Cache Server API mellett Memcached-del kompatibilis programozási interfésze is van, így a Memcached-et használó alkalmazások módosítás nélkül használhatják. Elosztott memóriacache-t kétféleképp lehet létrehozni az Azure-ön, a már meglevő web és worker szerepkörök memóriájának dedikálásával, de léteznek kimondottan cache szerepkörű gépek is.

a címlapról