Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 12. 14:40

A BUILD alkalmából bővült a Microsoft felhőszolgáltatások köre

November elején zajlott Redmondban a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD. A rendezvényen rajtolt el számos új szolgáltatása az Azure platformnak.

Semmi meglepő nincs az Azure frissítésében és az új szolgáltatásokban, a felhőplatformot a Microsoft felkészítette legújabb technológiáira. Az update keretében az Azure-ben már elérhető a Windows Server 2012 operációs rendszer és a .NET keretrendszer 4.5-ös verziója a web és worker szerepkörű gépeknél. Ennek a kihasználásához elérhetővé vált az Azure SDK for .NET frissítése, amellyel kihasználhatók az új képességek. Az új SDK-t párhuzamosan lehet futtatni a régebbiekkel, így ha valaki a 2011 novemberi vagy a 2012 júniusi változathoz is ragaszkodik valamilyen ok miatt, például mert régebbi .NET változatot használ. Örülhetnek a Python-fejlesztők is a Service Management API támogatásnak.

A napokban rajtolt a Windows Phone 8, amelyet természetesen a Windows Azure Mobile Services is támogat már, igaz, ez egyelőre előzetes verzióban. Az Azure Mobile Services egy felhős backendet ad bármilyen mobilos alkalmazáshoz, segítségével a fejlesztők könnyen implementálhatnak olyan általános funkciókat mint a szerveroldali adattárolás, a felhasználói fiókok kezelése és a felhasználói azonosítás, a felhasználói fiókok összekapcsolása (Facebook, Twitter, Windows Live, Google), valamint a push értesítések. Ezeket a képességeket persze nem csak Windows Phone alkalmazások használhatják.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Szintén előzetes, preview verzióban élesítette az Azure piacteret a Microsoft. Az Azure Store lehetővé teszi, hogy a fejlesztők saját szolgáltatásokkal vagy adatforrásokkal egészítsék ki a felhőplatformot, és ezt egy központi piactéren kínálják. A mobilos piacterekhez hasonlóan itt is a könnyű megtalálhatóságot és a számlázással kapcsolatos szolgáltatásokat biztosítja a fejlesztők számára a vállalat. Egyelőre csak maroknyi alkalmazás és adatforrás érhető el, ezeket itt lehet megtekinteni.

Az Azure felhőben tavaly indult előzetesként a memóriacache szolgáltatás, amely most már véglegessé, általánosan elérhetővé vált. A Microsoft legfeljebb 300 gigabájtos elosztott memóriacache-t ad a felhőjében, amelynek AppFabric Cache Server API mellett Memcached-del kompatibilis programozási interfésze is van, így a Memcached-et használó alkalmazások módosítás nélkül használhatják. Elosztott memóriacache-t kétféleképp lehet létrehozni az Azure-ön, a már meglevő web és worker szerepkörök memóriájának dedikálásával, de léteznek kimondottan cache szerepkörű gépek is.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 9. 15:14

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.