Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A BUILD alkalmából bővült a Microsoft felhőszolgáltatások köre

Bodnár Ádám, 2012. november 12. 14:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

November elején zajlott Redmondban a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD. A rendezvényen rajtolt el számos új szolgáltatása az Azure platformnak.

hirdetés

Semmi meglepő nincs az Azure frissítésében és az új szolgáltatásokban, a felhőplatformot a Microsoft felkészítette legújabb technológiáira. Az update keretében az Azure-ben már elérhető a Windows Server 2012 operációs rendszer és a .NET keretrendszer 4.5-ös verziója a web és worker szerepkörű gépeknél. Ennek a kihasználásához elérhetővé vált az Azure SDK for .NET frissítése, amellyel kihasználhatók az új képességek. Az új SDK-t párhuzamosan lehet futtatni a régebbiekkel, így ha valaki a 2011 novemberi vagy a 2012 júniusi változathoz is ragaszkodik valamilyen ok miatt, például mert régebbi .NET változatot használ. Örülhetnek a Python-fejlesztők is a Service Management API támogatásnak.

A napokban rajtolt a Windows Phone 8, amelyet természetesen a Windows Azure Mobile Services is támogat már, igaz, ez egyelőre előzetes verzióban. Az Azure Mobile Services egy felhős backendet ad bármilyen mobilos alkalmazáshoz, segítségével a fejlesztők könnyen implementálhatnak olyan általános funkciókat mint a szerveroldali adattárolás, a felhasználói fiókok kezelése és a felhasználói azonosítás, a felhasználói fiókok összekapcsolása (Facebook, Twitter, Windows Live, Google), valamint a push értesítések. Ezeket a képességeket persze nem csak Windows Phone alkalmazások használhatják.

Szintén előzetes, preview verzióban élesítette az Azure piacteret a Microsoft. Az Azure Store lehetővé teszi, hogy a fejlesztők saját szolgáltatásokkal vagy adatforrásokkal egészítsék ki a felhőplatformot, és ezt egy központi piactéren kínálják. A mobilos piacterekhez hasonlóan itt is a könnyű megtalálhatóságot és a számlázással kapcsolatos szolgáltatásokat biztosítja a fejlesztők számára a vállalat. Egyelőre csak maroknyi alkalmazás és adatforrás érhető el, ezeket itt lehet megtekinteni.

Az Azure felhőben tavaly indult előzetesként a memóriacache szolgáltatás, amely most már véglegessé, általánosan elérhetővé vált. A Microsoft legfeljebb 300 gigabájtos elosztott memóriacache-t ad a felhőjében, amelynek AppFabric Cache Server API mellett Memcached-del kompatibilis programozási interfésze is van, így a Memcached-et használó alkalmazások módosítás nélkül használhatják. Elosztott memóriacache-t kétféleképp lehet létrehozni az Azure-ön, a már meglevő web és worker szerepkörök memóriájának dedikálásával, de léteznek kimondottan cache szerepkörű gépek is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.