Szerző: Koi Tamás

2012. november 5. 12:56

Viszik a UPC új tévés kütyüjét, mint a cukrot

Erősen kezdett a UPC új generációs tévészolgáltatása a szolgáltató egyik kulcspiacán, Hollandiában. A Horizon új tévés platformra két hónap alatt több tízezren fizettek elő, az online felületen keresztül pedig százezernél is többen érték el a szolgáltatást. A szolgáltatás hazánkban is megjelenik majd, de még nem tudni, mikor.

Számottevő érdeklődés mutatkozik a UPC új generációs interaktív tévészolgáltatására, a Horizonra a szolgáltató kulcspiacán, Hollandiában. A cég tulajdonosa, a Liberty Global eddig egyedül ebben az országban indította el a projektet szeptemberben, ami a várakozásokon felül teljesített a kezdeti hónapokban. A Horizon beltéri egységet és a hozzá tartozó szolgáltatást eddig 50 ezer holland háztartás rendelte meg, a szolgáltatáshoz tartozó online felületre pedig több mint 125 ezer felhasználó regisztrált.

Szép, új horizont

A digitális kábeltelevíziós hálózatot használó Horizon lelke egy, a korábbi kábeles beltérikkel összehasonlítva brutális teljesítményű és tudású set-top box, melyet a Samsung gyárt, a beszállítók közt pedig olyan cégek szerepelnek, mint az Intel, vagy a Cisco tulajdonában álló NDS. Előbbi gyártja a Horizon médiaboxok központi processzorát, a Puma 5-öt, utóbbi pedig a Snowflake nevű kezelőfelületet fejlesztette.

A beltéri egységből három típus létezik, a legnagyobb tudású dobozba bepakolták a modemet (VoIP-telefon képességekkel), egy vezeték nélküli (802.11a/b/g/n, 2,4 és 5 GHz-en egyaránt) és vezetékes kapcsolat létesítésére egyaránt alkalmas routert és egy hatcsatornás kábeltunert. A legnagyobb Horizon beltéribe egy 500 gigabájtos merevlemez kerül, ebből 400 gigabájt áll rendelkezésre a felvételek tárolásához. A kisebb egységek a központi beltérivel vezetékes és vezeték nélküli kapcsolattal egyaránt kommunikálhatnak, lejátszhatják a merevlemezén tárolt tartalmakat, elérhetik rajtuk keresztül a platform összes funkcióját.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új eszközök mellett a Horizon projekt lényeges eleme a teljesen átalakított és újragondolt felhasználói interfész, mely többek közt kontextustól függően, és a korábbi médiafogyasztási szokások figyelembevételével ajánl tartalmat a tévénézők számára. A rendszer emellett az egyedi felhasználói felületen keresztül biztosít hozzáférést az otthoni hálózaton tárolt médiatartalmakhoz. A Horizon set-top boxok emellett az okostévékhez hasonlóan alkalmazások futtatására is képesek.

Jó munkához idő kell

A Horizon fejlesztése a UPC egyik legnagyobb műszaki, technológiai projektje volt az elmúlt években. A rendszer kialakítása és piacra dobása távolról sem ment zökkenők nélkül, amit jól jelez, hogy az eredeti terveknek megfelelően az új beltéri egységnek és a szolgáltatáshálózatnak már egy éve piacra kellett volna kerülnie. A Liberty Global végül csak idén szeptemberben, az amszterdami IBC kiállításra időzítve indította el a szolgáltatást, mely kezdetben Hollandiában érhető el, majd még idén a svájci leányvállalathoz is megérkezik.

Ezt követően a német és ír UPC-ügyfelek élvezhetik majd a Horizon szolgáltatásait, illetve jövőre nagy valószínűség szerint Lengyelországban is bevezethetik a rendszert. A Horizon hazai bevezetéséről egyelőre semmi hír, a szolgáltató hazai képviseletén nem tudták megmondani, hogy mikor indul a szolgáltatás értékesítése Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról