Szerző: Folyó Gergely

2012. október 31. 14:38

A sportjátékai mentették meg az EA negyedévét

Az Electronic Arts elmúlt negyedéve szokás szerint a karácsonyi szezon előtti bemelegítés jegyében telt, a kiadó hozta a várakozásokat: a FIFA és a Madden NFL is jól teljesített, miközben az online csatornákon befolyt bevétel tovább növekszik.

Az Electronic Arts közzétette a szeptember 30-án véget ért második pénzügyi negyedévére vonatkozó jelentését, az elmúlt három hónap legnépszerűbb dobozos játékai az aktuális FIFA- és Madden NFL-részek voltak, de továbbra is tartja magát a Battlefield 3. Utóbbi azért is érdekes, mert a Medal of Honor: Warfighter csalódást okozhat.

Örülhetnek is, meg nem is

Az EA a legutóbbi negyedéve után 1,08 milliárd dollár árbevételt könyvelhetett el, ami csekély gyarapodást jelent a tavalyi év hasonló időszakának 1,034 milliárd dolláros forgalmához képest. A nettó nyereség 49 millió dollár volt, ami szintén előrelépés a tavalyi 17 millió dollár után, jóllehet a profit még mindig vékony az eladásokhoz viszonyítva. Megjegyzendő: az általánosan elfogadott számviteli alapelvek (GAAP) szerint a negyedévre 711 millió dolláros bevétel és 381 millió dolláros veszteség jutott, azonban a kiadó következetesen a non-GAAP számaira hivatkozik, mert állítása szerint jobban tükrözik a működésének eredményeit.

Ez alapján a kiadó közölte, hogy az online terjesztési csatornákon lebonyolított forgalma éves szinten 40 százalékkal, 314 millió dollárra nőtt, az erősödést 60 százalékban a mobileszközökre elérhető játékoknak és szolgáltatásoknak köszönheti. Az EA Origin nevű szolgáltatása elsődleges haszonélvezője ennek, a rendszernek mára több mint 30 millió regisztrált felhasználója van. A mobiljátékok között a The Simpsons: Tapped Out aratott hatalmas sikert, a FIFA Online 2 és FIFA World Class Soccer című online játékok pedig fél év alatt 50 millió dollárt hoztak a konyhára.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A dobozos játékok frontján is a virtuális sportról szólt minden, a FIFA 13 és a Madden NFL 13 óriási népszerűségnek örvendhet. Az új focis játék minden idők legjobb rajtját produkálta a sportjátékok között, négy hét alatt 7,4 millió példányt adott el belőle az EA, míg a Madden NFL 13 értékesítései 9 százalékot vertek a 2011-es epizód negyedéves eladásaira. A tavalyi év slágerjátéka, a Battlefield 3 is tartja magát: a FIFA 12-vel együtt 4 millió darabot adtak el belőle összesen, míg a DLC-ket tartalmazó Premium szolgáltatására 2 millióan fizettek elő.

Nem várt fordulatok

A Battlefield 3 sikere a Medal of Honor: Warfighter eladási számainak tükrében lesz érdekes. Noha a karácsonyi szezonra és az új Call of Duty megjelenésére az EA idén egy Medal of Honor-epizóddal készült, azt már a kiadó is elismerte a pénzügyi jelentés utáni konferenciahíváson, hogy a Warfighter kiábrándító kritikákat kapott; platformtól függően 50-57 százalék körüli átlagértékelésen áll a Metacriticen. Bár az első heti eladások biztatóak, valószínűleg a sikerszéria nem lesz hosszú, köszönhetően a gyenge kritikáknak - a cég rmegerősített marketingkampánnyal mentené a helyzetet.

A következő negyedévet húzza majd vissza az is, hogy az EA-nek sorban harmadszorra kellett leállítania az új NBA Live munkálatait, így tulajdonképpen egyetlen nagyágyúja marad karácsonyig, ez pedig a Need for Speed: Most Wanted. A harmadik negyedévre 1,25-1,35 milliárd dolláros forgalmat remél a vállalat 50-60 centes részvényenkénti eredmény mellett - mindkét előrejelzés elmaradt az elemzői várakozásoktól, A márciusig tartó pénzügyi év végéig a Dead Space 3, a Crysis 3 és a SimCity segíthet elérni a 3,85-4 milliárd dolláros éves bevételt, illetve az 1 dollár és 1 dollár 15 cent körüli részvényenkénti nyereséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról