Szerző: Koi Tamás

2012. október 31. 13:31

Elkezdődött itthon az analóg tévésugárzás lekapcsolása

Az Antenna Hungária ma lekapcsolta barcsi átjátszóadóját, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a magyarországi analóg földfelszíni tévésugárzás digitális átállásának lekapcsolási szakasza. A hírközlési hatóság támogatásáról biztosította a rászoruló háztartásokat, a lekapcsolás ütemtervével kapcsolatban azonban semmit nem árult el.

Rendkívül hosszúra nyúló előkészítési szakaszt követően ma hivatalosan is megkezdődött az analóg földfelszíni televíziósugárzás digitális átállása Magyarországon. Az Antenna Hungária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) prominens vezetőivel karöltve lekapcsolta a barcsi M1 átjátszóadót, ami kizárólag a köztévé 1-es csatornáját továbbította a barcsi kistérség háztartásaiba. Tekintve azonban, hogy a környékbeli tévézők a kereskedelmi adók elérése miatt eleve nagy valószínűséggel vagy a továbbra is aktív nagykanizsai vagy a pécsi gerincadóra pozicionálták antennáikat, az átjátszó lekapcsolása valójában nagyon kis számú tévézőt érinett.

Tavasszal kezdték

A barcsi átállás előkészítése egészen tavaszig nyúlik vissza, az NMHH akkor kezdte meg a digitális átállási folyamat támogatási rendszerének pilotprojektjét, a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesült állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek tették alkalmassá a digitális adás vételére - vagyis még az a kevés háztartás is, ami érintett lehet az átállásban, mostanra már digitális vétellel tévézik. A vételhez szükséges beltéri egységek és a beszerelés, valamint szükség esetén az oktatás árát az állam finanszírozta, illetve finanszírozza a rászorulók számára.


A lekapcsolásban először érintett Barcs/Viktorpuszta TV-relé

A lekapcsolás az első fázisa, illetve elsődleges kritériuma annak a sávátrendezési folyamatnak, melyet az Európai Unió rendelt el a tagországok számára az úgynevezett "digitális hozadék" sávok felszabadítására. Ennek érdekében a folyamat első lépcsőjeként az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el, valamint a lekapcsolási ütemtervbe elsőként bekerült a barcsi átjátszó.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az analóg lekapcsolással járó frekvenciaátrendezési folyamat előreláthatóan több előfizető számára is komoly fejtörést fog okozni, hiszen az Antenna Hungária jelenleg gyakorlatilag a teljes C multiplexet olyan frekvencián üzemelteti, amit el kell hagyni a sávkiürítési folyamat részeként. Mindez azt jelenti, hogy a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái és a MinDig TV Extra Alap csomagjának fizetős csatornái az átrendezést követően más frekvencián lesznek elérhetők, amihez a vevőkészülékek áthangolása is szükségessé válhat.

Bár az NMHH által kiadott közlemény arra utal, hogy az analóg tetőantennás vagy szobaantennás vétel helyett a szintén tető- vagy szobaantennával fogható DVB-T sugárzás az elsődleges alternatíva, ez valójában csak az ingyenes vételi lehetőségekre vonatkozóan igaz, hiszen a háztartások számára elérhetők kábeles- és műholdas szolgáltatók csomagjai is - igény szerint ezek előfizetési díját is támogatja az állam.

Negyedmillió érintett háztartás

A digitális átállás ütemtervének további részleteivel kapcsolatban egyelőre továbbra sem derült ki konkrétum a hatóság által kiadott sajtóközleményből. Az eddigi kommunikáció alapján valószínűsíthető, hogy a lekapcsolás szigetszerűen történik majd, és bár végső dátumnak 2014. december 31-et jelölt meg magának a kormány a lekapcsolásra, az ország nagy részében addigra várhatóan már megtörténik az átállás, mely a hatóság idei digitális átállás monitoringjában szereplő becslések szerint 2014-re is mintegy negyedmillió háztartást érinthet majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról