Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Megjelent a Windows Phone 8 szoftverfejlesztői készlet

Bodnár Ádám, 2012. október 31. 12:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A héten zajló Build konferencia első fontos bejelentése a Windows Phone 8 SDK megérkezése volt.

hirdetés

A Microsoft új okostelefonos platformjával együtt érkezett meg a szoftverfejlesztői készlet. A hétköznapi logika azt diktálná, hogy az emulátort is tartalmazó SDK megjelenése megelőzi a szoftverét, a Microsoft szerint azért volt szükség a párhuzamos megjelenésre, mert az SDK "lebuktatta" volna a Windows Phone 8 be nem jelentett képességeit. A platform rajtja október 29-én, magyar idő szerint este volt, ezt követően pedig elérhetővé vált a szoftverfejlesztői eszköztár, ami ingyen letölthető a vállalat weboldaláról. Az új platform teljes visszamenőleges kompatibilitást ígér a Windows Phone 7.x platformra fejlesztett alkalmazásokkal és futtatja a piactérre eddig feltöltött 120 ezer programot, az új képességek kihasználásához azonban elengedhetetlenül szükséges az új SDK.

Az SDK tartalmazza a Microsoft Visual Studio Express 2012 for Windows Phone fejlesztői környezetet, amivel Windows Phone 8 (és Windows Phone 7.x) alkalmazások fejleszthetők, debuggolhatók, illetve profilírozhatók is - ha valaki már rendelkezik teljes értékű Visual Studio 2012-vel, elég a Windows Phone 8 Add-in for Visual Studio komponenst telepítenie. Megtalálható a letölthető csomagban a Windows Phone 8 emulátor, rögtön háromféle (WVGA, WXGA, 720p) kijelzőmérettel, a felhasználói felületek tervezéséhez szükséges Microsoft Expression Blend for Windows Phone, a csapatmunkát segíteni hivatott Microsoft Team Explorer, valamint a Windows Phone 7.x játékok fejlesztésére használható XNA Game Studio.

Az SDK működik a Visual Studio 2012 ingyenes Express verziójával, de akinek megvan a fejlesztői környezet "teljes" változata (Professional, Premium, Ultimate), természetesen használhatja azt is. A fejlesztőkészlet futtatásához 64 bites Windows 8 operációs rendszer szükséges, az emulátor azonban csak Windows 8 Prón működik, mivel igényli a kliensoldali virtualizációt (Client Hyper-V), és ehhez kapcsolódóan a Extended Page Tables (EPT) támogatást tartalmazó Intel vagy Rapid Virtualization Indexing (RVI) támogatást tartalmazó AMD processzort. Az érdeklődő fejlesztők számos példaprogramot is találnak a Microsoft oldalán, különböző nyelveken (C++, C#, VB.NET, JavaScript). Az első lépésekhez ez a blogbejegyzés és a frissített MSDN dokumentáció ad tanácsokat.

A vállalat a Builden is sokat beszélt róla és a külön blogbejegyzést is szentelt annak, milyen pezsgő fejlesztői ökoszisztéma alakult ki a Windows Phone 8 körül, amelynek technológiai alapjai közösek a Windows 8-cal és a Windows RT-vel, így a kódok is könnyen hordozhatók közöttük. Elkészül a platformra számos játékmotor (pl. Unity, Havok), érkeznek natív fejlesztői és futtatási keretrendszerek (pl. Marmalade, Cocos2D, de nem lesz hiány keresztplatformos eszközökben (pl. Adobe PhoneGap) és HTML5-alapú fejlesztői megoldásokban sem. Ezek egy részét demózták is a Builden, amelynek alkalmából a Microsoft a piactérre való Dev Center regisztráció díját is leszállította, nyolc napig mindössze 8 dollárért kerülhetnek be a fejlesztők a Windows Phone Store-ba.

A konferencia első napján Steve Ballmer, a Microsoft vezére sokat beszélt a Windows 8-ról is. Többek között elmondta, a megjelenést követő három nap alatt a világon 4 millió Windows 8 Upgrade licencet adtak el, vagyis ennyien vásárolták meg az új operációs rendszert önmagában, számítógép nélkül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.