Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 29. 13:59

Az integrációra fogad a Dell is

Versenytársaihoz hasonlóan a Dell is előállt egy előre integrált informatikai infrastruktúrával: elrajtolt az Active Infrastructure család első tagja, az Active System 800.

A Dell az x86 szerverpiac meghatározó szereplője, a második legtöbb szervert értékesíti a világon. Az ügyfelek azonban egyre inkább az integrált megoldásokat részesítik előnyben az adatközpontok építésénél, ahol az új rendszerek egymáshoz illesztése már nem az ő feladatuk. Ezt több IT-szállító is felismerte már, az Oracle stratégiája a diszktől az alkalmazásig egyetlen termékben biztosítani a szükséges komponenseket, de vannak szerverből, tárolóból, hálózati eszközökből és menedzsment-szoftverből előre integrált adatközpont-építőkockák a terület egyik úttörőjének számító HP, az IBM vagy éppen az VMware-Cisco-EMC szövetség kötelékében is.

A Dellnél a felismeréstől a megvalósulásig több év telt el, mivel a vállalat néhány éve még nem rendelkezett saját tárolókkal és hálózati eszközökkel, valamint kapcsolódó felügyeleti termékekkel sem. Az elmúlt évek során akvizíciók segítségével a társaság befoltozta a lyukakat a portfóliójában, az EqualLogic és a Compellent révén megszületett a Dell versenyképes tárolókínálata, a Force10 Networks felszippantásával létrejött a saját hálózati termékcsalád, szoftveres akvizíciók révén pedig kialakult a szükséges felügyeleti infrastruktúra. Ezeknek a megoldásoknak az integrációjából pedig előállt a Dell saját integrált informatikai infrastruktúrája, amelyet  Active Infrastructure-nek nevezett el a marketingrészleg.

Az első fecske

Az Active Infrastructure premierjét a közelmúltban tartotta a cég San Franciscóban. Az Active Infrastructure rendszereket a Dell kezdetektől fogva úgy fejlesztette, hogy azok "kulcsrakészen" biztosítsák egy vállalati informatikai infrastruktúra szükséges elemeit, ezeket azonban nem az ügyfél, hanem a Dell integrálja, teszteli, üzembe is helyezi és mivel minden alkatrész tőle származik, "egyablakos" terméktámogatást is biztosít hozzá. A termékcsalád első tagja az Active System 800, a típusjelzésből pedig arra következtethetünk, a későbbiekben ezt kisebb és nagyobb változatok fogják még követni.

Az Active System 800 alapja a Dell M1000e blade keret, ebbe illeszkednek Xeon E5-alapú PowerEdge szerverek, amelyek száma alapesetben 8 darab, de 8-as "csomagokban" egészen 32 darabig növelhető a számuk. A tárolóinfrastruktúrát egyelőre rackbe építhető kivitelű EqualLogic tárolók biztosítják (2-8 darab PS6110, PS6110XV, PS6510E), de később lehetőség lesz a nemrég bemutatott EqualLogic blade-ek használatára is. A hálózati eszközök a Dell immár saját Force10 switchei (S4810, a menedzsment pedig a vadonatúj Active System Managerrel történik, amellyel a komplett infrastruktúra egyben kezelhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Active System Manager a Dell Advanced Infatructure Manager következő verziójának is felfogható, a termék egyébként a 2010-ben megvett Scalent Infrastructure Managerből jött létre, és dinamikus, magas fokon automatizálható, hardverfüggetlen szerverfelügyeletet tesz lehetővé, amelyben a fókusz nem a gépeken, hanem a rendszerképek és alkalmazások allokálásán van, legyen szó virtuális vagy natívan futó rendszerekről.

Novembertől az USA-ban

A Dell novemberben kezdi el szállítani az Active System 800-at az Egyesült Államokban, nemzetközi piacokon pedig 2013-tól lesz hozzáférhető a rendszer, amelynek belépő listaára 260 ezer dollár. Ebben a hardverek mellett benne van az Active System Manager ára, a VMware vCenter 5.1 próbalicenc, minden szerverhez a VMware ESXi 5.1 licenc, a Dell Management Plug-in for VMware vCenter, az EqualLogic Host Integration Tools és az EqualLogic SAN HeadQuarters szoftver is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról