Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 11. 11:22

Felkészült a héliumos diszkek adatmentésére a Kürt

A Hitachi Globa Storage Technologies jövőre dobja piacra első olyan merevlemezeit, amelyekben nagy tisztaságú levegő helyett hélium van. A japán céget valószínűleg a Seagate és a Western Digital is követni fogja, így rövid időn belül elterjedhetnek az ilyen diszkek. A Kürt szerint adatmentési szempontból a nemesgáz használata nem megoldhatatlan probléma.

A HWSW cikkére érkezett olvasói felvetésre reagálva adott ki közleményt a napokban a Kürt, amely a héliummal töltött merevlemezekről történő adatmentéssel foglalkozik. Merevlemezgyártói berkekben már a 2000-es évek elején megszületett az ötlet, amely szerint a levegőnél kisebb súrlódású héliummal való feltöltés csillapítja a rezgést a merevlemezek belsejében, így nagyobb pontosságot lehet elérni az írási és olvasási műveletek közben, ami nagyobb adatsűrűséget, vagyis azonos méretű felületen több adat tárolását teszi lehetővé. További előny, hogy a fejek és a forgó lemezek légellenállásának csökkenésével csökken a meghajtó hangereje és energiafelvétele is. A Hitachi 23 százalékos fogyasztáscsökkentést és 40 százalékos kapacitásnövekedést tudott elérni a nemesgáznak köszönhetően.

Tovább tarthat a helyreállítás

A hélium használata egy adatvesztést követő visszaállítási kísérlet során problémákat vet fel. A jelenleg kapható merevlemezek nagy tisztaságú levegővel vannak feltöltve, azonban egy szűrőn keresztül szabadon lélegeznek. Ennek köszönhetően megfelelően tiszta térben a diszkek szét- és össze is szerelhetőek, ha egy adatmentési feladat, például az alkatrészek fizikai ellenőrzése vagy egy alkatrész cseréje ezt indokolja, mondta el a HWSW-nek Szekeres Gábor, a Kürt adatmentési üzletágának vezetője. A Kürtnél található "tisztadobozok" még azt is lehetővé teszik, hogy a diszkeket szétszerelt állapotban járassák.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A héliummal töltött lemezek esetén ezt természetesen nem lehet megtenni. Arra azonban már kidolgoztak módszert a Kürtnél, hogy lehet a szét- és összeszerelt meghajtókban a gyártás utáni állapotot visszaállítani. A héliumos merevlemezek belsejében csak a gyártás utolsó lépéseként cserélik ki a levegőt a ritkább nemesgázra, a gyári szelepen keresztül ezt a Kürt is meg fogja tudni tenni, mondta Szekeres Gábor. Mivel a diszkeket nem lehet "nyitottan" járatni, ezért a héliummal töltött eszközökről történő adatmentés valószínűleg több ideig tart majd, ha többször is szét- majd össze kell szerelni őket. Ilyenkor legnagyobb kihívást a "héliummentesen záró" szigetelés helyreállítása lesz majd, mondta Szekeres.

Ez lesz az általános

Ugyanakkor, a héliummal töltött meghajtókon az adatsávok vékonyabbak, miközben az író-olvasó fejek mérete nem csökken jelentősen a hagyományos, levegős meghajtókhoz képest, aminek köszönhetően ezeknek a diszkeknek nagyobb a hibatűrése és később nagyobb biztonsággal lehet visszaállítani róluk az adatokat egy alkatrész manipulációja (tisztítás, csere) után. Az első héliumos meghajtók 2013-ban kerülnek piacra, a Kürt a gyártói kapcsolatai révén az első példányokhoz hozzá tud majd jutni, így idejekorán megismerkedhet a használt technológiákkal, a diszkek gyerekbetegségeivel és felkészülhet az adatmentési megrendelések teljesítésére.

Szekeres szerint a a gyártókon nagy a nyomás a kapacitás folyamatos növelésére, és az iparban nagyjából egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy a következő fontos technológiai fejlesztés a hélium használata lesz annak kedvező tulajdonságai miatt. Így a HItachi GST mellett a két nagy gyártó, a Seagate és a Western Digital is hamarosan bejelentheti első ilyen lemezeit és rövidesen az iparban általánosan elterjedtek lesznek az ilyen egységek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról