Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 3. 09:33

A Ciscóé a ThinkSmart

Egyszerű ötletből indult ki a ThinkSmart technológiája: a WiFi segítségével épületen belül követhető az emberek mozgása, az értékes adatok pedig optimalizációra használhatóak fel.

A ThinkSmart Technologies lokációs analitikai megoldásokat fejlesztett, amellyel az úgynevezett foot traffic, vagyis a gyalogos közlekedés és forgalom elemzését képes elvégezni, a felhasználóknál található WiFi-s eszközök segítségével. A foot traffic hagyományosan a bevásárlóközpontok és a szupermarketek, mallok tervezésénél használt szakkifejezés, a követőeszközök azonban mindeddig meglehetősen kezdetlegesek maradtak.

Ezen változtatna a ThinkSmart, amely WiFi-n alapuló követőrendszert dolgozott ki. Ennek segítségével az okostelefonnal rendelkező egyes személyek mozgása épületen belül (és azon kívül) is követhető, az digitális adathalmazból pedig fontos adatok nyerhetőek a forgalom mintázatára vonatkozóan. Így jellemezhető az egyes területeken töltött idő, a bejárt útvonal, illetve ezek változása például a napszak függvényében. Ennek segítségével például egy bevásárlóközpont tulajdonosa átszabhatja az egyes kereskedelmi egységek bérleti díját, pontosabban meghatározhatja a szükséges személyzet létszámát vagy részleges átalakításokat kezdeményezhet.

Az írországi startup technológiája szervesen illeszkedhet a Cisco vezeték nélküli technológiájával, a hálózatot üzemeltető szervezetek így a hozzáférési pontokat nem csupán infrastruktúraként, hanem szenzorhálózatként is kihasználhatják. A vállalat kimondott célja beépíteni ezt a szolgáltatást saját üzemeltetési keretrendszerébe, amely fontos versenyelőnnyé válhat az erősödő konkurenciával szemben.

Ki vezet holnap?

A másik, Ciscóhoz kapcsolódó hír, hogy a cég elnök-vezérigazgatója, John Chambers elkezdett beszélni visszavonulásáról, ami akár az "örökösödési háború" beindulását is jelezheti. Chambers 1995 óta vezeti a vállalatot, ezzel messze túlélt minden tech-vezérigazgatót. A 63 éves vezető azonban múlt héten New Yorkban arról beszélt, hogy pár éven belül átadná a stafétát és lemondana a vállalat mindennapi ügyeinek intézéséről.

A Cisco élén Chambers helyettese az üzemeltetésért felelős igazgató, Gary Moore, aki Chambershez hasonlóan 63 éves, azonban a cég vezetésbe még nem fáradt bele, így félhivatalosan ő számít az első számú trónörökösnek. Chambers a Bloombergnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy jelenleg az igazgatótanács előtt egy tízes jelöltlista van, az azon szereplők teljesítményét pedig negyedévente újraértékelik, így a verseny állása folyamatosan módosul. A jelölteket egyébként újabb és újabb feladatokkal látják el, bővítik rálátásukat a Cisco működésére és hozzászoktatják őket a legmagasabb pozícióval járó nagy felelősséghez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kettő-négy éves tranzíciós periódus ugyanakkor azt jelenti, hogy a Ciscónál nem sietik el a vezetőváltást, a kijelölt utódnak pedig akár évek állnak majd rendelkezésére, hogy fokozatosan átvegye a cég vezetését Chamberstől, megismerkedjen az új pozíció kihívásaival és a visszavonuló igazgató szellemiségét zökkenőmentesen tovább tudja vinni.

A tech-cégek között egyébként az IBM-nél is rendkívül zökkenőmentes váltások szoktak lezajlani, az igazgatótanács korán kijelöli az utódot, az átadás-átvétel pedig hosszú idő alatt, fokozatosan zajlik le. Az ellenpólust ezen a skálán a HP vagy épp a Yahoo jelenti, ahol az előző vezér botrányos távozása után mindössze hetek alatt lezárul egy ilyen vezetőcsere, az új elnök-vezérigazgató pedig vadonatúj irányt jelöl ki a vállalat számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról