Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 26. 10:14

Ultrasűrű négyfoglalatos ProLianteket mutatott be a HP

Két új négyfoglalatos szerverrel bővítette nyolcadik generációs ProLiant gépeinek kínálatát a HP. Az új vasakat virtualizált adatközpontokba szánja a vállalat.

A HP még a tavasszal indította útjára nyolcadik generációs (Gen8) ProLiant szervereit, most két új modellel bővült a paletta. A HP igyekszik megkülönbözteti magát a versenytársaktól, ami az Intel-alapú tömegszerverek piacán nem is olyan egyszerű feladat. A Voyager kódnevű projekt keretében a HP több mint 300 millió dollárt fektetett a nyolcadik generációs ProLiantek fejlesztésébe és mintegy 900 szabadalmat jegyeztetett be, hogy kezébe vegye a saját sorsát és olyan x86-os szervereket építsen, amelyek az Intelnél és az AMD-nél bárki számára hozzáférhető alkatrészekből állnak, de mégis többet tudnak mint a többi gyártó gépei. Ezekről az újdonságokról itt lehet bővebben olvasni.

Négyfoglalatos gépen a Gen8 családban

A most bemutatott két szervernek közös jellemzője, hogy négy processzorfoglalatot tartalmaz, amelyekbe Intel Xeonokat lehet építeni. A vállalat tájékoztatása szerint a DL560 Gen8 és a BL660c Gen8 az első olyan négyfoglalatos ProLiant gépek, amelyek a ProActive Insight Architecture-re épülnek - ez a HP által  a Gen8 gépekben bevezetett hardveres és szoftveres innovációkat takarja.

Ahogy a neve is mutatja, a DL560 Gen8 egy rackbe építhető szerver. A gép 2U magas, négy Xeon E5-4600 processzort képes fogadni, amelyek akár a legnagyobb teljesítményfelvételű, nyolcmagos, 130 wattos példányok is lehetnek. A DL560 memóriája  a 48 DDR3 DIMM aljzat révén egészen 1,5 terabájtig bővíthető, ami ideálissá teszi virtualizációs feladatokra, amelyek nagy processzorteljesítmény mellett nagy memóriakapacitást is kívánnak. Természetesen a gépek bármilyen teljesítmény- és memóriaintenzív feladatra befoghatók, például adatbázis vagy vállalatirányítási rendszer alá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

2U kivitelű gépként a DL560 Gen8 sokkal jobban bővíthető mint a blade formátumú BL660c: A rackbe szerelhető szerverbe összesen 3 PCIe 3.0 eszközt lehet építeni standard kiépítés esetén, egy opcionális PCI riser kártyával 6-ra bővíthető. Merevlemezből legfeljebb 5-öt képes fogadni a DL560 Gen8, ezek 2,5" SAS vagy SATA kivitelűek lehetnek és természetesen SSD is rendelhető.

Teljes magasságú blade kivitelű gép a BL660c, amelyet a HP BladeSystem c3000 és c7000 keretekbe lehet beépíteni. A négy processzorfoglalat itt is adott, és ebbe a gépbe is beépíthetők a legnagyobb teljesítményű és étvágyú, 130 wattos Xeon E5-4600 modellek. Az elérhető memóriakapacitás a kivitelből adódóan itt kevesebb mint a DL560 esetében, a blade formátumú gépbe "csak" 32 DIMM foglalatot építettek, ami 1 terabájtos maximális kapacitást jelent 32 gigabájtos modulok használatával. A beépíthető meghajtók száma mindössze 2, PCI Express foglalatokból pedig 3 áll rendelkezésre.

Már rendelhető

A DL560 Gen8 és BL660c Gen8 gépek mostantól rendelhetők a HP-tól és a kereskedőktől. A rackbe szerelhető szerver induló ára 6600 dollár, ezért két processzort és 16 gigabájt memóriát ad a HP. A blade kivitelű gép listaára 19 ezer dollártól indul, igaz, ez 4 processzorral és 128 gigabájt memóriával értendő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról