Szerző: Folyó Gergely

2012. szeptember 25. 10:58

Láthatatlan QR-kóddal a hamisítás ellen

Az eddig többnyire marketingesek által használt QR-kódokat hitelesítésre használnák amerikai kutatók. Speciális tintájuk segítségével a dokumentumokra és a tárgyakra nyomott vonalkódok láthatatlanok maradnak az emberi szem számára, és csak infralézer segítségével olvashatók le.

A QR-kódok eddig jószerivel csak a marketingesek eszközei voltak, az utóbbi időben egyre több reklámfüzetben és plakáton tűnnek fel a fekete és fehér pixelekből felépített kétdimenziós vonalkódok. Ilynekor, hogy a weboldalát hirdesse, a reklámozó cég nem csak linket ír a promóció alá, a négyszögletű QR-kód is kötelező tartozék, ami automatikusan a megfelelő helyre küldi a böngészőt, ha beolvastatjuk a mobiltelefonunk kamerájával.

A QR-kódok a hagyományos vonalkódokhoz képest sokkal több információt tartalmazhatnak, ez a fajta összetettség pedig más területeken is hasznos lehet. A South Dakota University és a South Dakota School of Mines and Technology kutatói a globálisan dollármilliárdos veszteséget jelentő hamisítás elleni küzdelemben vetnék be a QR-kódokat: rányomnák a dokumentumokra, a bankjegyekre és a tárgyakra, ráadásul a puszta szem számára láthatatlanná tennék őket.

A Nanotechnology folyóiratban publikált tanulmány szerint a kódok láthatatlanná tételéhez speciális anyagot használnak, amit kék és zöld fluoreszkáló tintát tartalmazó nanorészecskékből kevernek ki. A QR-kódot egyszerű kódgenerátorral készítik el, majd ezt alakítják át úgy, hogy a kizárólag infralézer mellett látható tintát tartalmazó aeroszolos nyomtatóval ráfesthessék a hitelesíteni kívánt tárgyra. Infrafénynél már egy átlagos okostelefon is le tudja olvasni az azonosításhoz szükséges információkat.

02:32
 

The world's most secure QR codes

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A láthatatlan kód műanyagon, papíron és üvegen egyaránt megmarad, nem rombolja esztétikailag a terméket, ráadásul nem csak kémiailag, de mechanikailag is strapabíró: a laboratóriumi kísérletek során ötvenszer hajtották össze véletlenszerű irányból a festést tartalmazó papírdarabot, és a kód így is leolvasható volt. Mindennek persze ára van, ugyanis a gyártási folyamat komplexitása miatt 90 percig tart egy-egy kód elkészítése - igaz, az ígéretek szerint később 15 percre is leszorítható ez az idő.

Ennek a komplexitásnak viszont kétségtelen előnye, hogy a láthatatlan QR-kódokat nehéz lesz hamisítani. Az ábra a tudósok szerint “mikroszkopikus masszázzsal” bonyolítható, ami azt jelenti, hogy nem csak bővíthető kód mikroszkopikus karakterekkel és jelekkel, de az egységnyi nanorészecskére jutó tinta arányával is tudnak variálni a fejlesztők.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról