Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 25. 12:44

Elkészült a végleges Adobe Edge

Elkészült az Adobe új generációs fejlesztő-design csomagjának legtöbb eleme, így a cég mától elérhetővé tette előfizetői számára az új alkalmazásokat. Nagyban fogad a HTML5-JavaScript-CSS3 kombóra az Adobe.

Bemutatta új, webes (és mobilos) designt és fejlesztést egyaránt célzó alkalmazáscsomagját az Adobe. A számos, hosszú ideig készülő terméket összefogó Edge család része lett az Animate, az Inspect (korábban Shadow), a Code (korábban Brackets) és a Reflow is, valamint két szolgáltatás (a Web Fonts és a Typekit), valamint megérkezett a PhoneGap Build végleges kiadása is.

Új generációs alkalmazások

Az Edge család az Adobe válasza a "mobil Flash halálára" - a fejlesztői és design eszközökben utazó cég még akkor gyorsan váltott HTML5-JavaScript-CSS3 irányába, ennek a váltásnak az első megvásárolható termékei a most bejelentett eszközök és szolgáltatások. Az Edge egyébként megpróbál választ adni a fejlesztők és a designerek közti "háborúra" is, a két oldal ma már közelebb került egymáshoz mint valaha, az eszközök között pedig egyre nagyobb az átfedés is. Az Adobe szerint azonban ez nem a jó irány, így az Edge portfólióban külön termék célozza a designt és a fejlesztést (kódírást), az egyes eszközök specializált feladatot kaptak, amelyet minél jobban próbálnak lefedni.

A fejlesztéshez az Adobe az Edge Code-ot javasolja - ez a Brackets Adobe-féle saját disztribúciója. A nyílt forráskódú kódszerkesztőt kifejezetten webes fejlesztéshez készítette az Adobe, fejlett funkcióival is ezt a felhasználást támogatja, az eszköz különlegessége, hogy maga az Edge Code/Brackets is HTML5-ben készült. A Code egyelőre nem végleges, az Edge portfólióba egyelőre csak az előzetes (preview) verzió került. A designerek kedvence az Edge Reflow lesz, amely a ma egyre felkapottabb reszponzív design egyik kulcseszköze lehet, segítségével különböző eszközökre különböző designt készíthetünk, párhuzamosan. A Reflow természetesen együttműködik a Code és a Dreamweaver alkalmazásokkal is.

(forrás: TechCrunch)

Az Edge Tools & Services ingyenes Creative Cloud fiókkal is igénybe vehető, ebben a csomagban az akciós Animate, a Code előzetese, az Inspect egy eszközzel működő példánya, a Web Fonts, egy alkalmazásra használható PhoneGap Build és a Typekit demója található meg. A havi mintegy 50 eurós (nettó) előfizetéssel feloldódik az Inspect korlátozása, a PhoneGap Build pedig már 25 alkalmazást támogat. A Typekit teljes verziója pedig bármennyi oldalt és betűtípust, de csak félmillió oldalletöltést tartalmaz, de az egyes termékekre előfizetés egyenként is köthető. Azt azért talán érdemes megjegyezni, hogy a havi ötven eurós Creative Cloud előfizetésben nem csupán az Edge Tools & Services-t kapjuk meg, hanem az Adobe összes termékét, beleértve a Dreamweavert, Premiere Prót vagy a Photoshopot is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A csomagban helyet kapott az Edge Animate is, meglepetés, hogy a Creative Cloudba újonnan regisztráló felhasználók számára az alkalmazáshoz ingyenes örökös licencet ad az Adobe. Ugyan ez a licenc csak az első verzióra vonatkozik, a következő kiadásokra nem, az 500 dolláros szoftvert az ingyenes fiókot létrehozók is megkapják. Az Edge Animate egyébként HTML5-JS-CSS3 alapú, egyszerűbb (vagy épp komplexebb) webes animációk létrehozására jó, nagyon látványos hatásokat érhetőek el vele mind mobilon, mind asztali böngészőben.

A PhoneGap Build az Adobe felhős szolgáltatása, amellyel egyszerűen hozhatóak létre alkalmazások mobilplatformokra, anélkül, hogy a változatos SDK-kat helyben, a számítógépünkön telepíteni kellene. A különböző alkalmazásboltokba való feltöltéshez persze továbbra is szükség lesz megfelelő fejlesztői fiókokhoz, a natív alkalmazás létrehozása azonban immár történhet a specifikus fejlesztői eszközök nélkül, csupán az elkészített tartalmak feltöltésével.

Hamarosan érkezik a Creative Cloud Team

Az előfizetéses rendszer jelenlegi formájában azonban csak szabadúszóknak és nagyon kis létszámú csapatoknak nyújt megfelelő megoldást - ezt az Adobe kezdetektől hangoztatta is, a nagyobb felhasználó vállalkozásoknak ugyanis más szolgáltatással készül a szoftverház. Az Adobe weboldalán található információk szerint a CCT nagyobb felhős tárhelyet kínál majd, amelyet fejlettebb kollaborációs eszközökkel fejelnek meg. Az elvásároknak megfelelően a CCT előfizetéseket a cégek központosítva kezelhetik, vagyis migrálhatják Adobe ID-k között. A CCT további előnye a vállalati szintű terméktámogatás lesz, amelybe már telefonos ügyfélszolgálat is tartozik a csevegés-típusú "sima" Creative Cloud előfizetéssel szemben.

Az Adobe a Creative Cloud Team indulását 2012 második felére ígérte, belsős információk szerint azonban már küszöbön áll a rendszer hivatalos piaci bevezetése. Az Adobe oldala szerint egyébként az átfogóbb rendszerért többet is kell majd fizetni, a 12 hónapos előfizetés átruházható licencenként 70 dollárba kerül havonta, az alapszintű előfizetés 50 dolláros árával szemben.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.