Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 20. 16:26

Dell C8000: nagy teljesítmény kis helyen

A nagy teljesítménysűrűséget igénylő feladatok, leginkább mérnöki-tudományos rendszerek számára fejlesztette ki C8000 sorozatú gépeit a Dell. A vállalat még egyet lépett a szerverek zsugorítása terén, a blade-ek után itt vannak a "sled" szerverek.

Olyan felhasználási területekre szánja PowerEdge C8000 sorozatú gépeit a Dell, ahogy egyformán fontos a nagy számítási teljesítmény és a kis fizikai méret: ilyenek lehetnek a mérnöki-tudományos rendszerek (HPC), a hosztingszolgáltatók, a webes alkalmazások, közösségi oldalak, valamint a cloudok. Az egyik első C8000-alapú konfiguráció a University of Texas szuperszámítógépe, a Stampede, amely 2013-ban áll majd üzembe, várható teljesítménye pedig 10 petaflops, amivel a világ 5 legerősebb gépének egyike lesz. Ebben a Xeonok mellett Xeon Phi processzorok is dolgoznak majd.

A vadonatúj C8000 keret mindössze 4U magas, ebben összesen 8 gépnek van hely, amelyek lehetnek szerverek, GPU-t is tartalmazó, kimondottan számításigényes alkalmazások futtatására szolgáló konfigurációk, valamint tárolók - egyetlen kereten belül felépíthető egy komplett adatközpont is akár. Egy szabványos, 42U rackszekrénybe 10 ilyen keret is építhető, ami 80 szervert, 640 processzormagot és 1280 párhuzamosan futtatott programszálat jelent a Hyper-Threading révén.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A blade-ekhez hasonlóan a sled szerverek megosztoznak a keretbe épített tápegységeken és hűtőventilátorokon, így maguk a számítást vagy adattárolást végző egységek a lehető legkisebbek és legolcsóbbak lehetnek. A sledek egyfajta átmenetet képeznek a jobbára egyfoglalatos mikroszerverek és a blade-ek között. Előbbiek ugyan kisebbek és kevesebbet fogyasztanak, de csak erős kompromisszumok mellett használhatók számításintenzív feladatokra, mivel az extrém helytakarékosság miatt az csomópontra eső CPU-teljesítmény alacsony. A blade-ek nagyobbak a sledeknél, viszont erősebbek lehetnek, az iparban már négyfoglalatos blade szerverek sem ritkák, és a bővíthetőségük is jobb.

A C8000 keretbe jelenleg háromféle szervert kínál a Dell: a C8220 egy kétfoglalatos Xeon-alapú szerver E-2600 sorozatú processzorokkal, 16 DIMM aljzattal és 2 darab 2,5 hüvelykes diszkkel vagy SSD-vel. Egy ilyen node szimpla szélességű, vagyis akár 8 darab is beépíthető egy keretbe. Két helyet foglal el, vagyis dupla szélességű a C8220X, amelybe a két Xeon processzor mellett 2 NVIDIA Tesla M2090 gyorsító is elfér a merevlemezek mellett. A szerverek PCIe Gen3 kártyákkal bővíthetők, valamint két GbE csatlakozóval is rendelkeznek. A harmadik lehetséges választás egy tároló node,a dupla szélességű C8000XD 12 darab merevlemezt (2,5" vagy 3,5" SATA és SAS) vagy 24 darab 2,5" SSD-t képes fogadni - a beépíthető merevlemezek száma feltehetően azok magasabb hőtermelése miatt van korlátozva.

A C8000 termékcsalád négy tagja, a PowerEdge C8000 keret, a két különböző típusú szerver és a tároló sled már szeptemberben elérhető lesz a Dell-kereskedők kínálatában. A szervereket a legtöbb elterjedt operációs rendszerhez (Windows, SUSE és Red Hat Linux) és hypervisorhoz (XenServer, ESXi, Hyper-V) minősítette a Dell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról