Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 11. 12:06

Itt az első opteronos SeaMicro mikroszerver

Előállt első fejlesztésével a SeaMicro azóta, mióta az AMD felvásárolta: Piledriver-alapú AMD Opteron és Ivy Bridge alapú Intel Xeon számítási kártyák is elérhetőek lesznek az SM15000 sorozathoz.

Bemutatta új fejlesztését, az SM15000 nevű mikroszerverét a nemrég az AMD által felvásárolt SeaMicro. Az SM15000-et a gyártó egyszerűen csak 10U magas fürtözött rendszerként aposztrofálja, ami annak fényében, hogy mi mindent sikerült belezsúfolni a rendszerbe, nem is légből kapott jelző.

Szabadságszövet

Újdonság, hogy a gépbe Intel Xeon mellett AMD Opteron (Piledriver) processzorok is kerülhetnek: a SeaMicro korábbi termékei csak Intel processzorokat használtak. Ugyan az AMD kizárólagos tulajdonában van a SeaMicro a felvásárlás óta, a cég képviselői hangsúlyozták, hogy a következő generációk is támogatják az Intel platformját, a választás lehetőségét nem veszi el a gyártó a felhasználóktól. Ez egyébként a cég saját érdeke is, a virtualizált rendszerek mozgatása az AMD és az Intel platformok között nehézkes, így a meglévő kliensek kiszolgálása érdekében a SeaMicro megtartja az Intel processzorokat is.

Egy teljesen kiépített SM15000 AMD Opteron kiszerelésben 512 magot tartalmazhat, egy teljes rackszekrényben pedig 2024 mag dolgozhat egyszerre. A memóriakapacitás foglalatonként 64 gigabájt lehet, rendszerenként ez 4 terabyte, az egész szekrényben pedig 16 terabyte. Ezek a számok Ivy Bridge-alapú kiszerelésben megfeleződnek, mind a magok száma, mind a támogatott memória mennyisége fele akkora lehet. Nincs különbség viszont a SeaMicro saját fejlesztésű, Freedom Fabric névre keresztelt összekötő csatlakozásainak sávszélességében, ez 1,28 terabit. Új fejlesztés, hogy a Freedom Fabric már nem csak a klaszter elemei között teremt kommunikációt, hanem külső tároló is ráköthető, maximálisan 5 petabyte kapacitással (1405 HDD/SSD egység).

Elérhető konfigurációk

A SeaMicro számításai szerint 6 rack hagyományos szerver és tároló, ami összesen 40 kilowatt energiát fogyaszt, kiváltható mindössze két racknyi SM15000-rel, féláron és csak 20 kilowattos fogyasztás mellett, egy SM15000 és 16 tárolókeret felhasználásával - persze ehhez szükséges a feladat megfelelő skálázódása.

Az AMD és az Intel alapú számítási kártyák megcélzott felhasználási területe nem mutat teljes átfedést. Míg az Ivy Bridge kártyák tervezésénél az energiahatékonyság volt az elsődleges szempont és ennek rendelték alá a memóriakapacitást illetve a teljesítményt is, az Opteront használó kártyák a teljesítményorientált felhasználást célozzák, tipikusan magas kihasználtsággal és nagy memóriaigénnyel járó "big data" alkalmazási területeken. A számítási kártyák között továbbra is megtalálható az előző generációs, Sandy Bridge-alapú Intel Xeon is, illetve a nagyon sok, kis teljesítményű magot követelő felhasználók kérhetik az atomos kártyát is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A platformok támogatásának bővülése egyébként az AMD beemelésével nem zárult le, a szervergyártó tervei szerint 2013-2014 folyamán megjelenik az első ARM-alapú mikroszerver is. Azért nem korábban, mert a SeaMicro szakemberei szerint a mai ARM-generáció, Cortex-A9 alapú processzoraival egyszerűen nem elég gyors a szerveres feladatokhoz, a jövőre bemutatkozó újabb fejlesztések azonban már ígéretesnek tűnnek.

Nem tudjuk mire kellhet - legyen rugalmas

Az AMD sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a "big data" és a felhős rendszerek felhasználási forgatókönyvei még nagyon képlékenyek, ezért a tárolót minél közelebb kell hozni a processzorokhoz a nagyobb rugalmasság érdekében. Ennek a filozófiának lett az eredménye a Freedom Fabric Storage Enclosure, amely a cég saját protokollját használja az adatáramlásra, ami nagyobb sebességet és kisebb késleltetést jelent, cserébe azonban egyéni csatlakozót használ. A Freedom Fabric egyébként a SeaMicro felvásárlásának legfőbb oka volt, ez a fajta "interconnect" technológia meglehetősen ritka, a szerverek piacán azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap. Nem csoda, hogy az AMD-SeaMicro felvásárlás után az Intel gyors ütemben bekebelezte a Cray interconnect-fejlesztéssel foglalkozó részlegét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról