Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 19. 17:15

Itt vannak a Windows Phone 8-at futtató új HTC-k

A tajvani HTC hosszas titkolózás után ma fellebbentette a fátylat az első két Windows Phone 8 modelljéről. A 8S és a 8X elnevezésben követi az androidos One sorozat logikáját, dizájnban viszont sokkal inkább a Nokia Lumia készülékekre emlékeztetnek - és nem csak a színek miatt.

Sokan három új készüléket vártak, illetve a vadabb pletykák a mai bemutatóra jósoltak egy 5 hüvelykes One X változatot is, de a  HTC csak két, egymást jól kiegészítő készülékkel köszönti a Microsoft új okostelefonos operációs rendszerét. A 8X igazi csúcsmodell, a 8S viszont sokkal messzebb van tőle, mint amennyire a One S esik távol a One X-től, valószínűleg ez az árakban is érzékelhető lesz.

Jelenleg sem a terjesztéssel, sem az árazással kapcsolatban nincsenek még hivatalos információk, a HTC-től a HWSW előzetesen csak a készülékek specifikációit kapta meg a hivatalos fotókkal kiegészítve. Az anyakönyvezett nevén Windows Phone 8X by HTC-nek keresztelt mobil a Nokia Lumia 920 ellenfele, de sok iPhone-használót is elgondolkoztathat majd. A 130 grammos, 132,35x66,2x10,12 milliméteres készülék egy 4,3 hüvelykes kijelzőt kapott, ami természetesen 720p felbontásra képes. A Gorilla Glass borítású, Super LCD2 panel 341 ppi pixelsűrűségű, ami közel 5 százalékkal veri az Apple Retina Displayt.

A 8X könnyen megugrotta a szintet

Az eszköz belsejében egy Qualcomm Snapdragon S4 kapott helyet két 1,5 GHz-es processzormaggal. A Windows Phone 8 sima futásáról az 1 gigabájt RAM gondoskodik, a háttértár pedig 16 gigabájtos. MicroSD-foglalat ebben a készülékben nincs, van viszont minden szükséges szenzor, Bluetooth, 5 GHz-es sávban is működő Wi-Fi, illetve természetesen NFC is. A töltés és a kábeles adatátvitel pedig a szabványos microUSB-porton keresztül történik. SIM-kártyából a “micro” méretre lesz szükség a 8X használatához.

Multimédiás képességeit tekintve a már-már sztenderdnek tekinthető 8 megapixeles, autofókuszos, LED-vakus kamerát kapta a telefon, ami f/2.0 rekeszértékkel és 28 milliméteres fix fókusztávolságú lencsékkel bír. A kamerával rögzíthetünk 1080p felbontású videót teljes sebességgel és sztereó hanggal - a dedikált HTC ImageChip pedig gondoskodik a gyors fókuszsebességről, illetve a jobb képminőségről. Sőt, az érintőképernyő nyomkodását kényelmetlennek találók örülhetnek, van ugyanis dedikált exponálógomb is, amelyet minden windowsos telefonnál kötelezővel előír a Microsoft. Az előlapi kamera egy 2,1 megapixeles, ultranagy látószögű lencse, ami elvileg szintén képes 1080p felbontású videóra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A jó hangzást a HTC a szokásos Beats Audio modulon túl egy beépített “erősítő” révén képzeli el, bár erről konkrét információnk nincs, előfordulhat, hogy csupán egy szoftveres algoritmusról van szó. A 8X 4,3 hüvelykes képátlójához és a gazdaságosan üzemelő Kraithoz képest kövér, 1800 mAh-s akkumulátort kapott, ami viszont az új trendeknek megfelelően nem cserélhető, legalábbis nem a felhasználó által.

Gagyi kistestvér

A kistestvér, a Windows Phone 8S by HTC némileg kisebb, 120,5x63x10,28 milliméteres, illetve könnyebb is, csupán 113 gramm. A kijelző itt már nem HD, csupán WVGA (800x480) felbontású, ami óriási csalódás, ugyanebben a 4 hüvelykes méretben az iPhone 5 széltében és hosszában is körülbelül 50 százalékkal több pixelt jelenít meg. A processzor is 1 GHz-es csak, RAM-ból is csak 512 megabájt fért be, a tárhely pedig nevetségesen kevés, 4 gigabájt mindössze. Igaz legalább itt nem tűnt el a microSD-kártyafoglalat, így nagyobb kapacitás is elérhető mint a 8X-nél. A kamera is 5 megapixelesre fogyott, az 1080p helyett csak 720p-s videóval, hiányzik az NFC is a készülékből.

A 8S akkor lehet csalódás, ha 70 ezer forintnál magasabb listaáron kerül forgalomba, akkor ugyanis egyáltalán nem versenyképes. A 8X és a 8S is az új Lumiákhoz kísértetiesen hasonlító színekben, illetve a lekerekítéseket nézve, hasonló formában jelenik majd meg. A két készülék nem csak a Lumiához, de egymáshoz is nagyon hasonlít, sőt, első ránézésre a kisebbik modell talán szebb is mint a drága. A HTC egyediségét mindössze a jól ismert hangszórórács biztosítja, ami a laikus felhasználók szemében nem biztos, hogy elegendő a felismeréshez. Ez viszont komoly nehézséget okozhat az egyébként nem a közismertségéről híres tajvani gyártónak, szemben a sokak szemében a mobiltelefon alfájának és omegájának tartott Nokiával.

Novemberig kell várni

Az első példányok tudomásunk szerint októberben érkezhetnek hazánkba, az értékesítés pedig novemberben kezdődhet, de az amerikai sajtóban már most szivárognak az élő tesztek. Egyelőre csak rövid videók és fotók formájában, de a New York-i bemutatót követően biztosak lehetünk benne, hogy alapos beszámolók érkeznek napokon, órákon belül. Ezek természetesen nem csak a hardver, de a Windows Phone 8 operációs rendszer miatt is érdekesek lesznek, a Lumia után megnézhetjük, hogy a Windows Mobile, majd az Android farvizén felfutó tajvani gyártó tudott-e bármi egyedit belevinni a legújabb redmondi okostelefon szoftverbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.