Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 17. 13:01

Elkészült a Windows Phone 8

Több, egymástól független forrás szerint is elkészült és "gyártásba ment" a Windows Phone 8, a Microsoft legújabb okostelefonos operációs rendszere. Most a készülékgyártókon a sor, hogy testre szabják és teszteljék.

A hétvégén elkészült a Windows Phone 8, a Microsoft következő generációs okostelefonos platformja, amelyet Apollo kódnéven fejlesztettek. A Windows Phone 8 a Microsoft második próbálkozása két éven belül arra, hogy alapjaitól újragondolja okostelefonos platformját. A sebtében elkészített Windows Phone 7 még a Windows CE kernelre épült, arra épült rá egy Silverlight-alapú alkalmazásfuttatási réteg és a Metro kezelőfelület.

A Windows Phone 8-ban a kezelőfelület fejlődött, az alkalmazásfuttatási réteg is változott (bár a visszamenőleges kompatibilitás biztosított), a legnagyobb változás a kernel lecserélése Windows NT-alapúra. Ezzel a platformba végre bekerült olyan, az okostelefonos piacon már régóta meglevő technológiák támogatása mint a többmagos processzorok vagy a HD felbontású kijelzők. A Windows RT-vel közös platform további hozadéka, hogy egységesíti az alkalmazásfejlesztést a Metro felületű programok számára, a telefonra, tabletre vagy desktopra készülő alkalmazások között csupán a képernyőméret különbségeit kell figyelembe venniük a fejlesztőknek. A Windows Phone 7-tel szemben itt már van lehetőség natív alkalmazások fejlesztésére, a fejlesztők immár C és C++ könyvtárakat is használhatnak, SQLite és DirectX mellett.

A Windows Phone 8 fő újdonságait már bemutatta a Microsoft, a finomságok azonban eddig rejtve maradtak a nagyközönség előtt - az október végi BUILD fejlesztői konferencián minden bizonnyal lehull a lepel ezekről is, feltehetően erre az eseményre fogja időzíteni a vállalat a végleges Windows Phone 8 szoftverfejlesztői készlet (SDK) megjelenését, amely meglepetésre kimaradt a múlt heti Visual Studio 2012 rajtról. Erre annál is inkább szüksége lesz a cégnek, mert a pletykák szerint október 29-én rajtol el világszerte az operációs rendszer, az eddig már bejelentett és ezután bemutatkozó készülékek legkorábban ekkortól vásárolhatók meg a boltokban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Akik Windows Phone 8-at futtató telefont vesznek, nem maradnak szoftverek nélkül, a piactéren megtalálható több mint 100 ezer alkalmazást ugyanis futtathatják a készülékükön. Eddig három Windows Phone 8-at futtató telefon mutatkozott be a nyilvánosság előtt, először a Galaxy S III hardverére épülő, attól jobbára csak külsejében eltérő Samsung ATIV S, majd a Nokia Lumia 920 és Lumia 820 - árakat és megjelenési dátumokat egyik cég sem említett. A héten tart sajtóbemutatót a HTC is, ahol a tajvaniak minden bizonnyal új windowsos készülékekről is lerántják a leplet.

A termékbemutatók alkalmával sem a Samsung, sem a Nokia nem demózta részletekbe menően az operációs rendszert és a telefonokat a tesztelők sem kapták meg - ennek feltehetően az az oka, hogy még nem a végleges operációs rendszert futtatták. Az elkészült szoftver birtokában most a készülékgyártókon a sor, a feladatuk az operációs rendszer illesztése a készülékek hardveréhez, valamint a saját alkalmazások véglegesítése. A kész telefonokat ezt követően át kell adniuk a szolgáltatóknak tesztelésre, csak ezt követően indulhat meg a forgalmazás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról