Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 12. 15:28

Javul a Skype-hívások minősége

Sokkal jobb minőségű hanghívást biztosít a Skype új hangkodekje, melyet a közeli jövőben épít be a szolgáltatásba a Microsoft tulajdonában álló vállalat.

Rövidesen lényegesen jobb hangminőséget biztosít felhasználóinak a Skype VoIP-szolgáltatása, köszönhetően egy új hangkodeknek, melyet a Microsoft tulajdonában álló cég házon belül fejlesztett. A cég bejelentette, hogy az Internet Engineering Task Force (ITEF) szabványügyi testület elfogadta az Opus audiokodeket, melyet a Skype a hanghívások minőségének további javítására dolgozott ki még 2010-ben.

A testület elé két évvel ezelőtt beterjesztett kodek bevezetésének pontos körülményeiről kevés nyilvános részlet áll rendelkezésre, a Skype szerint ugyanakkor az Opus bevezetését mindenki meg fogja érezni, aki hanghívásra használja a szolgáltatást. A kodek a monó és sztereó hívások hangminőségén egyaránt javíthat, emellett dinamikusan képes alkalmazkodni a hálózat paramétereihez, zökkenőmentesen kezeli a 3G-s és WLAN-hálózatok közti váltást, emellett a csomageldobásokra is kevésbé érzékeny.

45:38
 

Opus, the Swiss Army Knife of Audio Codecs - Jean-Marc Valin

Még több videó

Az új kodek egyébként részben meglévő, jól bevált rendszerekre épít, így a Skype hanghívások továbbra is használják a beszédre optimalizált Silk kodeket (mely egyébként szintén a Skype házi fejlesztése), illetve a zeneátvitelre optimalizált CELT kodeket - utóbbi a Xiph.Corp fejlesztése. A fejlesztők szerint a jövőben a különböző kodekek vegyes használata is elérhetővé válik majd egyazon híváson belül.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Skype szerint az Opus nem csak jobb minőségű hanghívást hoz majd, hanem az adatátviteli igény is csökkenni fog, vagyis az új kodeket használó VoIP-hívások kisebb terhet rónak a mobilhálózatokra, ezzel együtt kevéssé veszik igénybe az előfizetéshez járó adatforgalmi keretet. Azt egyelőre nem közölték a fejlesztők, hogy arányaiban milyen változásra számíthat itt a felhasználó.

Az Opus integrálása a Skype hangátviteli rendszereibe a közeli jövőben várható, a cég egyelőre nem tett közzé ezzel kapcsolatban konkrét időpontot. A hangminőséget javító rendszer bevezetése elől a szabványosítási folyamat lezárásával elméletileg minden akadály elhárult, a Skype illetékesei szerint a felhasználók észre fogják venni az új rendszer bekapcsolását.

Nyílt forrás, ingyenes felhasználás

Az IETF-szabványként elfogadott Opus a Skype-on kívül a webes hangkommunikáció egészét alapjaiban felforgathatja, az adaptív kodek ugyanis ingyenes, forráskódja pedig szabadon hozzáférhetú, adaptív természeténél fogva pedig kiválóan talál a hibrid hálózatokat használó VoIP alkalmazásokhoz.

Az Opus nem teljesen szabadalommentes, a Skype/Microsoft illetve a Xiph és a Broadcom egyes beépített technológiái jogi védelmet élveznek, erről a jogtulajdonosok azonban az Opust használók felé lemondanak, és jogilag is kötelezik magukat a szabadalmak használatának ingyenessé tételére, így a kodek teljesen tisztán, licencdíj-mentesen mindenki számára elérhető. Az Opus használatához az is hozzájárulhat, hogy nyilvánosan elérhető hozzá nyílt forráskódú implementáció is, így könnyen beépíthető tetszőleges alkalmazásba.

Az Opus várhatóan a készülő WebRTC (Web Real Time Communication) szabvány kötelező része lesz, a szabvány a böngészők és a hardverelemek együttműködését teszi lehetővé, a webes alkalmazások számára beépülő modul nélkül megnyitja a webkamerákat és mikrofonokat. A szabványért felelős testület jelenleg mindent elkövet azért, hogy elkerülje a HTML "video" eleme körül korábban kialakult kodekháborút, ezért a licencdíjmentes, szabadon felhasználható kodekeket részesíti előnyben.

a címlapról