:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 10. 10:39

Elfogták a Közgép "támadóit"

Szabadlábon védekezhetnek a magyar Anonymous tagjai, miután beismerték a bűncselekmények elkövetését. A rendőrség házkutatást tartott, számítógépeket, okostelefonokat, adathordozókat foglaltak le.

Ötfős csoportot gyanúsít a rendőrség a magyar Anonymous által elkövetett bűncselekmények elkövetésével - jelentette be az ORFK szóvivője szombaton. A gyanú szerint a csoport tagjai támadták meg az Alkotmánybíróság honlapját és írták át az Alaptörvény szövegét, illetve ugyanez a csoport állította le a Közgép honlapját augusztus 28-án elosztott túlterheléses támadással.

A támadások nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást és két nap alatt elfogott egy 16 éves fiút, aki az elkövetéssel gyanúsítható - közölte a rendőrségi szóvivő. Csütörtökön elfogták a csoport másik négy tagját is, a rendőrség minden helyszínen házkutatást tartott, számítástechnikai és mobil kommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le - írja az Index.

"A csúcstechnológiai bűnözés elleni osztály munkatársai a weboldal üzemeltetőjének feljelentését követő második napon dunaújvárosi tartózkodási helyén elfogták a 16 éves Sz. E.-t, 2012. szeptember 6-án pedig másik négy helyszínen a 17 éves R. L. hatvani; a 26 éves T. Márton kaposvári, a 42 éves dr. F. Tamás budapesti és a 27 éves L. János kengyeli lakost. A házkutatások során a nyomozók számítástechnikai- és mobil kommunikációs eszközöket, adathordozókat foglaltak le." - írja a rendőrség közleménye.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Anonymous  jellegéből adódóan természetesen lehetetlen azt állítani, hogy a gyanúsítottakkal kimerül a mozgalom hazai tagsága, a mozgalom ugyanis informális szerveződés, a tagság pedig önbevallásos alapon "jön létre". Érdemes azt is megjegyezni, hogy a személyes ideológiai meggyőződésen kívül nem köti a helyi "szervezetet" semmi a nemzetközi hackercsoporthoz. A gyanúsítottak egymást személyesen nem is ismerték, a mozgalom IRC-csatornáján ismerkedtek meg és itt is tartották a kapcsolatot egymással álnéven. A Közgép elleni DDOS-támadással különösebb céljuk nem volt, "jópofa heccnek gondolták" - mondta a rendőrségi szóvivő.

A rendőrség oldala szerint a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, a bűncselekmény elkövetését pedig elismerték. Az eljárást a gyönyörű nevű Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztály folytatja le. A magyar Anonymous hackercsoport a letartóztatások ellen közleményben tiltakozott, amelyben a rendőrséget Gestapót és ÁVH-t idéző hajtóvadászattal gyanúsítja, az IRC-csatornán közzétett teljes közlemény itt olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.