:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 4. 10:15

Újabb Intel-alapú okostelefon jön Európába

Még a tavaszi Mobile World Congressen jelentette be az Intel, hogy több mobilgyártóval is megállapodást kötött processzorainak felhasználásáról. Az egyik partner a kínai ZTE, amely hamarosan Európában is megkezdi Grand X In nevű készülékének forgalmazását.

A ZTE még a barcelonai MWC-n mutatta be Grand X nevű telefonját, amely 540x960 pixel felbontású 4,3 hüvelykes kijelzőt, Tegra 2 processzort, 512 megabájt rendszermemóriát, 4 gigabájt háttértárat és 5 megapixeles kamerát kapott. A telefon operációs rendszere Android 4.0, azaz az Ice Cream Sandwich.

Ennek a készüléknek a megszólalásig hasonló testvére az IFA-n debütált Grand X In, amelybe NVIDIA rendszerchip helyett Intel Atom Z2460 kerül. Ez a csúcskategóriás ARM lapkákkal ellentétben mindössze egy processzormagot tartalmaz 512 kilobájt L2 cache-sel, amely 1,6 GHz-es órajelen jár, de 2 GHz-ig tud gyorsulni turbó módban és támogatja a Hyper-Threading technológiát, így két szál párhuzamos végrehajtására képes. Az Intel az Imagination Technologiestől licencelt PowerVR SGX 540 grafikus magot építette a processzormag mellé, amely maximum 400 MHz-en üzemel, a videodekóder és -enkóder szintén az Imagination Technologies szellemi tulajdona.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szeptemberben piacra érkező Intel-alapú telefon külsőre semmiben sem tér el Tegra-alapú társától, ugyanabban a műanyagházban lakik, ugyanúgy qHD felbontású a 4,3 hüvelykes kijelzője és ugyanúgy Android 4.0 fut rajta. A különbségek listája elég rövid: a Grand X In modellbe 1 gigabájt rendszermemóra került, a háttértár pedig akár 16 ggiabájtos is lehet - microSD-kártyával mindkét készülék bővíthető. Az új modell fényképezője már 8 megapixeles képeket csinál, míg a Grand X optikája 5 megapixeles. A legfontosabb paraméterét, a Grand X In árát egyelőre nem közölte a ZTE, de feltehetően a kategóriájának megfelelő lesz.

Korábban már több gyártó is előrukkolt Intel-alapú okostelefonnal, azonban az Orange, az indiai Lava Mobile és az orosz Megafon az Intel referenciakészülékét forgalmazza a saját márkaneve alatt, nem egyedi tervezésű, fejlesztésű modellekről van szó tehát. A ZTE mellett még a Motorola állt be az Intel táborába, a kisebbik amerikai mobilgyártó azonban egyelőre nem mutatta be első saját fejlesztésű Atom-alapú telefonját: ezek érkezése szeptember 18-án, egy londoni rendezvényen esedékes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.