Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 3. 14:23

Béta státuszban az Open webOS

A HP ígéretéhez híven elkészült a webOS mobilos operációs rendszer nyílt forráskódú verziója. A szoftver egyelőre béta státuszban van, a fejlesztés oroszlánrésze azonban lezárult, a hibajavítások és a végső csiszolás maradt hátra.

Kiadta az Open webOS béta státuszú verzióját a fejlesztésért felelős csapat. Az alkalomból írt blogbejegyzés szerint a szoftver kemény, megfeszített munka eredménye, amelyet most a végső simítások és hibakeresés követ, a végleges verzió várhatóan heteken belül elkészül majd.

Az Open webOS jelenleg két környezetben működőképes. Létezik egyrészt az asztalon futó webOS, amelyet elsősorban alkalmazásfejlesztők számára készített a csapat, és amely párhuzamosan képes futni a fejlesztői eszközökkel, így a programozáshoz használt illetve az alkalmazás teszteléséhez használt fejlesztői hardver ugyanaz lehet. A másik környezet az OpenEmbedded, amely elsősorban a webOS hardverre portolásához nyújt hasznos eszközöket.

Ubuntun futó Open webOS

A fejlesztés most következő fázisában a hibajavítás és a kód véglegesítése kap központi szerepet, a tervek szerint pedig még szeptember folyamán elkészül az Open webOS végleges, 1.0-s verziója is, ami egyébként a fejlesztési menetrend legutolsó állomása, a jövőbeni kiadásokról egyelőre nincsen publikus információ.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A béta kiadás 54 különböző, nyílt forráskódú komponensből áll össze, ezek mérete összesen mintegy 450 ezer sor. A fejlesztés során nem csak a webOS evolúciója kapott hangsúlyt, hanem az egyes zárt forráskódú, ám nem a HP által fejlesztett komponenseket is le kellett cserélni nyílt forráskódú alternatívákra. Az Open webOS rendszert a sok mindent megengedő Apache 2.0 licenc alatt tette hozzáférhetővé a HP.

Új brand: Gram

A webOS szoftver és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére és működtetésére egyébként a HP új cégbe választotta le a Palm-felvásárlásból még megmaradt részeket. A HP kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalat neve és a termékeket kifelé összefoglaló márka a Gram lett, fókuszában "a konzumer hardver helyett pedig a szoftver, a felhasználói élmény, a felhő, a fejlesztés és a partnerkapcsolatok állnak". Ez a fókuszváltás azonban már korábban, a TouchPad és a Pre telefonok gyártásának leállítása nyomán lezajlott, így a Gram márka bevezetése semmilyen újdonságot nem hoz a divízió életébe.

A Gram működése és pontos üzleti céljai egyelőre ismeretlenek, a céget a HP egyfajta külső ötletinkubátorként és mobilos fejlesztői központként tartja számon. A kiszivárgott belső memo szerint a Gram egyelőre az építkezés fázisában van, fejlesztőket és projektmenedzsereket keresnek, a termékekről, a fejlesztés céljairól azonban egyelőre csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy ez a csapat felelős az Enyo keresztplatformos alkalmazáskörnyezet és az Open webOS fejlesztéséért, ezek mögé azonban minden bizonnyal készül valami további, egyedi fejlesztés is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról