Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 3. 14:23

Béta státuszban az Open webOS

A HP ígéretéhez híven elkészült a webOS mobilos operációs rendszer nyílt forráskódú verziója. A szoftver egyelőre béta státuszban van, a fejlesztés oroszlánrésze azonban lezárult, a hibajavítások és a végső csiszolás maradt hátra.

Kiadta az Open webOS béta státuszú verzióját a fejlesztésért felelős csapat. Az alkalomból írt blogbejegyzés szerint a szoftver kemény, megfeszített munka eredménye, amelyet most a végső simítások és hibakeresés követ, a végleges verzió várhatóan heteken belül elkészül majd.

Az Open webOS jelenleg két környezetben működőképes. Létezik egyrészt az asztalon futó webOS, amelyet elsősorban alkalmazásfejlesztők számára készített a csapat, és amely párhuzamosan képes futni a fejlesztői eszközökkel, így a programozáshoz használt illetve az alkalmazás teszteléséhez használt fejlesztői hardver ugyanaz lehet. A másik környezet az OpenEmbedded, amely elsősorban a webOS hardverre portolásához nyújt hasznos eszközöket.

Ubuntun futó Open webOS

A fejlesztés most következő fázisában a hibajavítás és a kód véglegesítése kap központi szerepet, a tervek szerint pedig még szeptember folyamán elkészül az Open webOS végleges, 1.0-s verziója is, ami egyébként a fejlesztési menetrend legutolsó állomása, a jövőbeni kiadásokról egyelőre nincsen publikus információ.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A béta kiadás 54 különböző, nyílt forráskódú komponensből áll össze, ezek mérete összesen mintegy 450 ezer sor. A fejlesztés során nem csak a webOS evolúciója kapott hangsúlyt, hanem az egyes zárt forráskódú, ám nem a HP által fejlesztett komponenseket is le kellett cserélni nyílt forráskódú alternatívákra. Az Open webOS rendszert a sok mindent megengedő Apache 2.0 licenc alatt tette hozzáférhetővé a HP.

Új brand: Gram

A webOS szoftver és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére és működtetésére egyébként a HP új cégbe választotta le a Palm-felvásárlásból még megmaradt részeket. A HP kizárólagos tulajdonában lévő leányvállalat neve és a termékeket kifelé összefoglaló márka a Gram lett, fókuszában "a konzumer hardver helyett pedig a szoftver, a felhasználói élmény, a felhő, a fejlesztés és a partnerkapcsolatok állnak". Ez a fókuszváltás azonban már korábban, a TouchPad és a Pre telefonok gyártásának leállítása nyomán lezajlott, így a Gram márka bevezetése semmilyen újdonságot nem hoz a divízió életébe.

A Gram működése és pontos üzleti céljai egyelőre ismeretlenek, a céget a HP egyfajta külső ötletinkubátorként és mobilos fejlesztői központként tartja számon. A kiszivárgott belső memo szerint a Gram egyelőre az építkezés fázisában van, fejlesztőket és projektmenedzsereket keresnek, a termékekről, a fejlesztés céljairól azonban egyelőre csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy ez a csapat felelős az Enyo keresztplatformos alkalmazáskörnyezet és az Open webOS fejlesztéséért, ezek mögé azonban minden bizonnyal készül valami további, egyedi fejlesztés is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról