:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 30. 15:28

Sharp: a világ legnagyobb LED TV-je Berlinben

A japán Sharp ünnepi hangulatban indította az idei berlini IFA kiállítást. A vállalat büszke arra, hogy éppen 100 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A nevét a Tokuji Hayakawa által feltalált "mindig hegyes", mechanikus töltőceruzáról kapó Sharp, a negyedik legnagyobb elektronikai gyártó a világon a Samsung, az LG és a Sony után.

A berlini show-n ezt a nagyságot igyekszik is megfogni a cég, s a bemutató pavilonjukban idén az óriási kijelzőkre helyezték a hangsúlyt. Ahogyan más gyártóknál is, így a Sharp esetében is háttérbe szorult a 3D mint funkció, annak ellenére, hogy a legtöbb új készülék képes a térhatású képek vetítésére. A jelszó idén a nagy képátló, illetve a nagy felbontás.

A főszereplő a 60, illetve a 80 hüvelykes képátlójú modelleket is megalázó 90 hüvelykes, azaz 228 centiméteres képátlójú, LED-háttérvilágítású, 3D LCD tévé. A gigantikus méretű kijelző nyilván nem lesz az átlagos háztartások alaptartozéka, de üzleti célokra, illetve az extrém igények kiszolgálására kiváló eszköz. Az óriásképernyő látható képterülete több mint kétszerese egy 55 hüvelykes kijelzőének. A gyártó ajánlása szerint 3,5 méterről élvezhető a kép leginkább, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a látóterünket 40-45 fokos szögben kitölti a képernyő. Kicsit közelebb ülve már kapkodni kellene a fejünkkel ha a kép jobb, illetve bal oldalán felváltva történne az akció.

1 milliméteres pixelek

A nagy méret ez esetben még nem jár felbontásnövekedéssel, ami azt jelenti, hogy hiába hízott meg a képátló, valójában ugyanazt az 1080p-es Full HD képet kapjuk egyre nagyobb pixelekkel. A megfelelő távolságból lágy, finom kép az ajánlottól kicsit is közelebbről nézve pixeles, zajos lehet, amit a képjavító algoritmusok igyekeznek elfedni.

Alapjában véve azonban nem lehet panasz a giga Aquos tévére, a hátsó LED-világításnak köszönhetően a nagy méret ellenére is egyenletes a fényerő, a négyszínű LED-sor révén pedig a színek továbbra is teltek. A szolgáltatásokat tekintve itt is az Aquos Net rendszerű okostévé platformmal találkozunk, ami a szokásos YouTube-, Facebook- és Twitter-kliensek mellett gyári filmes és zenei online szolgáltatásokat kapunk. Lényeges változás nem történt az okostévé szoftverében a Sharpnál tavaly óta, a meglévő rendszert csiszolta a cég tovább, s a korábbi nehézkes hibákat helyrerakták.

Az idei év újdonságai a szoftver helyett inkább a hardverre fókuszálnak, s a nagy méret mellett egy komoly problémát, a kábelek káoszát igyekezett rendbe tenni a fejlesztőcsapat. Habár a legtöbb gyártónál a Wireless jelző még csupán azt jelenti, hogy a tévé Wi-Fi képes, vagy egy adapterrel azzá tehető, a Sharp felső kategóriás tévéiben a vezetéknélküliséget már úgy érti, hogy a tápkábelen kívül mást nem kell csatlakoztatni. A Blu-ray lejátszón vagy a set-top-boxon keresztül vezeték nélkül közlekedik a videó- és a hangjel is, de nem csak a kijelzőhöz, hanem a falra szintén felszerelhető hangszóró oszlopba és a bárhova elrejthető mélynyomóba is.

Élet az LCD után: még LCD

A Sharp képviselői azt is elmondták, a vállalat továbbra is az LCD-t tekinti következő generációs kijelzőtechnológiának. A mérnökök szerint messze nincs még kiaknázva minden, ami ezen a területen elérhető, s már most sikerült olyan prototípusokat gyártani, amikben a pixelek vezérlése sokkal kevesebb helyet foglalva oldható meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A keskenyebb vezetékezés révén pedig nagyobb fényerő, részletgazdagabb kép érhető el, másrészt pedig a csökkenő méretű pixelvezérlésnek köszönhetően kis méretű, de nagyon sűrű kijelzők készíthetőek. A kiállításon láthattunk 5-10 hüvelykes kijelzőket, amiknek a pixelsűrűsége ugyan nem volt feltüntetve, de a Retina Displayhez képest messze aprólékosabb képet adtak. Még néhány centiméterről nézve is a valóság felbontásának érzetét keltette. Pár éven belül a mobilok és a tabletek is megjelenhetnek mondjuk 4K felbontással, ami egyrészt túlzásnak tűnhet, másrészt viszont izgalmas lehetőségeket teremt a multimédia, a játékok és a fotográfia terén.

2K-4K

Az amerikai CES után Berlinben is bemutatkozott az ICC-LED TV, ami már most elviszi az otthonokba 60 hüvelykes képátlóval a 2K felbontást (3840x2160), ami így már nem csak a professzionális monitorok sajátja. A képernyők mellett két érdekes területet tartott fontosnak a Sharp megmutatni. Az egyik egy narancs-fekete színű boombox, egy hordozható hifi szett, ami nem csak a szokványos bemenetekről fogad zenét, de iPhone- és iPod-csatlakozót is kapott, illetve gitárt és mikrofont rákötve komoly utcazenész előadásra is felkészíthető.

A konzumer csábítás ellenpontja pedig az ipari fejlesztések egy újabb lépcsője, az átlátszó nappanel, ami a látható fényt átengedi, miközben áramot termel. A Sharp szerint a jövő irodaházain ilyen ablakok lesznek majd, amivel a toronyházak maguk termelik energiaszükségletük egy részét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.