:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 29. 08:42

Kiszáll a tintasugaras nyomtatók piacáról a Lexmark

Teljesen felhagy a tintasugaras nyomtatók gyártásával a Lexmark, hogy erőforrásait a nagyobb növekedéssel és nyereséggel kecsegtető területekre koncentrálja, mint amilyenek az üzleti lézernyomtatók, a szoftverek és szolgáltatások.

A Lexmark már évekkel ezelőtt elhagyta a lakossági tintasugaras nyomtatók telített, egyáltalán nem jövedelmező piacát, a vállalat most azonban teljesen kiszáll az inkjetek gyártásából. Az átalakítás során 1700 dolgozónak mondanak fel, ami a teljes létszám 13 százaléka, a leépített dolgozók nagyja, több mint ezer fő gyártással foglalkozik. A Fülöp-szigeteki Cebu városban található tintagyárat 2015-re teljes egészében felszámolja a cég.

"A mai bejelentés nehéz döntéseket jelképez, amelyek szükségesek voltak a nyereségesség növeléséhez" - mondta Paul Rooke elnök-vezérigazgató. "Bár a legújabb tintasugaras platformunk üzleti fogadtatása kedvező volt, arra jutottunk, hogy ez nem elég az agresszív árazási környezet és a később szükséges befektetések ellensúlyozására. A Lexmark független tanácsadót fogadott fel, amelynek közreműködésével a tintasugaras nyomtatókkal kapcsolatos tevékenységre, valamint a szellemi tulajdonra vevőt keres. Az ügyletnek részét képezhetik tintasugaras nyomtatók előállításával foglalkozó gyártósorok, berendezések, valamint szabadalmak is - a Lexmark mintegy 1000 szabadalomtól szabadulna meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az átszervezés költségei mintegy 160 millió dollárra rúgnak, ebből a Lexmark 110 millió dollárt idén, további 50 milliót pedig jövőre könyvel el. A döntés nyomán azonnal megszűnik minden, tintasugaras nyomtatóval kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenység, 2013 végére pedig a vállalat minden ezzel kapcsolatos költséget felszámol. A Lexmark számításai szerint már jövőre 85 millió dolláros megtakarítást hoz az átalakítás, 2015-től kezdve pedig évi 95 millió dollárral lesz kevesebb a kiadás. A vállalat a legutóbbi pénzügyi évét 4,17 milliárd dolláros bevétel mellett 320 milliós nettó profittal zárta.

A nyomtatópiac világszerte lassul, a lakossági felhasználók jóval kevesebbet nyomtatnak mint régen, papír helyett inkább elektronikus készülékeiken tárolják és osztják meg képeiket, az üzleti szektor pedig a gazdasági bizonytalanság közepette fogta vissza nyomtatási kiadásait. Az IDC szerint a második negyedévben 13 százalékkal csökkent a tintasugaras nyomtatók forgalma 2011 azonos időszakához képest. Paul Rooke hangsúlyozta, a lézernyomtatók területén továbbra is teljes erőbedobással fejleszt a Lexmark, és az üzleti felhasználók egyre inkább ezek felé a készülékek felé fordulnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.