Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 29. 08:42

Kiszáll a tintasugaras nyomtatók piacáról a Lexmark

Teljesen felhagy a tintasugaras nyomtatók gyártásával a Lexmark, hogy erőforrásait a nagyobb növekedéssel és nyereséggel kecsegtető területekre koncentrálja, mint amilyenek az üzleti lézernyomtatók, a szoftverek és szolgáltatások.

HIRDETÉS

A Lexmark már évekkel ezelőtt elhagyta a lakossági tintasugaras nyomtatók telített, egyáltalán nem jövedelmező piacát, a vállalat most azonban teljesen kiszáll az inkjetek gyártásából. Az átalakítás során 1700 dolgozónak mondanak fel, ami a teljes létszám 13 százaléka, a leépített dolgozók nagyja, több mint ezer fő gyártással foglalkozik. A Fülöp-szigeteki Cebu városban található tintagyárat 2015-re teljes egészében felszámolja a cég.

"A mai bejelentés nehéz döntéseket jelképez, amelyek szükségesek voltak a nyereségesség növeléséhez" - mondta Paul Rooke elnök-vezérigazgató. "Bár a legújabb tintasugaras platformunk üzleti fogadtatása kedvező volt, arra jutottunk, hogy ez nem elég az agresszív árazási környezet és a később szükséges befektetések ellensúlyozására. A Lexmark független tanácsadót fogadott fel, amelynek közreműködésével a tintasugaras nyomtatókkal kapcsolatos tevékenységre, valamint a szellemi tulajdonra vevőt keres. Az ügyletnek részét képezhetik tintasugaras nyomtatók előállításával foglalkozó gyártósorok, berendezések, valamint szabadalmak is - a Lexmark mintegy 1000 szabadalomtól szabadulna meg.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az átszervezés költségei mintegy 160 millió dollárra rúgnak, ebből a Lexmark 110 millió dollárt idén, további 50 milliót pedig jövőre könyvel el. A döntés nyomán azonnal megszűnik minden, tintasugaras nyomtatóval kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenység, 2013 végére pedig a vállalat minden ezzel kapcsolatos költséget felszámol. A Lexmark számításai szerint már jövőre 85 millió dolláros megtakarítást hoz az átalakítás, 2015-től kezdve pedig évi 95 millió dollárral lesz kevesebb a kiadás. A vállalat a legutóbbi pénzügyi évét 4,17 milliárd dolláros bevétel mellett 320 milliós nettó profittal zárta.

A nyomtatópiac világszerte lassul, a lakossági felhasználók jóval kevesebbet nyomtatnak mint régen, papír helyett inkább elektronikus készülékeiken tárolják és osztják meg képeiket, az üzleti szektor pedig a gazdasági bizonytalanság közepette fogta vissza nyomtatási kiadásait. Az IDC szerint a második negyedévben 13 százalékkal csökkent a tintasugaras nyomtatók forgalma 2011 azonos időszakához képest. Paul Rooke hangsúlyozta, a lézernyomtatók területén továbbra is teljes erőbedobással fejleszt a Lexmark, és az üzleti felhasználók egyre inkább ezek felé a készülékek felé fordulnak.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 20:19

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.