Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 27. 10:36

300 millió dollárért cserél gazdát az About.com

Az IAC/InterActiveCorp vásárolja meg az About.comot a New York Times-tól, jelentették be a felek. Az Ask.com keresőmotort is birtokló cég az utolsó pillanatban licitálta túl az Answers.comot.

Az About.com 1996-ban jött létre azzal a céllal, hogy hasznos tippeket, gyakorlati tanácsokat, útmutatókat adjon a látogatóknak az élet változatos területein - a felölelt témák száma több százra rúg, megtalálható köztük a divat, az utazás, a sport, a számítógépek programozása és karbantartása, de akár gyerekneveléssel vagy autójavítással kapcsolatos tanácsokat is megtalálhatunk az oldalon. Az About.com tartalmát fizetett írók bővítik folyamatosan, akik a rájuk bízott téma szakértői. Az oldal elsősorban keresőmotorokból tesz szert látogatókra.

Az oldal még 2005-ben került a New York Times kezébe, amikor a nyomtatott lapok terén nagy ismertségnek és elismertségnek örvendő vállalat felismerte az online tartalom felé nyitás szükségességét. A 410 millió dolláros ügylet azonban nem volt a legjobb húzása a cégnek, idén júliusban az About.com értékvesztésével kapcsolatos 195 millió dolláros leírást kellett elkönyveljen a New York Times-t kiadó cég, amely portfóliótisztítás miatt több tucat érdekeltségétől vált meg a közelmúltban, hogy a New York Times, Boston Globe és International Herald Tribune lapokra kíván koncentrálni.

A Wall Street Journal szerint a New York Times már előzetes megállapodást kötött az About.com eladásáról az Answers.commal, amely kísértetiesen hasonló elgondolás mentén működik 1999 óta: változatos témákban tartalmaz hasznos információkat kérdés-válasz formában. Az oldalnak része egy közösség által szerkesztett információbázis (WikiAnswers), illetve egy fizetett szakértők által létrehozott, professzionálisan szerkesztett szekció (ReferenceAnswers). A WSJ szerint az Answers.com 270 millió dollárt ajánlott az About.comért, erre jött az IAC 300 milliós ajánlata, amelyre végül a New York Times rá is bólintott, és az üzlet meg is köttetett. A felvásárlás néhány héten belül lezárulhat.

Az IAC kezében van az Ask.com keresőmotor, amely havonta 87 millió egyedi látogatóval büszkélkedhet, az About.comot ugyanennyi idő alatt 52 millióan keresik fel. A két weboldal látogatottsága együttesen a hatodik legnagyobb az amerikai látogatók körében a comScore statisztikái szerint, megelőzve többek közt az Amazont, a WikiMediát és az eBayt is. A listát egyébként a Google vezeti a Microsoft, a Yahoo, a Facebook és az AOL előtt. Ugyanebben a rangsorban az Answers.com 37 millió havi látogatójával a 25. helyen áll.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról