Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A budapesti agglomerációt is lefedte LTE-vel a T-Mobile

Koi Tamás, 2012. augusztus 24. 14:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Folytatódik a Magyar Telekom hálózatmodernizációs folyamatának részeként a nagy sávszélességű LTE-hálózatnak a kiépítése. Budapest környéke van soron.

A budapesti agglomeráció nagy részén elérhetővé tette augusztus végére az LTE-alapú mobilnet-hálózatot a Magyar Telekom, mely az országban elsőként, idén januárban indította el a korábbi 3G-s technológiáknál lényegesen gyorsabb, ugyanakkor technikailag továbbra is 3G-s alapokra építkező rendszert. A társaság közleménye szerint a szolgáltatás a főváros és több megyeszékhely mellet immár 50 Pest megyei településen is elérhető.

Az újonnan csatlakozott városok, kisebb települések közt található egyebek mellett Piliscsaba, Biatorbágy, Érd, Budaörs, Ráckeve, Monor, Gyömrő, Veresegyháza, Sződliget és Délegyháza - a távközlési cég szerint ezek "nagy részén" igénybe vehető az új technológia, amennyiben az ügyfél ehhez megfelelő terminállal és szolgáltatással rendelkezik.


A T-Mobile LTE-lefedettsége Budapesten és környékén
Forrás: T-Mobile

A szolgáltatás igénybevételéhez egyelőre a T-Mobile USB modem 4G-t vagy a Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE táblagépet kínálja a szolgáltató. Emellett a T-Mobile honlapján már megrendelhető az a 4G router, amely az LTE hálózatra csatlakozva osztja el a technológia által nyújtott nagy sávszélességet a wifi képes eszközök között. Az LTE-hálózathoz ezekkel az eszközökkel is csak úgy lehet csatlakozni, ha a SIM-re Net&Roll 4G csomagot aktiválnak, melynek havi díja 12 ezer forint. Ezért cserébe 40 gigabájtnyi adatforgalmat biztosít a szolgáltató, ideális körülmények közt 30-40 Mbps letöltési és 15-20 Mbps feltöltési sávszélességel (a HWSW saját mérései szerint).

A Magyar Telekom idén januárban indította el az LTE-hálózat kereskedelmi üzemét, először kizárólag Budapestre koncentrálva. A szolgáltatás indulásakor a Telekom kiterjedt vidéki fejlesztést ígért, emellett idén év végére a T-Mobile várhatóan teljes Budapestet lefedné LTE-szolgáltatással. A vállalat régi partnereivel, az Ericssonnal és a Ciscóval karöltve építi ki új, a korábbinál lényegesen gyorsabb hálózatát. Az LTE működését lehetővé tevő maghálózat a Cisco EPC (Evolved Packet Core) megoldására épül, valamint a cég által gyártott aggregációs és szolgáltató routerekkel fejleszti tovább országos IPNGN (IP Next Generation) hálózatát.

A szolgáltatás az év eleje óta több megyeszékhelyen, valamint Balaton környéki településen is elindult, a budapesti kültéri lakossági lefedettség jelenleg 98 százalékos, beltérben a főváros lakosságának 73 százalékára elérhető a hálózat..

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.