Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 24. 08:48

25 év után új logója van a Microsoftnak

Logót cserélt a világ legnagyobb szoftvercége, a 25 éve jól ismert "helvetica italic" betűtípussal megjelenített Microsoft feliratot a Windows Phone 7-ben és a Windows 8-ban, valamint számos új generációs termékben is használt "Segoe" betűtípussal írt cégnév váltja.

A Microsoft történetének legnagyobb termékbejelentő hullámára készül: ősszel érkezik a Windows Phone 8, a Windows 8 és annak szerverváltozata, a Windows Server 2012, valószínűleg 2013 elején fut be az új Office a hozzá tartozó szervertermékekkel, megújul az Xbox felhasználói interfész, emellett a vállalat több online szolgáltatását is átalakította, nemrég mutatkozott be a Hotmailt váltó Outlook.com és az új SkyDrive is. Az új szoftverek mindegyike új stílusban rajzolt felhasználói interfészt kapott, a vállalat szerint ez jó alkalom volt a cég számára is arra, hogy megújítsa arculatát.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

Jeff Hansen, a Microsoft brand stratégiai vezetője egy  blogbejegyzésben leírja, olyan emblémát kerestek, amely "egyszerre jelenti a jövőt, de utal a múltra is". Ennek jegyében például az új logóban a Microsoft felirat két utolsó betűje össze van kapcsolva, hasonlóan az előző felirat f és t betűjéhez. A vállalat emblémája eddig csupán egy Microsoft feliratból állt, most részévé vált egy négyszínű ablak, amely korábban a Windowst jelképezte. Fontos különbség, hogy az ablak kisimult, rímelve a az új termékek felhasználói felületére. A logócserét bejelentő és magyarázó blogbejegyzésből az is kiderül, hogy a színes ablakokban a kék a Windows, a piros az Office, a zöld pedig az Xbox szimbóluma.

A Microsoft logói 1975-től

A Microsoftnak 1975-ös alapítása óta ez az ötödik emblémája. A most lecserélt logó 1987-ben született, vagyis 25 éven keresztül jelképezte a céget. A Scott Baker által tervezett emblémát sokan Pacmannek hívták, utalva az o betűn látható bevágásra, ami a pöttyöket és időnként szellemeket is zabáló figurára emlékeztet.

a címlapról