Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 23. 11:44

A teljes metróvonalon 3G-re váltott a T-Mobile

A T-Mobile ügyfelei a budapesti metróhálózat teljes szakaszán elérhetik a korábbinál lényegesen gyorsabb 3G-s mobilszolgáltatást. Ezzel mindhárom szolgáltatónál teljessé vált a mobil szélessávú lefedettség a metróhálózaton.

Fontos hálózatmodernizációs szakasz ért véget augusztus közepén a Magyar Telekomnál. A vállalat befejezte az infrastruktúra cseréjét a budapesti metróhálózat teljes szakaszán, így az előfizetők mostantól a földfelszínen elérhető mobil szélessávú szolgáltatásokhoz hasonló paraméterű hálózatot használhatnak a föld alatt is. A piacvezető szolgáltató korábban őszre ígérte a metróhálózat mobil szélessáv-ellátását, ehhez képest hamarabb, de két versenytársától időben jócskán elmaradva bővített.

A 3G-s mobilnet-szolgáltatás kiépítése a T-Mobile földalatti hálózatán egy hónapja, július közepén kezdődött, a szolgáltató azonban már korábban bekapcsolt egyes szakaszokat, elsőként az M3-as vonal belvárosi szakaszán, majd a Millenniumi Földalattin kezdődött az infrastruktúra cseréje, végül - augusztus közepén - az M2-es vonal hálózatmodernizációjával fejeződött be a munka. A szolgáltató a csere során olyan hálózati elemeket cserélt le, melyek kora bizonyos esetekben a tíz évet is meghaladta.

A metróvonalakon korábban használt mobiltelefonos infrastruktúra gyakorlatilag őskövületnek számít, a szolgáltatók közül a Westel és a Pannon (most már T-Mobile és Telenor) még 1998-ban kezdte el telepíteni a föld alá a bázisállomásokat és antennákat, a munkálatok végül 2003-ban zárultak le. A Vodafone a két riválistól eltérő utat választott, a hagyományos antennákhoz hasonló felépítésű és karakterisztikájú rendszerekkel szemben az úgynevezett leaky feeder technológiát telepítette 2004-ben a metróba, ami lényegében nem más, mint egy az alagút teljes falán végighúzódó antenna-vezeték.

A Vodafone a hálózatmodernizációs folyamatának részeként elsőként, tavaly decemberben fedte le a metróhálózatot HSPA+ mobilszolgáltatással, majd részben a cég infrastruktúráját használva tavasszal csatlakozott a Telenor. A Magyar Telekomnál a versenytársakhoz képest több hónapos elmaradást stratégiai okokkal indokolták: a cég korábban többször is hangsúlyozta, inkább a budapesti felszíni hálózat fejlesztésére koncentrál, ahol az országban először elérhetővé tette az LTE technológiát.

Az új, jelenleg is épülő 4-es metró esetében lapunk információi szerint egészen más körülmények közt és partneri megállapodások mentén épülhet majd a mobilhálózat. Az alapinfrastruktúra tulajdonosa itt már a Magyar Telekom lesz, melytől a versenytársak bérelnek kapacitást. Könnyen elképzelhető ezzel együtt, hogy az M4 vonalán már LTE szolgáltatás is elérhető lesz a kezdetektől.

a címlapról

dualsense

0

Bemutatkozott a PS5 kontrollere

2020. április 8. 12:30

A Sony az elődökhöz képest alaposan átrajzolt vezérlője DualSense néven debütál.